Op 22 november 2023 vinden verkiezingen plaats. Ze komen na het aftreden van het laatste kabinet Rutte over immigratie. Waar zouden deze verkiezingen over moeten gaan? Gaat u wel stemmen of heeft u alle vertrouwen in de politiek verloren? Wij vragen uw mening, uw kijk op hoe Nederland er in de komende jaren uit moet gaan zien.
Foto’s: Pixabay
Altijd invloed
De meningen lopen uiteen over de vraag of je moet gaan stemmen of niet. Heeft het nog zin, vragen velen zich af. De afgelopen kabinetten Rutte hebben het vertrouwen in de parlementaire democratie fors aangetast. De verruwing van omgangsvormen, het niet actieve geheugen van de premier, het omzeilen van procedures, negeren van aangenomen moties, leugens en misleiding en zelfs schendingen van wetten en de grondwet, het kon onder de kabinetten Rutte allemaal.
Toch gaat van een stem, vooral bij grote verschuivingen, een betekenisvol signaal uit. Zo zijn de stijgende populariteitscijfers van de Alternatieve für Deutschland (AfD), de ‘rechts-populistische’ partij van Duitsland, al genoeg om de zittende regering van haar dwingelandij bij het verplicht stellen van een warmtepomp af te brengen. In het Verenigd Koninkrijk wordt het verbod op auto’s op fossiele brandstoffen uitgesteld tot 2035 en de extra belasting op vlees is van de baan.
Welk Nederland willen wij?
Dat is de centrale vraag in dit bericht: hoe moet Nederland er over pakweg vijf jaar uitzien? Wat is dan anders dan op dit moment?
Ter inspiratie enkele thema’s waarover je wellicht ideeën hebt.
Twee video’s ter inleiding.
In de eerste video spreekt onderzoeksjournalist Elze van Hamelen van De Andere Krant met Karel Beckman, hoofdredacteur van De Andere Krant. Ondanks zijn functie spreekt Beckman op persoonlijke titel. Beckman spreekt hier over een meer libertaire benadering van de democratie het het zelfbeschikkingsrecht van het individu.
In de tweede video van Buitenhof spreekt Pieter Jan Hagens met auteur Ilja Leonard Pfeijffer. Volgens Pfeijffer is democratie een buitengewoon fragiel en onderhoudsgevoelig bestel en kan aan zichzelf ten onder gaan.
Onderstaand een aantal thema’s waarover u uw visie zou kunnen geven. Uiteraard kunt u ook uw visie over een eigen thema inbrengen. Het is ter inspiratie.
Wonen
Wonen is een recht, sterker betaalbaar wonen moet mogelijk zijn. Door de decennialange marktwerking is de betaalbaarheid sterk teruggelopen. Veel eenverdieners en jongeren kunnen zich geen zelfstandige woning meer veroorloven, huur dan wel koop. Bovendien hebben ze vaak geen prioriteit bij de toewijzing van huurwoningen, omdat mensen van buiten ons land veelal voorrang krijgen. Het zogenaamde stikstofprobleem zorgt er voor dat er onvoldoende nieuwe woningen worden gebouwd.
Waar kan het volgens u beter?
De stad
De stad is een welkome plaats voor verschillende culturen. Een diverse bevolkingsopbouw in economische zin, leeftijd en afkomst maakt een stad aantrekkelijk. Toch kan een te snelle en/of omvangrijke instroom van nieuwe culturen voor verstoring van het sociale leven zorgen.
Een ander thema voor de stad is de toenemende digitale surveillance. De toenemende digitalisering maakt de stad tot een ideale plek voor een dekkende surveillance. Het vrije bewegen, zo hard nodig voor een creatieve ontwikkeling van de stad, wordt hierdoor impliciet afgeremd. De nu opgedrongen ’15-miniuten stad’ vormt een bedreiging voor de stad als samenhangend geheel.
Waar kan het volgens u beter?
Milieu en klimaat
Veel aandacht is er voor het klimaat, een term die vervangen zou kunnen worden door het begrip een samenstel van steeds veranderende weerpatronen. Aandacht voor het milieu lijkt daarentegen verdwenen. Kunnen zaken als zon en wind de wereld een schoner milieu geven of een ‘beter klimaat’? Is volgens u CO2 of stikstof een ernstig probleem? Hoe moeten we met de boeren omgaan en de toekomst van ons voedsel?
Wat zijn uw ideeën hierover?
Immigratie
Immigratie is een van de meest gevoelige thema’s op dit moment. De aantallen aanvragen voor asiel lopen weer fors op. De vraag is welk deel op vlucht is voor oorlog of vervolging (vluchteling) en welk deel immigrant is en op zoek naar een beter leven? Ofschoon nog grote delen van de bevolking weinig moeite lijken te hebben met de huidige situatie, zuchten ook veel dorpen onder de overlast van een lokale AZC of een als zodanig afgehuurd hotel of leegstaand pand.
Hoe moeten we verder met immigratie? Hoe beschermen we mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging en tegelijk remmen we de toestroom van immigranten zonder recht op een status af?
Wat zijn uw ideeën over dit complexe probleem?
