Vrijheid van meningsuiting is luisteren naar wat je niet wilt horen.

Amerikaanse General Electric neemt onderhoud gasturbines in Rusland over van Siemens

Laatst bijgewerkt:

Het lijkt nog niet tot iedereen door te dringen, maar de oorlog in Oekraïne is ook een oorlog tegen Europa en vooral tegen industriemacht Duitsland. Terwijl Duitsland wordt opgezadeld met opgedrongen wapenaankopen in de VS, wordt haar industrie door de aanslag op Nord Stream onderuitgehaald en via een speciale subsidieregeling naar de Verenigde Staten gelokt. Ondertussen nemen Amerikaanse bedrijven de activiteiten in Rusland van de Duitsers over.

Ondanks alle sancties blijft de Amerikaanse industriegigant General Electric zaken doen in Rusland. Bij het onderhoud van elektriciteitscentrales profiteren de Amerikanen nu van het feit dat hun rivaal Siemens Energy vorig jaar alle activiteiten in Rusland heeft beëindigd.”
Dat schrijft het Duitse Wirtschaftswoche.

Het in München gevestigde Siemens ziet ook af van het onderhoud van zijn turbines bij T-Plus, een van Ruslands grootste energieleveranciers, zo schrijft Wirtschaftswoche verder. Siemens onderhield tot de start van de oorlog in Oekraïne de turbines die het gas door de Nord Stream leidingen moesten pompen. Vorig jaar hield Canada het transport van een door Siemens in Canada gereviseerde gasturbine tegen waardoor een deel van de gasleveranties via Nord Stream kwam stil te liggen.

Nu heeft de Amerikaanse concurrent van Siemens, General Electric (GE), het onderhoudscontract voor het onderhouden van turbines met T-Plus van Siemens overgenomen, aldus bronnen uit de industrie. GE heeft ook zijn eigen turbines geïnstalleerd in de centrales van de Russische energieproducent en blijft deze onderhouden.

Het dubbelspel van de VS, sancties die Europa moet aanhouden maar die niet gelden voor de VS, blijkt ook uit het feit dat de Amerikaanse regering een vrijstelling van de sancties verleent voor reeds gebouwde installaties. Blijkbaar doet GE op deze basis nog steeds onderhoudswerkzaamheden in Rusland; het concern geeft volgens Wirtschaftswoche hierover geen uitleg. De transacties van GE met T-Plus zijn ook verrassend omdat een aanzienlijk belang in T-Plus toebehoort aan de Renova Group van oligarch Viktor Vekselberg.

Inmiddels begint het in Duitsland te dagen dat de sancties tegen Rusland vooral tegen Europa zijn gericht. Het vernietigen van de Nord Stream-leidingen heeft de energieprijzen in Europa doen exploderen hetgeen de Europese en vooral Duitse industrie zware schade berokkent.

Zo vraagt Deutsche Welle zich in een recent artikel af of de Duitse industrie zich naar de Verenigde Staten verplaatst. Volgens de Duits-Amerikaanse Kamer van Koophandel investeren ongeveer 5.600 Duitse ondernemingen in de Amerikaanse markt. De totale waarde van deze investeringen bedraagt bijna 650 miljard US dollar.

Het aantal Duitse bedrijven dat overweegt om zich in de Verenigde Staten te vestigen neemt echter snel toe. De enorme energieprijzen als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Rusland en de opgeblazen Nord Stream pijpleidingen, maken Duitsland als vestigingsplaats onaantrekkelijk. De onrust ten gevolge van de oorlog in Oekraïne is een andere oorzaak dat vooral Duitse ondernemingen hun heil in de VS zoeken.

De VS stimuleert deze trend met de Inflation Reduction Act (IRA). Deze regeling is een miljarden tellend subsidieprogramma van de Amerikaanse regering. De regeling is ondanks de naam minder gericht op inflatiebestrijding en meer op klimaatindustrie. Van de ongeveer 430 miljard US dollar die de IRA-pot in totaal oplevert, is 370 miljard bestemd voor de bevordering van CO2-besparende technologieën en energiezekerheid, de rest moet naar de gezondheidszorg vloeien. De subsidieregeling eist wel dat de profiterende bedrijven Amerikaanse producten gebruiken of zelf in de VS produceren.

De eerste bedrijven trappen al op de rem bij het doen van nieuwe investeringen in hun Duitse vestigingen. Een daarvan is de accufabriek van Tesla bij Berlijn dat kort voor de Covidcrisis met veel fanfare werd binnengehaald. Volgens sommigen uit de sector is er nog geen sprake van een de-industrialisatie van Duitsland. Maar zorgen zijn er wel als deze trend zich doorzet.

De EU is nu ook met een investeringsprogramma voor ‘groene’ bedrijven gekomen. Het lokt een nieuwe golf van overheidsinvesteringen uit dat uit belastinggelden en leningen op de kapitaalmarkt moet komen. De VS heeft met de dollar vermoedelijk een langere adem. Het is een nieuwe aanval van de Amerikanen op de Europese industriële ontwikkeling en daarmee de welvaart van 500 miljoen Europeanen.

image_printDownload PDF en print