Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Arrestatiebevel Poetin poging tot sabotage vredesinitiatief China

Terwijl China in de persoon van de hoogste in rang Xi Jinping deze week naar Moskou vliegt om de oorlog in Oekraïne tot een einde te brengen, komt het westen met een arrestatiebevel van het Internationaal Gerechtshof. De gelijktijdigheid van het bezoek van Xi Jinping en het arrestatiebevel lijkt niet toevallig. De Chinese president zit deze week om de tafel met iemand waartegen een internationaal arrestatiebevel loopt. Ook Zelensky weet nu dat hij niet meer met president Poetin om de tafel hoeft. Het Westen wil klaarblijkelijk een volledig uit de hand lopen van de oorlog. En de Nederlandse politici en toetsenbordhelden applaudisseren, zolang de raketten maar niet op Nederland landen.

Foto: President Xi Jinping en president Vladimir Poetin achter het fornuis (2018)

Het ICC is aan één oog blind: het Westerse oog

De oorlog in Oekraïne duurt nu al meer dan een jaar. Inmiddels zouden al enkele honderdduizenden mensen, overwegend Oekraïense soldaten, om het leven zijn gekomen. We leven in de realiteit dat het ‘vrije en democratische’ Westen deze oorlog lang heeft voorbereid, heeft gewild en daarom geprovoceerd.

Het is daarom ook verklaarbaar waarom het Westen, lees de VS met de NAVO als hulptroepen, geen vrede wil. Het doel van de VS is zoals de neo-cons al lang wilden: Rusland bezetten, opdelen in kleinere landen en die ‘verschrikkelijke Poetin’ van zijn troon stoten.
Wie zich het omgekeerde voorstelt, waarbij Rusland de VS onrusten in Washington stimuleert om Biden van zijn troon te stoten en de VS in kleinere stukken op te delen, snapt hoe absurd en abject deze Westerse doelstellingen zijn. Maar de meerderheid van de bevolking lijkt het een goed idee te vinden. Wie er na Poetin moet komen, is in de sterren. Maar bij een gewelddadige val van de president is het hoogstwaarschijnlijk dat het leger de leiding van Rusland overneemt. Het is niet te verwachten dat Rusland zich dan aan de Westerse politiek onderwerpt.

Inmiddels is er een arrestatiebevel van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uitgevaardigd: Poetin moet zich verantwoorden over ‘oorlogsmisdaden’. Het Hof heeft inmiddels een reputatie vooral niet-Westerse landen te vervolgen. Ook nu valt op dat voor het Hof alleen Rusland oorlogsmisdaden begaat en het Oekraïense leger, en zeker de extreemrechtse nazistische eenheden, klaarblijkelijk ‘volgens de regels’ van het oorlogsrecht strijdt. Dat is hoogstonwaarschijnlijk.
Naast een arrestatiebevel voor president Poetin loopt ook een arrestatiebevel tegen Mevrouw Maria Lvova-Belova, commissaris voor de rechten van het kind in het kabinet van de president van de Russische Federatie.

President Poetin wordt volgens het Hof ervan beschuldigd “verantwoordelijk te zijn voor het oorlogsmisdrijf van onwettige deportatie van bevolking (kinderen) en dat van onwettige overbrenging van bevolking (kinderen) van bezette gebieden van Oekraïne naar de Russische Federatie. De misdrijven zouden ten minste vanaf 24 februari 2022 in door Oekraïne bezet gebied zijn gepleegd. Er zijn redelijke gronden om aan te nemen dat de heer Poetin individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid draagt voor de bovengenoemde misdrijven, (i) omdat hij de feiten rechtstreeks, gezamenlijk met anderen en/of via anderen heeft gepleegd en (ii) omdat hij heeft nagelaten naar behoren controle uit te oefenen op civiele en militaire ondergeschikten die de feiten hebben gepleegd of hebben laten plegen en die onder zijn daadwerkelijk gezag en controle stonden, op grond van superieure verantwoordelijkheid.”

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees de aankondiging onmiddellijk van de hand. “De beslissingen van het Internationaal Strafhof doen er voor ons land niet toe, ook niet vanuit juridisch oogpunt“, schreef woordvoerster Maria Zakharova op Telegram.
We beschouwen het uitgangspunt zelf als schandalig en onaanvaardbaar”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. “Rusland erkent, net als veel andere staten, de jurisdictie van dit hof niet. Bijgevolg zijn al zijn uitspraken vanuit juridisch oogpunt nietig voor de Russische Federatie.”

