Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Duitsland: moeder herleeft STASI-tijd

Kort nieuws

Laatst bijgewerkt:

Foto: Pixabay

In het Duitse Mecklenburg-Vorpommern is een 16 (of 17) -jarig meisje voor de ogen van haar klasgenoten plotseling uit de klas gehaald door drie politieagenten. Het vergrijp: Ze schreef op TikTok dat Duitsland niet zomaar een plaats op de kaart is, maar haar Heimat (thuis). En dat laatste is klaarblijkelijk (ook al) een verboden woord, want ‘extreemrechts’. De leerlinge werd bij de politie aangegeven door haar eigen schoolhoofd.

“Ik ben ontzet”, zegt de moeder tegen JUNGEN FREIHEIT“Dit is zo’n zware, als ik het zo mag zeggen, Stasi-zooi, ik had het in mijn hele leven nooit voor mogelijk gehouden wat mijn dochter hier is aangedaan.”

Haar dochter is 16 jaar. Terwijl Miriam ‘s ochtends op school zit te blokken, neemt directeur Jan-Dirk Zimmermann de telefoon op. “Rond 9.45 uur informeerde het schoolhoofd de politie over een mogelijk strafbaar feit,” verklaarde de perswoordvoerder van het politiebureau in Stralsund. Het meisje zou een blauwe smurf op Tiktok hebben geplaatst en Duitsland als ‘Heimat’ hebben genoemd. Daarmee komt zij in het vaarwater van de AfD (Alternative für Deutschland) dat ook een keer een afbeelding van een blauwe smurf gebruikte.

“Volgens het rapport was er informatie dat een 16 (of17) -jarige scholiere anti-constitutionele inhoud zou hebben verspreid op sociale netwerken. Een politiewagen werd naar de school gestuurd om de zaak te onderzoeken.”

De moeder belde het schoolhoofd en zei: “Meneer Zimmermann, als u denkt dat er iets mis is met mijn dochter, praat dan eerst met mij! De directeur vertelde me dat hij dat niet mocht doen, dat hij onmiddellijk de politie moest inlichten.”

Uiteindelijk stelt de politie, na arrestatie, dat het meisje niets strafbaars heeft gedaan. Een beroep op het Sicherheits- und Ordnungsgesetz is dan ook volkomen onterecht. Het betreft een wet van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in het noordoosten van Duitsland. Dat het tot de voormalige DDR heeft behoord verbaast niet. 

Het regiem in Duitsland lijkt, zeker na de Covidjaren, weer helemaal in DDR-stijl. Van de destijds 200.000 medewerkers van de STASI zijn er nog velen in leven. De herleving van de door de staat gestimuleerde klikmentaliteit, dat ook tijdens Covid door de overheid werd aangemoedigd, lijkt nu weer onderdeel te zijn van het maatschappelijke leven.

Lees verder [Duits]

image_printDownload PDF en print