Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Nieuwe sancties VS treffen hart LNG-productie Rusland

Kort nieuws

Laatst bijgewerkt:

Zelfs de Duitse regering wilde ooit Arctic LNG 2 subsidiëren. Nu is het duidelijk dat de Amerikaanse sancties het prestigieuze project van Rusland tot stilstand hebben gebracht. Dit schrijft de Berliner Zeitung. Het project omvat de bouw van drie proceslijnen voor de productie van vloeibaar aardgas met een totale capaciteit van 19,8 miljoen ton LNG per jaar en stabiel gascondensaat tot 1,6 miljoen ton per jaar. Amerikanen snijden Duitsland weer de pas af. En Europa zwijgt.

Foto: arcticspg.ru

Energieminister VS: “kill this projekt”

Het blijft muisstil in Europa wanneer haar opties voor goedkope en relatief schone energie door haar overzeese bondgenoot verder worden geblokkeerd. Inmiddels betwijfelt niemand meer dat de aanslag op de Nordstream door de VS en haar partners is gepleegd. Verzekeraar Lloyds in Londen heeft aangegeven de schade niet te vergoeden “wegens betrokkenheid van een overheid” en de aanslag te beschouwen als onderdeel van een oorlog.

Nu heeft de Amerikaanse minister van energie laten weten het Russische prestige-project ‘Arctic LNG 2 LLC’ op het Gydanschiereiland in West-Siberië “om zeep te willen brengen” (letterlijk: “Our objective is to kill this projekt“.)

De projectexploitant en eigenaar van alle activa is Arctic LNG 2 LLC, een joint venture tussen NOVATEK, TotalEnergies, een aantal Chinese en een consortium van de Japanse bedrijven.

In 2018 werden de belangrijkste voorbereidingen afgerond en het grondgebied bouwrijp gemaakt. Deelnemers aan dit project namen in september 2019 een definitieve investeringsbeslissing. De kapitaalinvesteringen om het project op volle capaciteit op te starten, worden geschat op het equivalent van $ 21,3 miljard.

De lage productiekosten van de installatie had voor maximaal concurrentievermogen op alle LNG-markten moeten zorgen. En dat is precies wat de VS Rusland niet toestaat.

Volgens het bedrijf zorgt het noordelijke klimaat er voor dat het vloeibaar maken een van de laagste energieverbruiken ter wereld zorgt. De installatie zal LNG produceren dat meer dan 30% onder het sectorgemiddelde ligt wat betreft broeikasgasemissie-intensiteit. Aldus de website van het project.

De nieuwe Amerikaanse sancties in het eerste kwartaal van 2024 maakten dat de geplande productiecapaciteit niet kon worden bereikt. De Russische staatsrederij Sovcomflot, waarvan de schepen Russisch LNG naar de wereld zouden exporteren, is het zwaarst getroffen. Energie-experts wijzen erop dat niemand behalve Novatek de speciale tankers van Sovcomflot nodig heeft, tankers die aardgas niet alleen koelen tot min 163 graden Celsius, maar ook door dik zee-ijs heen kunnen dringen.

Het uiteindelijk ingaan van Rusland op de jarenlange Amerikaanse en Europese provocaties door de inval in Oekraïne, heeft de VS een moeilijk weerlegbaar narratief geboden om Europa volledig van de VS afhankelijk te maken en Rusland economisch te ruïneren. Westerse media en politiek blijven het narratief herhalen om te voorkomen dat nog enige aandacht uitgaat naar de aanleiding van deze verwoestende oorlog.

De VS willen Ruslands inkomsten uit energie minimaliseren. Minister Pyatt: “We hebben Europa succesvol van Ruslands energie afgekoppeld”.

Meer in de Berliner Zeitung

image_printDownload PDF en print