Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Europarlementariërs willen Von der Leyen aan de tand voelen over vaccindeal

Transparantie is in de hedendaagse politiek toverwoord. Tenzij het de politici zelf betreft. Euro-president Von der Leyen duikt al maanden weg voor haar sms-contact met de Pfizer-topman Albert Bourla. Daarin zou sprake zijn van overleg over de miljarden kostende vaccindeal. Dat de echtgenoot van Von der Leyen hoog in de Duitse firma-business zit, helpt ook niet bij een onafhankelijke positie als het om de omstreden Covid-inentingen gaat.

EU-president Ursula von der Leyen (Beeldfragment video EP)

Het online nieuwsmedium Politico meldt dat een aantal leden van het Europees Parlement de president van de Europese Commissie wil ‘grillen’. Voorzitter van de Europse Covid-19-commissie, de Belgische Kathleen Van Brempt, heeft dit aan Politico laten weten.

Juristen willen Von der Leyen ondervragen over wat precies aan de vooravond van de bestelling van het miljarden kostende vaccinatiepakket in het geheime sms-verkeer tussen haar en topman Bourla is geschreven. Tot op heden stelde Von der Leyen zich op het standpunt dat zij zich hierover niet hoefde te verantwoorden. Ook aan het verzoek tot openheid van de Europese ombudsman gaf zij geen gehoor, behalve dat zij de bewuste sms-berichten niet meer kon vinden en dat ook niet nodig vond. Het bedenkelijke handelen van de EU-chef haalde zelfs de redactie van de New York Times.

Volgens Van Brempt “heeft de Europese Unie veel overheidsmiddelen besteed aan de productie en aankoop van vaccins tijdens de pandemie“, en daarmee heeft het parlement het recht op volledige openheid van zaken over wat vooraf ging aan deze megadeal.

De diverse instituten in de EU waren tot op heden nog niet succesvol om zicht te krijgen op de geheime communicatie tussen Von der Leyen en Bourla. Noch de ombudsman van de EU, noch de Rekenkamer zijn erin geslaagd de duistere praktijken boven water te krijgen.
Onlangs heeft het Europees Openbaar Ministerie, dat wettelijke bevoegdheden heeft die de andere EU-instellingen missen, een onderzoek ingesteld naar de contracten tussen de EU en Pfizer. Daarbij hult zij zich in stilzwijgen of de voorzitter van de Commissie het doelwit is.

De oproep aan Von der Leyen voor de Covid-19-commissie te verschijnen heeft geen juridische status: zij kan weigeren. Hetzelfde deed Albert Bourla toen hij door dezelfde werd opgeroepen. Hij stuurde een afgevaardigde.

Hoe lang de Europese top zich nog kan verschuilen is echter zeer de vraag. Het omkoopschandaal ‘Qatargate‘ heeft zijn schaduw over de Europese politiek geworpen. Nog langer voor de zo gepredikte transparantie weglopen zal het toch al beschadigde imago als gevolg van haar economieverwoestende opstelling tegenover Rusland, verder richting vertrouwenscrisis brengen.


Nieuws uit Davos, World Economic Forum 2023

Deze week vergaderen zo’n 3.000 deelnemers uit de hoogste rangen van bedrijfsleven, media en politiek over hun plannen met de wereld. Deze zogenaamde ‘praatclub’ behoort inmiddels tot de meest invloedrijke van de wereld.

Het thema dit jaar is: “Cooperation in a Fragmented World”
The world today is at a critical inflection point. The sheer number of ongoing crises calls for bold collective action. The Annual Meeting will convene leaders from government, business, and civil society to address the state of the world and discuss priorities for the year ahead. It will provide a platform to engage in constructive, forward-looking dialogues and help find solutions through public-private cooperation.”

Website van het WEF.
Berichtgeving van Rebelnews.

image_printDownload PDF en print