Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief

Reiner Fuellmich: aan handen en voeten geketend naar de rechtszaal

Zijn gevangenschap grenst aan mishandeling.

Hij tartte de Duitse overheid, gezondheidsautoriteiten en volgers van het harde en medisch onzinnige coronabeleid dat zovelen grote schade berokkende. Met zijn ‘Stiftung Corona-Ausschuss’ interviewde hij vele tientallen ongehoorde deskundigen over het virus en vooral de wereldwijde aanpak. Het Openbaar Ministerie van Göttingen (D) voert een onderzoek tegen een 66-jarige advocaat. Hij wordt ervan beschuldigd als directeur van de ‘Stiftung Corona-Ausschuss’ geld te hebben verduisterd. De manier waarop Fuellmich behandeld wordt is schokkend.

Foto: Reiner Fuellmich (maker onbekend)

Schokkende berichten over behandeling

Het bericht in De Andere Krant van journaliste Djamila le Pair over de gevangenschap van Reiner Fuellmich leest als een verslag uit een gevangenis in Iran of een ander land dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Dat blijkt uit correspondentie tussen de Duitse advocaat en journaliste Kerstin Heusinger, die online is geplaatst op het Franse mediakanaal BAM News.

Al meer dan een jaar zit Fuellmich gevangen als onderdeel van het vooronderzoek. Zijn gevangenschap lijkt enigszins op die van Michael Ballweg die ook op nog niet bewezen beschuldigingen 9 maanden vastzat in Stuttgart. Ballweg was tijdens corona organisator van een aantal grote demonstraties, onder meer in Berlijn. Hij is nu op vrije voet, maar het vervolg van zijn proces is reeds gepland. Ook kan een vergelijking worden gemaakt met de spartaanse behandeling die Julian Assange in de Engelse Belmarsh-gevangenis ten deel viel.

Fuelllmich meldt dat hij als zware crimineel of terrorist wordt behandeld. Zo zei hij deze zomer tegen een Duitse journalist: “Ik heb al elf maanden geen toegang tot internet, geen computer en geen mobiele telefoon. Ik mag alleen televisie kijken.” De adjunct-directeur van de gevangenis belast met zijn voorlopige hechtenis, beval Fuellmich’s volledige isolatie, onder het voorwendsel dat het juridisch advies dat hij aan andere gevangenen zou kunnen geven hen tot opstand zou kunnen aanzetten.

Drie uur per maand contact met familie

Fuellmich mag 3 uur per maand contact hebben met anderen dan zijn advocaat, het gaat dan om bezoek of telefonisch contact. Zijn dagelijkse wandeling in de buitenlucht, uiteraard binnen de gevangenismuren, moet hij alleen doen. Een begroeting naar een mede-gevangene, een knikje of een handgebaar, leidt direct tot straf.

Als Fuellmich naar de rechter wordt vervoerd voelt hij nog meer dat hij tot de zwaarst mogelijke criminelen wordt gerekend: “Eén van de agenten fouilleert mijn lichaam en dwingt me dan, zoals altijd, op een kruk te knielen terwijl hij mijn voeten in de boeien slaat.” Hij krijgt dan een grote brede leren riem omgebonden, waaraan zijn geboeide handen met kettingen en een groot hangslot worden vastgezet. “De boeien aan mijn voeten dwingen me zeer kleine stappen te nemen, waardoor het moeilijk is in en uit het transportvoertuig te stappen. Als ik zou struikelen
(…), dan zou ik mijn val niet kunnen tegengaan en waarschijnlijk mijn polsen breken.”

Terug in de gevangenis begint de onmenselijke behandeling weer van voor af aan. “Elke keer als ik terugkom van de rechtbank, moet ik me helemaal uitkleden in een doorgangskamer voor een grondige fouillering.”

Advies: trek een kogelvrij vest aan

Bij zijn verplaatsing op 10 juni bleek de begeleiding ineens te bestaan uit een team van “zwaarbewapende agenten met pistolen en machinegeweren, in kogelvrije vesten (…).” Een colonne aan politiebusjes begeleidde hem naar het rechtsgebouw. Ook Fuellmich werd aangeraden “een kogelvrij vest aan te trekken”. Hij weigerde. “Vervolgens lieten ze me een verklaring tekenen dat ze niet verantwoordelijk waren als ik werd neergeschoten of gedood.” De actie werd gezien als een poging om Fuellmich te intimideren.

Fuellmich put energie uit de talloze steunbetuigingen die hem per post bereiken. “Ik ontvang enorm veel brieven, waarvoor de gevangenisleiding niet eens meer de moeite neemt om te lezen. Ik lees alle brieven en ben oneindig ontroerd door de genegenheid die de mensen tonen.” Hij probeert ze zo goed mogelijk te beantwoorden. “Ik voel deze band, zo opmerkelijk sterk, met iedereen die me steunt. Het is deze band die ons in staat zal stellen samen tegenslagen te
overwinnen.”

Ook van mede-gevangenen ontvangt hij steun: “Ondanks de disciplinaire straffen die hen zijn opgelegd, zijn de verdachten in voorarrest solidair met mij. Ze moedigen me aan. Ze roepen me bijvoorbeeld toe: “Niet opgeven, doorgaan!”

Politieke gevangene

Een van zijn advocaten, Dr. Cristof Miseré, gaf aan dat er een rapport van de geheime diensten was gelekt. Daaruit zou blijken dat al in 2021 werd gespeculeerd om Fuellmich politiek uit te
schakelen, omdat hij zich kandidaat had gesteld voor de nieuwe politieke partij Die Basis.

Het gaat niet om de vraag of Fuellmich zich ergens schuldig aan heeft gemaakt. Voorlopig is dat nog niet door een rechterlijke uitspraak bevestigd. Maar schuldig of niet, de behandeling die Fuellmich in de gevangenis krijgt houdt geen enkele pas met waarvoor hij wordt vastgehouden. Het is een vorm van knevelarij waarbij er op de achtergrond mogelijk sprake kan zijn van een afrekening met een lastig advocaat die in het verleden grote zaken won en daarmee geen vrienden heeft gemaakt. Ook zijn leidende rol in de Corona Ausschuss zal bij diversen personen in de politiek kwaad bloed hebben gezet.

Veel coronacritici hebben in de voorgaande jaren gemerkt dat de Duitse overheid, en niet alleen de Duitse, niet op tegenstanders van het irrationele beleid zat te wachten. Er zijn veel voorbeelden van tegenwerking en chicanes. Van deze misstanden is nog maar weinig bekend en deze krijgen weinig tot geen aandacht. Het zal een van de vele punten zijn die door parlementen of externe commissies onder de loep moeten worden genomen. Een zich democratisch noemende staat kan niet verder zonder de afgelopen jaren op alle aspecten te evalueren en daar waar strafbare feiten zijn gepleegd, tot rechtsvervolging over te gaan.

Overheden hebben in veel landen de coronaperiode repressie en intimidatie van critici uitgeoefend en daarmee getoond hoe snel een overheid in excessief anti-democratisch gedrag kan vervallen en dat geldende wetten, inclusief de grondwet, de burger geen enkele bescherming boden tegen een ontsporende overheid.

EZAZ heeft de Duitse minister van justitie gevraagd te reageren op de meldingen over de behandeling van Dr. Reiner Fuellmich in de gevangenis.


Er is een petitie om Fuellmich vrij te krijgen.

Om Reiner Fuellmich te schrijven, gebruik het volgende adres:

JVA Rosdorf (naam gevangenis)

Dr. Reiner Fuellmich
Am Grossen Sieke 8
37124 Rosdorf
Duitsland

image_pdfDownload