Vrede en oorlog
Nederland steunt actief de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten willen door deze oorlog Rusland economisch verzwakken en haar leider president Poetin tot aftreden dwingen. Beiden lijken niet te lukken. Wel hebben inmiddels 400.000 militairen aan Oekraïense zijde de dood gevonden en enkele honderdduizenden zijn blijvend invalide. Ook aan Russische zijde is de tol hoog. Hoe lang willen wij nog oorlog in Oekraïne? Helpen wij hiermee het land? Zijn wij bereid ook Nederlandse levens op te offeren? Is er denkt u samenwerking met de Russen mogelijk?
Wat zou Nederland moeten doen om Oekraïne te helpen: doorgaan met wapens leveren of streven naar een vredesregeling?
Media en censuur
Er komen steeds meer regels en wetten die het vrije woord beperken. Gesteld wordt dat het gaat om het beschermen tegen ‘valse informatie en complottheorieën’. Na de toch al heersende censuur van de social mediaplatforms, komen er nu in de landen van de EU wetten die de censuur nog verder opvoeren. Ook de grote media hebben niet geholpen om een verscheidenheid aan meningen over het voetlicht te brengen. Ze bedreven regelrechte propaganda en bevorderen voortdurend angst onder de bevolking.
Hoe moeten we omgaan met berichtgeving op de social mediaplatforms: vrijlaten en aan de gebruikers overlaten wat zij denken dat waar is of toch modereren om de excessen tegen te gaan?
Hoe ziet u de toekomst van het vrije woord en de social mediaplatforms?
Gezondheid
De afgelopen paar jaar stonden in het teken van het Coronavirus, een virus dat een lange geschiedenis als verkoudheidsvirus heeft. Toch raakten wereldwijd samenlevingen in paniek. Mediale en overheidscampagnes voerden de angst tot een maximum op. Wetten werden geschonden, het gezonde verstand leek niet meer te functioneren. Levens werden door alle maatregelen ontregeld, mensen raakten psychisch in de problemen. Met de komst van de prikken bleken bijwerkingen het leven van miljoenen te beïnvloeden, waarvan een aanzienlijk aantal het niet overleefde. Ondertussen werden er vrijheidsbeperkende wetten aangenomen en werd Big Pharma via de WHO de baas over ons leven.
Hoe moeten wij dat in de toekomst doen? Hoe moeten we voortaan met gezondheid en ziekte omgaan? Welke ideeën heeft u hierover?
Europa – EU
Voor de een was de Brusselse coördinatie van ‘de pandemie’ een zege, voor de ander een vloek. Brussel toonde in toenemende mate een autoritaire houding, maar ook een innerlijke verwevenheid, lees corruptie, met de farmaceutische industrie. We herinneren ons de geheime sms-jes van Von der Leyen met de topman van Pfizer. Ook de ondergeschikte houding aan de NAVO, lees de VS, is velen een doorn in het oog. De oorlog met Rusland is geenszins in het belang van de Europese landen.
Hoe moeten we verder met dit Europa? Is Nederland beter af zonder deze Europese Unie? Moet Europa weer gewoon een handelsgemeenschap (E.E.G.) worden?
Vrijheid en democratie
De afgelopen jaren hebben vooral westerse landen een ondemocratisch gezicht laten zien. Met een virus als excuus werden de meest fundamentele rechten opgeschort, nieuwe rechtenbeperkende wetten aangenomen en de politie ingezet om selectief gewelddadig tegen vreedzame demonstranten op te treden. Met de trend naar steeds meer vrijheidsbeperkende wetgeving, vooral uit de EU, en de snelle digitalisering van de surveillance, komen de democratie en een vrije samenleving onder druk te staan.
Welke stappen zijn nodig om Nederland vrij en democratisch te houden?
Uw mening
Wij zijn heel benieuwd naar uw mening over een van bovenstaande thema’s (of uw eigen thema).
Schets in maximaal 100 woorden uw visie over hoe het op een bepaald punt beter kan.
Verwijs daarbij niet naar specifieke politieke partijen of personen (politici), maar beschrijf uw visie, uw mening. En natuurlijk, houdt het netjes.
Bijdragen langer dan 100 woorden worden ingekort en oproepen tot geweld of intimidatie worden verwijderd.
Help ons dit bericht te verspreiden en meer meningen en visies te kunnen ontvangen.
Het reactieformulier staat onder aan de pagina.
Eerdere reacties
Gijs Toxopeus de woordvoerder van AH weet denk ik ook wel dat hij kletskoek verkoopt en wanneer hij dit niet…
Zeer duidelijk verslag en als fervente AH klant ga ik mij nu serieus oriënteren op andere leveranciers, want dit word…
Blijven krabben aan de korst. AH heeft een lange geschiedenis van nauwe samenwerking met de overheid, specifiek het ministerie van…
Kijk allen maar eens naar de Amerikaanse docu serie The Real History of the United States van Oliver Stone. Gewoon…
In het verleden bouwden ingenieurs, biddend tot God, het land op. De huidige ingenieurs, breken het af zonder Gods zegen…