Foto: Noorwegen (EZAZ)
De Noorse regering heeft de bevolking opgeroepen om voorbereid te zijn op een crisis. Eerder deed de Duitse overheid dat. Als mogelijke crises noemt de regering oorlog in Europa, digitale bedreigingen en klimaatverandering. Ook zal Noorwegen vanwege de dreigingen nauwer met de Europese Unie gaan samenwerken.
De huidige oproep gaat verder dan eerdere richtlijnen die de Noren adviseerden om voor drie dagen genoeg eten, drinken en noodvoorraden bij zich te hebben. Nu dringt het Noorse agentschap voor burgerbescherming en paraatheid DSB er bij iedereen op aan om veel langer voorbereid te zijn op een crisis.
“We leven in een steeds onrustigere wereld,” waarschuwt DSB, het Directoraat bescherming bevolking (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). “Zelfs als de meeste dingen functioneren zoals het hoort in Noorwegen, moeten we voorbereid zijn op extreem weer, pandemieën, ongelukken, sabotage en zelfs oorlog.”
In Noorwegen verandert ook het sentiment aangaande de Europese Unie. Noorwegen sloot onlangs een nieuwe veiligheids- en defensiesamenwerking met de EU. Dat is vooral opmerkelijk omdat de Noorse minister van Defensie, Bjørn Arild Gram, de Centrumpartij vertegenwoordigt, een partij die lang fel gekant was tegen een EU-lidmaatschap voor Noorwegen. Voor deze partij stond vast dat in de defensiebehoeften van het land wordt voorzien door de NAVO en niet door de EU.
Ook heeft Noorwegen, een van de oprichters van de NAVO, zich uitgesproken voor langlopende hulp aan Oekraïne, waarmee het land net als andere supporters van de oorlog in Oekraïne zich lenen om een oude Amerikaanse agenda uit te voeren: het uiteenvallen van Rusland.
Noorwegen ziet niet alleen Rusland als een aanleiding voor een mogelijke crisis, maar merkwaardigerwijs ook de herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten.
Noorwegen zal voortaan worden uitgenodigd om deel te nemen aan belangrijke EU-bijeenkomsten over defensie- en buitenlands beleid. Mogelijk treedt het land onder druk ooit een keer toe tot de Europese Unie, al zal als voorwaarde gelden dat het forse oliefonds buiten de EU blijft.