Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Telegram tijdelijk uit de lucht in Spanje

Kort nieuws

Er was al voor gewaarschuwd: niet alleen Chinese overheden, maar ook Europese zullen ‘lastige’ social media kanalen al dan niet tijdelijk uit de lucht halen. Zo geschiedde met Telegram in Spanje. Het zou gaan om een zaak van kopierechten, maar het lijkt een stok om de hond mee te slaan. De 8,5 miljoen Spaanse gebruikers zijn er niet blij mee. “Het is alsof je besluit om een provincie van ons land te sluiten omdat er een geval van drugshandel of een overval heeft plaatsgevonden binnen het grondgebied,” zei Fernando Suárez, de voorzitter van de Algemene Raad van Professionele Hogescholen in Computertechniek van Spanje.

Foto: Pixabay

Telegram is het onderwerp van een juridisch geschil in Spanje. Spaanse mediabedrijven – waaronder Mediaset, Atresmedia en Movistar Plus – hebben een rechtszaak aangespannen tegen de instant messaging app voor het vermeende ongeoorloofde gebruik van auteursrechtelijk beschermde audiovisuele inhoud en vroegen om de app uit voorzorg op te schorten. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

Het Spaanse hooggerechtshof ging mee in de eis van de mediabedrijven en liet Telegram sluiten gedurende het onderzoek. De beslissing was mede ingegeven omdat Telegram weigerde samen te werken met de rechtbank.

De krant typeert de app in vergelijking met WhatsApp als de ‘dark web’, dit omdat de autoriteiten geen achterdeurtjes in de app hebben, aldus El Pais. Dat heeft WhatsApp zeker wel, die app wordt voortdurend door de Amerikaanse geheime dienst gemonitord.

Volgens experts die de krant citeert is Telegram moeilijk geheel af te sluiten. De servers staan over de wereld verspreid en niet lokaal georganiseerd zoals WhatsApp, waardoor deze beter regionaal is af te sluiten.

Lees verder [Engels]

image_printDownload PDF en print