Het hof, dat door de VS niet wordt erkend en bij toepassing op Amerikaanse oorlogsmisdaden bedreigd met een militaire inval in Nederland, wordt nu ingezet om Poetin tot internationale paria te maken. Wie kan nu nog met een gezochte ‘oorlogsmisdadiger’ over vrede spreken?

De officier van justitie van het Hof die deze twee arrestatiebevelen uitvaardigt is Karim Asad Ahmad Khan. Khan is opgeleid in het Verenigd Koninkrijk (King’s College London). Zijn Britse achtergrond is niet onbelangrijk omdat het VK de drijvende kracht achter de machinaties in Oekraïne is. Zijn betrokkenheid bij onderzoek in het voormalige Joegoslavië waren gericht op de vermeende misdaden van Servische leiders, niet op die van de rivaliserende andere bij het conflict betrokken partijen. Servië was toen en nu bondgenoot van Rusland. Ook bij Khan’s onderzoek in Irak ging het niet om de honderdduizenden doden die de Amerikaanse inval op haar naam had staan, maar om de terreurgroep ISIS (later IS).

De Duitse minister van Justitie, Marco Buschmann, noemde het arrestatiebevel van het ICC een “belangrijk signaal van vastberadenheid” en verklaarde dat Berlijn verplicht zou zijn de Russische president aan te houden en hem aan het hof over te dragen als hij Duitsland zou binnenkomen. Hiermee lijkt (een deel) van de Duitse regering nog verder olie op het vuur te gooien.
Moskou reageerde onmiddellijk. Zo verklaarde een Russische onderzoekscommissie dat haar voorzitter, Aleksandr Bastrykin, instructies had gegeven om “een vereiste juridische beoordeling te geven van de verklaringen van de Duitse minister van Justitie over de arrestatie van Russische burgers“, terwijl hij de eisen van het ICC als “illegaal” bestempelde.

De ambassadeur van Rusland in Duitsland, Sergej Nechayev, zei dat het standpunt van Berlijn over het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof “aanleiding geeft tot grote bezorgdheid” en dient als verder bewijs van de wens van Duitsland tot escalatie.

De vrees van critici destijds dat de Duitse hereniging (1990) het oude Duitsland zou doen herrijzen, is met deze uitlatingen van de Duitse regering niet ver bezijden de waarheid. De ooit door de toenmalige bondskanselier Willy Brandt (1969 tot 1974) ingezette ontspanningspolitiek met de toenmalige Sovjet-Unie is nu volledig teniet gedaan.

Arrestatiebevel rijdt vredesinitiatief China in de wielen

Het bericht over het arrestatiebevel komt op een moment dat de Chinese president Xi Jinping zijn bezoek deze week aan Moskou aankondigt. Met dit theatrale inhoudsloze gebaar van een door de VS niet erkend orgaan, wordt ook Xi Jinping in verlegenheid gebracht. Xi moet nu immers met een ‘gezochte oorlogsmisdadiger’ spreken. Met het besluit tot arrestatie probeert het Westen een wig te drijven tussen China en Rusland. Het is een wanhoopsdaad van het Westen dat voelt dat het in de internationale arena zijn beste tijd heeft gehad en nog poogt te redden wat er te redden valt.
Op de mogelijke puinhopen van een nieuwe pan-Europese oorlog kunnen de VS wederom de ‘helpende’ hand bieden, Rusland achter een nieuwe IJzeren Gordijn laten verdwijnen en Europa weer voor generaties aan haar borst drukken.

Deze stap van het Westen om president Poetin als gezochte oorlogsmisdadiger te willen arresteren kan dan ook niet anders worden gezien als een nieuwe poging elk vredesinitiatief te blokkeren. Het Westen wil oorlog waarbij Duitsland tegen Rusland wordt opgezet, zoals ook vorige eeuw geschiedde dankzij Westerse, veelal Amerikaanse, financiële steun aan het NAZI-regiem. De oorlog kostte 60 miljoen Europeanen het leven, waarvan 26 miljoen Russen.

De VS willen geen bewijzen van Russische oorlogsmisdaden aan het Hof leveren.

image_printDownload PDF en print