Het is vrijdag 20 september 2024 en dit is aflevering 145 van Radio Moddergat.
In deze uitzending:
- Vrede in Europa
Radio Moddergat is de wekelijkse podcast van EZAZ met actuele ontwikkelingen en achtergronden.
Foto: Oekraïne (Pixabay)
Andere platforms waarop Radio Moddergat te beluisteren is
Podcast by EZAZ
Het is vrijdag 4 oktober 2024 en vanuit Berlijn is dit aflevering 147 van Radio Moddergat.
In deze uitzending is Radio Moddergat in Berlijn en beleefde 3 oktober, de Dag van de Duitse hereniging.
Ook ruime aandacht voor een eerste goed bezochte vredesdemonstratie tegen de oorlog in het Midden-Oosten en in Oekraïne.
In deze uitzending maar één onderwerp: vrede in Europa.
Het is goed mis met Europa. Niet eerder sinds de Tweede Wereldoorlog is ons continent zo ernstig in gevaar voor een nieuwe wereldoorlog als nu. Terwijl in de Koude Oorlog een soort van respect voor elkaars macht de wereld behoedde voor een heet conflict, heeft dat respect nu plaatsgemaakt voor minachting en onverhulde haat.De VS en Rusland staan in Oekraïne tegenover elkaar.
Als de oorlog verder escaleert is het Europa die als eerste aan de beurt is voor repressailes vanuit Rusland.Ofschoon niemand hoopt dat het zover zal komen, zou een dergelijke reactie begrijpelijk zijn. Waar er twee vechten hebben er twee schuld. Maar een ervan heeft meerdere malen aangeboden, ook voor de inval van februari 2022, om tot vredesbesprekingen te komen. De eerdere MINSK-akkoorden bleken een valstrik voor Rusland, het voorstel van december 2021 afgewezen, het uitgebreide akkoord van Istanboel in maart 2022 door het Westen verscheurd. En nu is het al 2,5 jaar oorlog en zijn wij meer dan een half miljoen doden verder.
Gelukkig geen Amerikanen, zoals oorlogshisters als Lindsey Graham stellen: wij komen voor de grondstoffen, dit is onze beste investering. Zelensly hoorde het aan alsof die 500.000 Oekraïense doden er voor hem niet toe deden.Het door de NAVO en de VS volledig ingelijfde Europa, met Brussel als operationeel centrum voor oorlog, censuur en propaganda sleurt ons een oorlog in die Europa niet eerder heeft meegemaakt.
De doelen van deze oorlog lijken sterk op die van de Tweede Wereldoorlog: de sloop van Rusland en bezitname van de oneindige bodemschatten en landbouwgebieden van Oekraïne. Verder moeten de smerige praktijken met kinderen mogelijk blijven en de vraag is of dat onder Russische bezetting nog kan.In deze uitzending sta ik stil bij de speciale editie van De Andere Krant (download de PDF van De Andere Krant).
Ook de poster kunt u downloaden, uitprinten en zichtbaar ophangen.
De toespraak van president John F. Kennedy.
John Fitzgerald Kennedy was met zijn 35 jaar de jongst gekozen president van de Verenigde Staten. Hij werd door kogels om het leven gebracht tijdens een bezoek aan Dallas, 22 november 1963. Hij was toen 46 jaar. Met de dreigende oorlog op het Europese continent tussen Europese landen en Rusland, onder druk van de Verenigde Staten, is nieuwe aandacht ontstaan voor Kennedy’s speech uit 1963. Zijn woorden over de toenmalige Sovjet Unie raakten de Sovjetleiding zodanig dat kort erna het eerste wapenbeheersingsverdrag tussen beide landen werd getekend. Wat kunnen de huidige leiders leren van deze toespraak?