Dit is aflevering 153 van Radio Moddergat en we schrijven 15 november 2024.
In deze uitzending:
- Trump en Julian Assange
- BBC waakt over voorgeschreven narratief
- Trump en Europa
Radio Moddergat is de wekelijkse podcast van EZAZ met actuele ontwikkelingen en achtergronden.
Toelichting
Trump en Julian Assange
De komst van Trump veranderde alles.
Assange: “Het ministerie van Justitie van president Obama besloot me niet aan te klagen omdat er geen misdaad was gepleegd. De Verenigde Staten hadden nog nooit eerder een uitgever vervolgd voor het publiceren of verkrijgen van overheidsinformatie. Om dat te doen zou een radicale en onheilspellende herinterpretatie van de Amerikaanse grondwet nodig zijn. In januari 2017 zette Obama ook de straf van Manning om, die was veroordeeld omdat hij een van mijn bronnen was.”
“In februari 2017 veranderde het landschap echter drastisch. President Trump was gekozen. Hij benoemde twee wolven met MAGA-petjes: Mike Pompeo, een congreslid uit Kansas en voormalig leidinggevende uit de wapenindustrie, als CIA-directeur, en William Barr, een voormalig CIA-officier, als procureur-generaal van de VS.”
Pompeo zinde op vergelding. Samen met de CIA maakte hij plannen om Assange binnen de ambassade van Equador, waar Assange zijn toevlucht had gezocht, te laten vermoorden.
“Mijn vrouw en mijn zoontje waren ook het doelwit. Een CIA-medewerker werd permanent toegewezen om mijn vrouw op te sporen en er werden instructies gegeven om DNA uit de luier van mijn zes maanden oude zoon te halen.”
De narratiefbewakers van de BBC
In het licht van het wereldwijd sterk gedaalde vertrouwen in de ‘officiële’ media, zet de BBC de tegenaanval in. Met ‘The fight for truth is on’ gaat de ooit als meest betrouwbare omroep beschouwde BBC, berichten van alternatieve media ‘fact checken’. Volgens de omroep staan de vrije media in het hart van het complotdenken en verbindingen met extreemrechtse groeperingen.
Gevecht om herwinnen vertrouwen
“Het publiek wordt voortdurend gebombardeerd met verkeerde en desinformatie en met nepbeelden, waaronder die welke door AI worden gegenereerd. En ze vertellen ons dat ze te midden van deze ruis en sensatiezucht onze werkwijze moeten zien, zodat we het vertrouwen kunnen behouden dat mensen de afgelopen 100 jaar in de BBC hebben gesteld. Mensen willen niet alleen weten wat we weten (en niet weten), maar ook hoe we het weten.”
In een nieuwe video zet de BBC een tandje bij, want de overheidsmedia verliezen aanhang en vertrouwen. Met vage beelden van de Amerikaanse ‘complotdenker’ Alex Jones, een brandende Eiffeltoren, de Russische vertegenwoordiger in de VN gromt een voiceover dat er haat en verwarring wordt gezaaid. De foto van Bill Gates verschijnt als de stem spreekt van vermeende complottheorieën. Een slimme beeldmontage waarbij president Poetin in een flits verschijnt gevolgd door het legen van een stembus. De voiceover zegt op dat moment “undermining democracy“. De bestorming van het Witte Huis in januari 2020 komt in beeld.
Trump en Europa
Europese leiders houden hun hart vast nu ze Trump als Amerikaanse president zullen moeten begroeten. De ruwheid en onvoorspelbaarheid van Trump maakt ze ongemakkelijk. Bovendien zal Trump zich geen vriend van Europa tonen. Het wordt America First en hij zal kwistig zijn met sancties. Oorlogen hebben minder zijn voorkeur om handelsconflicten te beslechten.
De Nordstream mag dan onder Biden zijn opgeblazen, Trump heeft er tijdens zijn presidentschap voor gezorgd dat het Zwitserse bedrijf ALL SEAS onder hevig druk van Trump moest afbreken. Uiteindelijk bouwde een Russisch bedrijf de pijpleiding af. Onder de nieuwe president zal de gastoevoer uit Rusland niet via Nordstream lopen. Of er moet een wonder gebeuren tussen Trump en Poetin.
De scheve handelsbalans met vooral Duitsland was Trump als president al een doorn in het oog. De VS kocht jaarlijks voor €60 miljard meer in Duitsland dan Duitsland in de VS. En het verschil moet de VS elders weer verdienen (of geld bijdrukken). Met de huidige sancties tegen Rusland wordt vooral Duitsland getroffen, maar dat zal Trump niet boeien, sterker, ze helpen de handelsbalans meer in evenwicht te brengen doordat Duitse bedrijven sluiten of naar de VS verhuizen waar de energiekosten veel lager zijn.
Ook de chaotische en irrationele Duitse energiepolitiek drijft de economie in een diepe crisis, niet Trump, noch Poetin heeft daar schuld aan.
Trump zegt de oorlog in Oekraïne te willen beëindigen. Dat moet goed nieuws zijn voor Europa, al staan veel politici, om onbegrijpelijke redenen, nog in de oorlogsstand. Maar zij zullen Trump niet kunnen hinderen als hij de hand van president Poetin schudt. Zelensky weet dat het einde van de oorlog, mede door de tegenslagen in het veld, nadert. Hij zal mogelijk zijn toevlucht zoeken in een van de zeven villa’s, vermoedelijk in de duurste, die in Florida.
De hazen gaan anders lopen. De Europese volgzame politici zullen Trump zonder tegenspraak volgen, ze kunnen amper anders. Ook de media zullen een andere toon moeten aanslaan, de linkse cult met veel irrationele ‘groene’ dromerijen en woke-en genderideologieën, zullen naar de achtergrond verdwijnen.
Voor de censuur-ambities van de EU, verwoord in de Digital Service Act (DSA), wordt het wat de Amerikaanse social media betreft zwaar weer. Met Musk in het team van Trump zal X voor ‘rechtse’ geluiden voor de komende jaren een vrijplaats blijven. Ook op andere media zal er meer ruimte komen voor ‘alternatieve’ geluiden. Met Trump in het Witte Huis weten de mediabazen, ook in Nederland, wel dat de wind nu uit een andere hoek gaat waaien.
Meer uitzendingen
Podcast by EZAZ
In deze uitzending:
De Grote Verbouwing van Nederland: voorbeeld Nijmegen.