Abonneer je via RSS | Lees hoe.

België: Werk van journalist gehinderd

Tijdens haar werk als vrije verslaggeefster heeft Veerle Coulembier de afgelopen 3 jaar al heel wat beleefd. In 2021 werd ze tijdens het nemen van een interview te Sint Niklaas van haar vrijheid beroofd, zonder officiële reden. Onlangs werd ze weer ingesloten door politiemannen voor het nemen van een foto in functie van onafhankelijk onderzoek. 

Weer maakt de politie in Vlaanderen het een vrije journalist lastig om ongehinderd haar werk te doen.

Op 23 maart 2023 omstreeks 18u wandelt Vlaamse nieuwsreporter Veerle C. richting haar huis ter hoogte van de Kortrijksesteenweg. Veerle werkt op vrijwillige basis naast haar fulltime job als docente ICT, ook voor V-Media. Onderweg ziet ze een imposante controle bij het openbaar vervoerbedrijf, ‘De Lijn’. Ze documenteert op ruime afstand de totale omvang van de actie in één foto. Dit gebeurt in het kader van een artikel dat ze reeds publiceerde op 23 juni 2022 omtrent controles bij ’De Lijn’, toen ter hoogte van tramhalte Koning Albertbrug te Gent.

Een agent houdt haar staande en vraagt wat haar intenties zijn. Veerle vertelt over haar maatschappelijke inzet als reporter bij V-Media en deelt mee dat ze een perskaart heeft. Maar omdat ze haar perskaart niet onmiddellijk vindt, verwijst ze naar de website vrijemedia.be op haar smartphone, terwijl ze verder zoekt.

Zwaar beladen met haar handtas, computertas en boodschappen, weet ze niet direct waar die perskaart is en omdat er steeds meer agenten rond haar komen staan, besluit ze niet langer te zoeken, maar alles vast te leggen met haar camera.

Omsingeld door in totaal 4 gewapende politiemannen, die steeds dichter komen en die steeds vragen de ID te tonen, haalt ze de identiteitskaart toch uit haar portefeuille en houdt deze stevig vast. Buiten haar wil om, wordt haar ID door een van de agenten uit haar hand getrokken. Ook blijven de agenten volharden dat dit ‘normaal’ is. Coulembier daarentegen blijft volhouden dat dit niet mag in het kader van vrije journalistiek.

De politie noteert ondertussen al haar gegevens, alsook haar telefoonnummer. Net als ze bijna mag vertrekken en de agenten haar terug meer doorgang verlenen, vindt één bepaalde agent dat het gesprek nog niet lang genoeg geduurd heeft. Hij vuurt een laatste vraag af op Veerle.  De agent wil persé in beeld en vraag om op camera gefilmd te worden. De agent zegt ook “film mij”. Omdat hij blijft aandringen, filmt Veerle deze agent kort.  Daarna stapt Veerle opgelucht en vrij terug naar huis. 
(Voor alle zekerheid zijn de gezichten van de betrokken agenten door Vrije Media onherkenbaar gemaakt.

Meer op vrijemedia.be.

image_pdfDownload