In het licht van het wereldwijd sterk gedaalde vertrouwen in de ‘officiële’ media, zet de BBC de tegenaanval in. Met ‘BBC Verify’ gaat de ooit als meest betrouwbare omroep beschouwde BBC, fake-accounts op Twitter inzetten om ‘alternatieve media’ te volgen. Volgens de omroep staan deze vrije media in het hart van het complotdenken en verbindingen met extreemrechtse groeperingen.
Foto: ThisisEngineering RAEng on Unsplash
Gevecht om herwinnen vertrouwen
“Het publiek wordt voortdurend gebombardeerd met verkeerde en desinformatie en met nepbeelden, waaronder die welke door AI worden gegenereerd. En ze vertellen ons dat ze te midden van deze ruis en sensatiezucht onze werkwijze moeten zien, zodat we het vertrouwen kunnen behouden dat mensen de afgelopen 100 jaar in de BBC hebben gesteld. Mensen willen niet alleen weten wat we weten (en niet weten), maar ook hoe we het weten.
En zo is ons nieuwe merk, BBC Verify, ontstaan.”
Zo kondigt de BBC haar nieuwe branche ‘Verify’ aan. Met dit initiatief wil de BBC haar beschadigde imago als ‘vertrouwde tante’ (BBC werd in het verleden ook wel liefkozend ‘auntie’ genoemd) opvijzelen. Zij zelf spreekt van het ‘behouden’ van vertrouwen, maar dat is wensdenken.
Corona dieptepunt vertrouwen
Het mondiaal opererende onderzoeksbureau EDELMAN schreef in 2021:
“De bevindingen van de Edelman Trust Barometer 2021 van dit jaar onderstrepen hoe een langdurige scepsis ten aanzien van de media is uitgegroeid tot een breder wantrouwen ten aanzien van bijna alle instellingen en woordvoerders. Het vertrouwen in alle media – traditionele, sociale, zoek- en eigen media – staat op een recorddiepte. Sociale media blijven onderaan de vertrouwensstapel, nadat ze daar in 2016 zijn gevallen. Opvallend is dat de traditionele media de sterkste jaarlijkse daling kennen van alle mediabronnen in bijna tien jaar volgen.”
Talent uit de hele BBC
De BBC heeft naar eigen zeggen forensische journalisten en deskundig talent “uit de hele BBC” bij elkaar gebracht, waaronder de analyse redacteur Ros Atkins en ‘desinformatie-correspondent’ Marianna Spring en hun teams. In totaal brengt de BBC Verify ongeveer 60 journalisten op de been “die een zeer gespecialiseerde operatie zullen vormen met een scala aan forensische onderzoeksvaardigheden en open source intelligence (Osint) mogelijkheden binnen handbereik.”
Als eerste daad van BBC Verify bracht zij via een gecontracteerde particuliere satellietaanbieder de verdedigingsstellingen van het Russische leger in Oekraïne in beeld. Daarmee is de publieke omroep het verlengstuk van de Westerse geheime diensten geworden. Over de stellingen van het Oekraïense leger zal de omroep vrijwel zeker geen mededelingen doen.
Inzet van fake-accounts
Vooral de inzet van ‘undercover accounts, zoals de BBC het noemt, lijkt een wanhoopsdaad. Daarmee begeeft zich de BBC op het pad van fake-accounts dat zij zegt te bestrijden. Zo is ‘Britney’ een van de valse BBC-accounts. Deze zogenaamde Britney is ‘populistisch rechts’, 50 jaar, secretaresse op een school, recent gescheiden, heeft drie kinderen en woont in het Amerikaanse Texas.
Met deze accounts zal Spring en haar team zich in het hol van de complottheorieën begeven waarbinnen de ‘alternatieve media’ volgens de BBC een centrale rol spelen. In onderstaande fotofragment uit de toelichtende video tekent Spring de alternatieve media in het hart van de complottheorieën, vage financieringsbronnen, extreem rechts en buitenlandse verbindingen.
Met deze uitleg is alle schijn van objectiviteit uitgesloten: het is een jacht op de grootste bedreiging van de ‘overheidsmedia’, de alternatieve en vrije media.
Tot overmaat van ramp zei Twitterbaas Elon Musk onlangs in een interview dat hij burgerjournalistiek gelijk wil stellen met de MSM, de grote media. Het ‘blauwe vinkje’ kan nu ook aan burgerjournalisten worden toegekend, aldus Musk.
Ook verscheen korte tijd onder berichten van onder andere de BBC de mededeling dat het een ‘government sponsored media‘ betreft. En dat is ook de feitelijke situatie. Na een klacht van de BBC, of beter een verzoek, heeft Musk besloten de term te veranderen in ‘publicly sponsored media‘.
Marianna in complottenland
De aanval op alternatieve media wordt ook via podcasts ingezet. Onder de titel ‘Marianna in complottenland’ zal de BBC haar luisteraars meenemen in de ‘duistere’ wereld van de complotdenkers. Daarin zal de omroep stilstaan bij gebeurtenissen als ‘January 6th’ (de ‘bestorming’ van het Witte Huis bij de overdracht van de macht van president Trump naar president Biden in 2020).
Het is duidelijk, de MSM zoeken een manier om hun gedaalde vertrouwen te herstellen. Hun bizarre pro-prikcampagne, als één lange reclame voor de farmaceutische industrie, heeft haar geen goed gedaan. Ook het bashen van andersdenkenden heeft veel kwaad bloed gezet.
De eenzijdigheid van de overheidstrouwe media doet denken aan de DDR waar de media onder controle van het ‘Politburo’ stonden. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of deze BBC Verify het vertrouwen van het publiek zal terugbrengen. Het risico is niet ondenkbaar dat deze vergaande vorm van nieuwscontrole zich tegen de BBC gaat keren.
Als Verify ook de eigen BBC-berichten gaat controleren zal ze moeten toegeven dat ook ‘auntie’ veel steken heeft laten vallen die begrijpelijk haar status als betrouwbaar medium stevig hebben aangetast.