Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief

Verkiezingen Georgië wijzen richting Moskou

Pro-Rusland partij wint verkiezingen, maar uitslag wordt betwist

Laatst bijgewerkt:

De recente verkiezingen in Georgië laten een overwinning zien voor de pro-Russische partij ‘Georgische Droom’. Met 54% van de stemmen tegen ruim 37% van de pro-Europese partij Natsebi (National National Movement) lijkt het op een duidelijke uitslag. Toch legt de verliezende oppositie zich niet bij de uitslag neer. De EU, die na Oekraïne ook Georgië wil toevoegen aan haar uitdijende collectie aan landen, verklaarde al direct dat er ‘onregelmatigheden’ zijn geconstateerd. De NAVO heeft het land al jaren op het verlanglijstje staan.

Afbeelding van mostafa meraji via Pixabay

Tweesprong: Rusland of het Westen

De strijd tussen het Westen, vooral de Verenigde Staten en Rusland om de loyaliteit van landen aan de Russische grenzen, krijgt na Oekraïne een nieuw front: Georgië.
Twee politieke richtingen staan in het land tegenover elkaar: de pro-Europese Natsebi-partij en de meer op Rusland gerichte partij Georgische Droom. In de recente verkiezingen won de laatste overtuigend met 54% tegen 37% van de oppositie partij Natsebi.

Vier oppositiepartijen overschreden de kiesdrempel van vijf procent: de Coalitie voor Verandering (11%), de Eenheid – Nationale Beweging (10%), de Sterk Georgië coalitie (9%), en de Gakharia Voor Georgië partij (8%) wonnen zetels in het parlement. Alle oppositiepartijen weigeren de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Unity – National Movement, de Coalition for Change en Strong Georgia kondigden aan dat ze het nieuwe parlement zouden boycotten meldt het Russische persbureau TASS.

De centrale verkiezingscommissie heeft vervolgens aangekondigd dat ze de stembiljetten in ongeveer 14 procent van de stembureaus zou laten hertellen, “in vijf willekeurig gekozen stembureaus in elk kiesdistrict”, zei het in een verklaring op dinsdag. Dit meldt de Berliner Zeitung.

Ook is bekendgemaakt dat het Openbaar ministerie in Georgië een onderzoek is gestart naar vermeende verkiezingsfraude, aldus TASS. Het Openbaar Ministerie heeft de Georgische president Salome Zourabichvili opgeroepen voor ondervraging als onderdeel van het onderzoek. “Volgens informatie van de Central Election Commission en berichten in de media zou president Zourabichvili in het bezit zijn van bewijsmateriaal met betrekking tot mogelijke vervalsing van de parlementsverkiezingen, waardoor zij is uitgenodigd voor een verhoor op 31 oktober”, aldus het ministerie.

De oppositie riep uit protest tegen de uitslag op tot een demonstratie die afgelopen maandag plaatsvond en waaraan tienduizend deelnemers zouden hebben deelgenomen.

Ontwikkelingen in Georgië lijken Oekraïne te volgen

Het rommelt al langer in het land. Het is een twistappel, vergelijkbaar met Oekraïne. De VS wil het land bij de NAVO hebben en in haar gevolg wil de EU Georgië als lid. Rusland heeft, zoals bij Oekraïne, aangegeven dat Georgië tot haar veiligheidszone behoort. Een fenomeen dat alle grootmachten opeisen, de Verenigde Staten voorop. Velen zullen zich nog de Cubacrisis herinneren waarbij de toenmalige Sovjet Unie raketten op Cuba wilde plaatsen. De VS reageerden met een dreiging met een kernoorlog.

Georgië vertoont sterke overeenkomsten met Oekraïne. Beide landen zijn voormalige Sovjetrepublieken. Beide landen zijn voor Rusland ‘de rode lijn’ als het gaat om buitenlandse invloeden. Al eerder was er sprake van een door de VS gesteunde ‘Rozenrevolutie’ en wel in eind 2003 / begin 2004. Hierbij werd het parlement bestormd om de zittende president Eduard Shevardnadze te verdrijven. Shevardnadze was de laatste minister van buitenlandse zaken van de Sovjet Unie. Het is geen verrassing dat hij een pro-Russisch beleid voerde in Georgië. De pro-westerse Mikhail Saakashvili kwam aan de macht.
Nadat de ‘Georgische Droom’ de verkiezingen van 2012 had gewonnen, ontvluchtte Saakashvili het land en werkte enkele jaren voor de Oekraïense regering. Hij keerde in oktober 2021 terug naar Georgië en werd prompt gearresteerd nadat hij had opgeroepen tot een opstand tegen de regering.

Georgië tweede front tegen Rusland

Net zoals Hongarije, dat in 2023 US-AID directeur Samantha Powers op bezoek kreeg, staat Tbilisi onder enorme druk van Washington en Kiev om een ‘tweede front’ te openen in het conflict tegen Rusland. Georgië heeft zich daar tot dusver tegen verzet. Ook wil zij niet meedoen met de westerse sancties tegen Rusland. Een aantal Georgiërs heeft zich vrijwillig aangemeld bij het Oekraïense leger, maar de regering handhaaft vooralsnog haar neutraliteit.

Volgens TASS zouden sluipschutters in de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn aangekomen. Deze zouden in Oekraïne zijn opgeleid. De kans is groot dat de opstanden in Tbilisi het ‘model Maidan’ zullen volgen, een klassieke CIA-methode (‘colour revolution’) om onwelwillende regeringen ten val te brengen.

image_pdfDownload