Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Plan moet Duitse bevolking klaarmaken voor oorlog

Kort nieuws

Laatst bijgewerkt:

Voorstellen in een 1.000 pagina’s tellend plan van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken de Duitse burgerbevolking actief betrekken bij het (blijkbaar verwachte) geval van oorlog. Het plan gaat over “civiele bescherming”. Volgens de luitenant-generaal die door de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) werd geïnterviewd, kan de Bundeswehr kan dit niet alleen, “daarom hebben we de steun van de civiele kant nodig.”

Foto: Tanks op weg naar het oosten

Koffie zetten voor doortrekkende Amerikaanse troepen

Namens het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft luitenant-generaal André Bodemann de afgelopen twaalf maanden samengewerkt met 150 experts om een “Operationeel Plan Duitsland” op te stellen. De bedoeling van het omvangrijke plan is om de Duitse burgerbevolking actief in te schakelen bij de mogelijke oorlogsvoering. Als een van de voorbeelden wordt genoemd het geval waarbij Amerikaanse divisies oostwaarts door Duitsland trekken. Duizenden voertuigen, duizenden soldaten. Dan moet er voor hen gezorgd worden. Het plan: “Dan hebben we maximale civiele dienstverlening nodig.” Het is duidelijk, het ‘Ostfront’ zal weer een veel gebruikte term worden.

Volgens het plan is dit niet alleen een taak voor de staat als geheel, maar ook voor de samenleving. Trefwoord: “Operatieplan Duitsland“. De generaal, zo meldt de website EMMA: “verheugt zich nu al op de grote taak” en is blij dat hij tot nu toe overal bijval heeft gekregen. Bij de “16 deelstaten en alle federale ministeries”. En ook bij de “blauwe licht organisaties, van het Rode Kruis tot de politie”. Hetzelfde geldt voor civiele bedrijven, “of het nu gaat om de haven van Hamburg, Deutsche Telekom of Deutsche Bahn”. Ze komen allemaal “op mijn deur kloppen”.

Het plan zelf is niet openbaar maar zal in een verschillende vormen aan de burgerbevolking bekend worden gemaakt.

De voorheen geheime ‘Operatie Duitsland’ is overigens al in volle gang. In een uitgebreid interview met brigadegeneraal Bernd Stöckmann in de krant FAZ wordt de operatie uitgelegd aan de hand van het voorbeeld van de deelstaat Hessen. De generaal heeft nu ongeveer 1.000 vrijwillige reservisten nodig. Volgens hem hebben zich alleen al in Hessen ongeveer 2.500 aangemeld. En niet alleen jonge mannen, maar ook “tussen de 40 en 50”. Hieronder vallen ook mannen die nog niet eerder bij de Bundeswehr hebben gezeten. Over vrouwelijke soldaten wordt niet meer gesproken.

image_printDownload PDF en print