Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Demo-organisator Michael Ballweg, de Duitse Julian Assange?

Laatst bijgewerkt:

In Canada moet psycholoog en regeringscriticus Jordan Peterson ‘heropgevoed’ worden. In Zwitserland moest een op Coronamaatregelen kritische arts in een psychiatrisch instituut een ‘behandeling’ ondergaan. Klokkenluiders als journalist Julian Assange en oud NSA-medewerker Edward Snowden werden opgesloten of moesten vluchten. Nu zit ook demo-organisator Michael Ballweg al meer dan een half jaar zonder proces vast op beschuldigen van gebruik van donatiegelden voor eigen levensonderhoud.

Onder de naam Querdenken (dwarsdenken, geen verband met de Engelse term ‘queer’) organiseerde de succesvolle ICT-ondernemer uit het Duitse Stuttgart Michael Ballweg talrijke demonstraties tegen de vrijheidsbeperkende en maatschappij ontregelende Corona-maatregelen. Vooral de door talrijke honderdduizenden demonstranten bezochte demonstraties in Berlijn op 1 augustus en 29 augustus 2020 (zie foto boven), maakte Ballweg in één klap bekend. Al direct sprongen de media erop in. De demonstraties zouden door slechts enkele tienduizenden zijn bezocht en een ‘rechtsradicaal’ karakter hebben. Achter Querdenken zouden Reichsbürger schuilgaan. Die laatsten zouden het oude Duitsland van vóór WWII willen herstellen. Een groep dat tot deze Reichsbürger zou behoren en een staatsgreep zou beramen, is eind vorig jaar met veel machtsvertoon opgepakt.

Ook veel Duitsers vermoeden dat achter Querdenken reactionaire krachten schuil gaan. De reacties op Twitter spreken boekdelen. Bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog. Het is vooral de mediale hetze tegen Ballweg en zijn beweging die deze gedachten bij veel Duitsers heeft doen postvatten. Toch is de gedachte niet helemaal vreemd. De actie om Ballweg vrij te krijgen wordt in onderstaande poster ondersteund door Björn Höcke van de Duitse rechtse Alternative für Deutschland (AfD), een partij waar ook racistische geluiden te horen zijn. Vooral Höcke behoort tot de meest radicale fractie van de partij. De AfD was de enige partij die al snel in 2020 kritiek uitte op de extreme Corona-maatregelen.

Demonstratie Querdenken, Berlijn 29 augustus 2020 (Foto: EZAZ)

Ballweg werd op 29 juni 2022 gearresteerd op verdenking van fraude met donaties voor de Querdenken-beweging. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie zou er bij het doorzoeken van zijn woning en bedrijfspanden bewijsmateriaal zijn gevonden. Toch maakt het OM geen haast met voorbrengen van Ballweg, een rechtszaak laat al meer dan een half jaar op zich wachten.

De Querdenken-beweging werd al direct door de Duitse media als rechtsradicaal geframed. De mediale campagne tegen de beweging werd zo fel dat niemand meer durfde deel te nemen aan een demonstratie onder de naam Querdenken. Steeds vaker werden de demonstraties onder de naam Nicht Ohne Uns (niet zonder ons) georganiseerd. Onder deze naam werden nog vele demonstraties in vrijwel alle grote Duitse steden georganiseerd.

Onlangs verlengde een rechter de hechtenis van Ballweg. Daarbij werd geen reden gegeven. Het OM stelt dat Ballweg geld op een rekening in Costa Rica heeft gestald en daar ook een verblijfsvergunning zou hebben aangevraagd. Dit zou een reden zijn dat het OM hem als vluchtgevaarlijk beschouwt. Een week na deze uitspraak op 11 januari leek de rechter in Stuttgart de voorlopige hechtenis te herzien. In een korte zitting van 20 minuten bevestigde de rechtbank echter het voorarrest tot grote teleurstelling van een honderdtal belangstellenden buiten de rechtbank.

In een brief van 24 november 2022 schrijft Ballweg aan de voormalige speciaal gezand folter van de Verenigde Naties Nilz Meltzer:
Ik werd gearresteerd en vastgehouden op 29.06.2022 na een doorzoeking van mijn privéwoning en mijn bedrijfspand. Mijn hele fortuin, dat aantoonbaar voortkomt uit mijn ondernemersactiviteit voor 2020, werd tot € 300,00 geblokkeerd. Dit ontnam mij elke kans om mezelf adequaat te verdedigen.”

Op 14 november 2022 heeft de hogere regionale rechtbank van Stuttgart vastgesteld dat de beschuldigingen van het oorspronkelijke aanhoudingsbevel niet konden worden onderbouwd waarmee Ballweg in feite onschuldig in voorlopige hechtenis was genomen. Tegelijkertijd met deze beslissing werd een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd. De beschuldiging werd nu “bedrog/poging tot fraude“. In de beslissing staat: “Dit geldt in ieder geval als de verdachte – zoals hier- werd vrijgelaten onder opheffing van het oorspronkelijke aanhoudingsbevel, maar binnenkort opnieuw zou moeten worden gearresteerd op basis van een nieuw aanhoudingsbevel.

Volgens Ballweg in zijn brief aan Melzer wordt hem een eerlijk proces vanaf het begin ontzegd. Zo schrijft hij dat dossiers door het OM niet aan hem en/of zijn verdedigers of te laat ter beschikking worden gesteld. Ook worden getuigen niet gehoord. Een juridische hoorzitting wordt geweigerd en advocaten worden door de rechtbank genegeerd.

Steeds meer dringt zich de vergelijking op met de jarenlange vasthouding van journalist Julian Assange die de Amerikaanse staat in verlegenheid bracht met zijn openbaarmakingen van geheime documenten via Wikileaks. Voor Ballweg dreigt ook een lange opsluiting zonder dat hij in een openbare rechtszaak zich kan verdedigen. Sinds Corona moeten we constateren, ook in Nederland, dat de rechtspraak als hoeder van de democratie en mensenrechter hopeloos faalt. We hoeven in Nederland alleen maar de rechtszaken over de avondklok en David Icke in herinnering te roepen. Als er al sprake is van een virus, dan is dat een anti-democratisch virus dat haar kantoren in New York, Genève en Davos heeft.

Meer over Michael Ballweg in dit (Duitstalige) interview van Ken Jebsen (inmiddels uit Duitsland gevlucht wegens bedreigingen).
De website van Querdenken.

Nieuws uit Davos, World Economic Forum 2023

Deze week vergaderen zo’n 3.000 deelnemers uit de hoogste rangen van bedrijfsleven, media en politiek over hun plannen met de wereld. Deze zogenaamde ‘praatclub’ behoort inmiddels tot de meest invloedrijke van de wereld.

Het thema dit jaar is: “Cooperation in a Fragmented World”
The world today is at a critical inflection point. The sheer number of ongoing crises calls for bold collective action. The Annual Meeting will convene leaders from government, business, and civil society to address the state of the world and discuss priorities for the year ahead. It will provide a platform to engage in constructive, forward-looking dialogues and help find solutions through public-private cooperation.”

Website van het WEF.
Berichtgeving van Rebelnews.

image_printDownload PDF en print