Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Poetin’s nieuwjaarstoespraak in militaire setting

Laatst bijgewerkt:

Het is hoogst ongebruikelijk dat president Poetin zich bij zijn nieuwjaarstoespraak laat flankeren door militairen. In deze ook inhoudelijk uitzonderlijke toespraak stond de oorlog in Oekraïne centraal. Poetin: “Dit jaar heeft de ware aard van veel dingen laten zien.”

Afgelopen zaterdag hield president Poetin zijn traditionele Oudejaarsavond-toespraak. Hierin sprak hij over de uitdagingen waarmee het land het afgelopen jaar is geconfronteerd en de prestaties die het heeft geboekt. De locatie van de toespraak verschilde van de traditionele Kremlin binnenplaats met stand-up shots van de president. Dit keer koos Poetin voor het opnemen van de jaarlijkse boodschap op het hoofdkwartier van Southern Military District. Tijdens zijn bezoek ontmoette hij ook de militaire top en gaf staatsprijzen aan vooraanstaande soldaten. Veel van Poetin’s toespraken zijn analytisch van aard en gericht aan buitenlandse oren. Dit keer richtte Poetin zich tot de soldaten en hun families die geconfronteerd werden met in de oorlog gesneuvelde zonen of dochters.

Russische soldaten, milities en vrijwilligers vechten voor ons vaderland, voor waarheid en gerechtigheid, om vrede en veiligheid voor Rusland te garanderen. Ze zijn allemaal helden voor ons. Hun last is vandaag de zwaarste. “Met heel mijn hart wens ik alle deelnemers aan de speciale militaire operatie een Gelukkig Nieuwjaar“, aldus de president.

Ondertussen moet erkend worden dat de voorzichtige benadering direct na de inval in Oekraïne waarbij met minimale schade aan gebouwen en personen het ‘Russische’ oostelijk deel van Oekraïne tegen aanvallen van het Oekraïense leger moest worden beschermd, is verlaten. Wat begon als een ‘Special Military Operation’ is nu overgegaan in een volledige oorlog. De voorzichtige operatie die Poetin wilde is met het aanstellen van een nieuwe bevelhebber van de Russische strijdkrachten Sergey Surovikin een nieuwe fase ingegaan. Oekraïne had op 1 april jl. in Istanbul nog vrede kunnen sluiten. Maar de Engelse Boris Johnson stak daar een stokje voor.

Nu lijkt Rusland uit te zijn op het lamleggen van de Oekraïense infrastructuur waarvan de elektriciteitsvoorziening de belangrijkste lijkt te zijn. Grote delen van het land beschikken niet meer over elektriciteit, wat het leven, naast het oorlogsgeweld, ondraaglijk maakt. Ook Kiev ligt momenteel onder Russisch vuur. Vergelding en wraak lijken het nu overgenomen te hebben van gecalculeerde militaire acties. Het Oekraïense leger, met forse hulp van de VS en de EU, bombarderen onophoudelijk het oostelijke deel van Oekraïne, de Donbas. Let op: alle mediaberichten hebben in meerdere of mindere mate een vooringenomen kijk.

Poetin: “Dit was een jaar van cruciale en noodlottige gebeurtenissen die de basis legden voor onze gemeenschappelijke toekomst en onze ware onafhankelijkheid. Dat is waar we vandaag voor vechten. We beschermen onze mensen in onze historische landen, nieuwe constituerende gebieden van de Russische Federatie, verwijzend naar de vier voormalige Oekraïense regio’ s die na september-referenda in Rusland zijn opgenomen.

Verder stelde hij: “Jarenlang hebben westerse elites ons allemaal hypocriet verzekerd van hun vreedzame bedoelingen, inclusief de oplossing van het moeilijkste conflict in de Donbas. In feite werden neonazi ‘ s op alle mogelijke manieren aangemoedigd, die militaire, openlijk terroristische acties tegen burgers van de Volksrepublieken van Donbass bleven uitvoeren.
(Bron: RT.com)

Onderstaand de video van een deel van de toespraak.
Onder de video staat de integrale vertaling van de toespraak zoals deze op de site van het Kremlin is gepubliceerd. Vervolg van dit artikel is toegankelijk voor leden van EZAZ.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Steun ons en word HIER lid van EZAZ.