Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Theo van Gogh: “het gaat hier toch nergens over”

Audio document

Laatst bijgewerkt:

In de maanden mei, juni en juli publiceert EZAZ radio moddergat een aantal audio documenten over spraakmakende Nederlanders die tegen de verdrukking in hun eigen geluid lieten horen. In juni (29e) staan we stil bij Theo van Gogh en in juli (27e) bij Boudewijn Büch. Vandaag kijken we terug op het leven van Theo van Gogh die Amerika zijn favoriete land noemde, want hier (Nederland) gaat het toch nergens over.

Hij was regisseur, acteur, scenarioschrijver, columnist, programmamaker en televisiepresentator. Hij stond vooral bekend als een acteursregisseur. Hoewel hij zich in columns en debatten regelmatig provocerend opstelde, was hij op de set volgens zijn acteurs beminnelijk.
Katja Schuurman sprak zich er veelvuldig over uit. Volgens haar kwam die houding voort uit opportunisme: acteurs deden volgens hem beter hun best als je aardig voor ze was.
Als columnist van het tv-programma Business Class werd hij in 2002 al na twee afleveringen ontslagen, nadat hij ex-LPF-fractieleider Mat Herben had beschuldigd van het aannemen van steekpenningen rondom de aankoop van de Joint Strike Fighter en vervolgens weigerde om dit te rectificeren. Over dat laatste onderwerp zou hij een film maken die maar weinigen kennen.
In dit audio document staan we stil bij deze bijzondere man. Daarbij zullen we ook niet aan Pim Fortuyn voorbij gaan. Als is het maar omdat onze persoon een film maakte met zijn verklaring voor de moord op Fortuyn. We hebben het over Theo van Gogh.

De geruchten dat de moord op Fortuyn verband kon houden met zijn standpunt niet deel te nemen aan het JSF ontwikkelprogramma, was door Theo van Gogh al in een geromantiseerde film uitgewerkt.
image_printDownload PDF en print