Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Vlaamse journalist in hoger beroep tegen aanhouding

Veerle Coulembier, de Gentse onafhankelijke verslaggeefster van V-Media (www.vrijemedia.be), wordt op 13 januari 2021, tijdens een interview voor de Nederlandse vrije pers door de politie van Sint-Niklaas bestuurlijk aangehouden’. Daarna wordt ze een uur opgesloten in een politiecel te Sint-Niklaas. Oorspronkelijke live-beelden gaan 500.000 keer viraal in Nederland en België.

Foto: Het moment van aanhouding van Veerle Coulembier januari 2021 uit video RT-Dutch*.

Het is stil op straat op de 13e januari 2021. Veerle Coulembier heeft haar eigen Vlaamse online nieuwskanaal en wordt door een Nederlandse collega geïnterviewd. Het gaat al snel mis. Veerle wordt door de politie van Sint-Niklaas omstreeks 20u30 ‘bestuurlijk aangehouden’. Daarna wordt ze een uur opgesloten in een politiecel te Sint-Niklaas. Oorspronkelijke live-beelden gaan 500.000 keer viraal in Nederland en België. Deze beelden zijn afkomstig van RT-Dutch*. 

Zowel de politie van Gent, van Sint-Niklaas, de burgemeester van Sint Niklaas en zelfs Comité P (een extern controleorgaan op de politie) hebben na twee jaar, géén enkele wettige reden meegedeeld waarom Coulembier als vrije journalist zich moest legitimeren en een uur in een cel werd vastgehouden.

In totaal worden die avond in januari naast Veerle Coulembier, nog twee andere mensen gearresteerd, één van de geïnterviewden en een inwoner van Sint-Niklaas. De twee mensen, waaronder reporter Veerle, die klacht hebben ingediend tegen de politie Sint-Niklaas, krijgen meer dan 3 maanden later een mondmaskerklacht in de bus. De vrouw die géén klacht indiende tegen de politie Sint Niklaas, heeft sinds de opsluiting, nu 2 jaar geleden, nooit meer iets van hen gehoord.

De onzinnige mondkappenregels lijken een mooie stok voor overheden om onwelgevallige en kritische mensen aan te pakken.
Door de politierechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Sint-Niklaas, wordt de verslaggeefster op 25 oktober 2021 veroordeeld voor het niet dragen van een mondmasker. Zij krijgt een celstraf van 15 dagen of een geldboete van enkele honderden euro’s.

Coulembier liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. Dit beroep diende 4 januari 2023 bij de rechtbank in Dendermonde. De zaal was gevuld met maar liefst 60 belangstellenden.

Coulembier verweerde zich in de rechtszaak en stelde dat zij zich die avond nooit begeven had op de Grote Markt waar een mondmaskerplicht werd gehandhaafd. Inderdaad, in de buitenlucht gold in België een mondkapplicht. Ook waren de maatregelen niet door de gemeenteraad bekrachtigd en was Coulembier in het bezit van een medisch attest dat ze geen mondmasker kan dragen. De suggestie van de procureur dat Coulembier een spatscherm had kunnen dragen werd door het publiek met hoongelach ontvangen. De procureur hield vast aan het opleggen van (minstens) dezelfde straf zoals die eerder door de politierechter was bepaald.

Gebruikmakend van haar spreekrecht aan het einde van de zitting sprak Coulembier zij haar afschuw uit over de praktijken die de Belgische politie er op nahoudt. Ze uitte haar zorgen over de staat van haar land, waarin een journalist kan worden aangehouden en opgesloten wegens het doen van haar werk. Een langdurig applaus van het publiek viel haar hiervoor ten deel.

Het vonnis van de rechtbank wordt binnen zes weken verwacht.

Tekst gedeeltelijk overgenomen van LNN-Media.
Zie daar het hele verslag en video.

De ter zitting aanwezige supporters van Veerle Coulembier. (Veerle 2e van rechtsvoor)

*Niet te verwarren met RT-Russia Today. RT staat voor Relevant Today.

image_printDownload PDF en print