Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Oud kolonel VS: Bijna niets klopt van wat wij horen over Oekraïne

Laatst bijgewerkt:

Vrijwel niets dat het publiek in het Westen over de oorlog in Oekraïne te horen krijgt, klopt. Dat zegt Douglas Macgregor, oud-Amerikaans kolonel en ex-senior adviseur van de minister van defensie in een recente podcast. Volgens hem is de inval van Rusland te begrijpen omdat de VS heeft laten weten uit te zijn op de val van president Poetin en de afbraak van Rusland als soeverein land. Met honderdduizenden Oekraïense doden, tienduizenden vermiste kinderen en miljoenen burgers op de vlucht, is het de vraag hoe lang westerse politici en media nog blijven roepen om meer wapens zolang als nodig is.

Foto: Pixabay

De nodeloze oorlog

Voorover er zinnige oorlogen zijn, deze in Oekraïne is het in elk geval niet. Althans niet uit het gezichtspunt van Europa. De VS heeft echter wel wat te winnen bij deze door haar uitgelokte en daarmee gewilde oorlog. We publiceerden eerder het boodschappenlijstje van de VS dat met de oorlog in Oekraïne wordt afgewerkt. De lijst is lang en daarmee nog niet eens compleet. De VS heeft altijd al laten weten Rusland het liefst van de kaart te vegen, een de VS gewillige regeringsleider neer te willen zetten en vrijelijk over de onuitputtelijke grondstoffen van Rusland te kunnen beschikken.

Wie de afgelopen jaren een beetje heeft opgelet zal zijn opgevallen dat de Amerikanen alle landen hebben lastig gevallen waar olie te vinden is: Libië, Irak en Syrië. Naar bericht van de BBC uit 2019 zei president Donald Trump “dat hij verwacht dat de Verenigde Staten miljoenen dollars per maand zullen profiteren van de olie-inkomsten van Syrië zolang de Amerikaanse troepen in het land blijven.” Hoewel de hoeveelheden olie in Syrië bescheiden zijn, 2,5 miljard vaten aan oliereserves, vergeleken met de 297 miljard van Saoedi-Arabië, de 155 miljard van Iran en de 147 miljard vaten van Irak, pochte Trump dat hij er toch miljoenen dollars er aan verdiende. Letterlijk zei Trump: “We houden de olie, onthoud dat. We willen de olie houden. Vijfenveertig miljoen dollar per maand.” Er is geen sprake van koop maar volgens diverse bronnen van diefstal.

In Oekraïne is ook het nodige dat de VS zou willen behouden of alsnog zou willen toe-eigenen. Zo zit de Donbass, het nu door Rusland erkende deel van Oekraïne, vol met zeldzame mineralen en andere grondstoffen nodig zijn voor de elektrificering van de energievoorziening. De waarde van deze grondstoffen worden op zo’n slordige 7,5 biljoen USD geschat.

Het is ook geen geheim dat binnen neo-conservatieve kringen het veroveren en opdelen van Rusland een van de doelstellingen van de VS is. Rusland weet dat de – tegen alle afspraken in – voortschrijdende uitbreiding van de NAVO tot de grenzen van Rusland bedoeld zijn om het land te destabiliseren en haar leiderschap af te zetten. Het zal duidelijk zijn dat haar president niet veel andere keuzes heeft om het land dat haar openlijk bedreigt, de VS, van haar ambities af te houden.

Zoals we hier al eerder stelden zijn de doelstellingen van deze oorlog vergelijkbaar en wellicht zelfs gelijk aan die van de Tweede Oorlog. Ook toen werd met westers geld Duitsland in stelling gebracht (met haar eigen en beoogde vernietiging als gevolg) om Russische bodemschatten te veroveren en de Oekraïense landbouwgronden in bezit te krijgen om hun, nu genetisch gemanipuleerde, landbouwproducten op de Amerikaanse en Europese markten te verlopen.
De Amerikanen zijn er weer in geslaagd om de Duitsers op te zetten tegen de Russen maar de strijd op Oekraïens grondgebied uit te laten vechten. Weer een oorlog waarbij de Amerikanen -vooralsnog- genoeglijk veraf van het strijdtoneel haar rooftocht naar grondstoffen en unilaterale werelddominantie kunnen uitvechten. Nu met inzet van Oekraïense levens. Jonge levens, zij die in 2014 bij de Maidan-coup door Europese politici toegang tot het ‘Europese paradijs’ was beloofd, maar nu de hel van de NAVO op bezoek krijgen. Honderdduizenden van die jongeren zijn nu gedood of voor hun leven gewond. Nu worden in Oekraïne mensen, hele jonge mannen en oudere mannen van de straat gepikt en door militairen in busjes naar de kazerne gevoerd.
Militaire experts stellen dat de overlevingstijd aan het front momenteel 4 uur bedraagt.

Amerikaanse militaire experts zoals oud-kolonel Macgregor en oud US-Marines en wapeninspecteur Scott Ritter begrijpen de opstelling van president Poetin. Macgregor: “Wij hebben sinds 2014 (de Maidan-coup) zwaar geïnvesteerd om Oekraïne te transformeren naar een existentiële bedreiging voor Rusland.” Hij hekelt daarbij de ambitie van de VS om de Krim te heroveren. Volgens Macgregor behoorde de Krim nooit tot Oekraïne, het was al Russisch vanaf 1776. Dat Oekraïne de Krim door een speling van de geschiedenis kortstondig tot haar grondgebied mocht rekenen, deed aan dit historisch feit niets af. De in Oekraïne geboren toenmalig Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov voegde de Krim in een opwelling toe aan Oekraïne, dat toen nog een onderdeel was van de Sovjet-Unie. Het bleef dus binnen de Russische soevereiniteit.

De eenzijdige afscheiding van Oekraïne tijdens de val van de Sovjet-Unie in 1991 bracht de Krim ineens bij Oekraïne. Rusland protesteerde niet en sloot een overeenkomst om haar marinehaven in Sebastopol te behouden, daarbij erop vertrouwend dat Oekraïne Rusland niet zou bedreigen en de Russische bevolking op de Krim met rust zou laten. Met de door de VS geleide coup in 2014 veranderde de houding van Oekraïne ten opzichte van de Krim en noopte Rusland zonder bloedvergieten – met de zogenaamde ‘groene mannetjes – het schiereiland weer in Russische handen te brengen.

De totaal vernietigde stad Artyomovsk. (Foto: Sputnik)

Deze oorlog valt niet te winnen.

Het westen zal in Rusland haar meerdere moeten erkennen. De aanvoerlijnen van Russisch legermateriaal zijn kort, die van het Westen lang en versnipperd door de veelheid aan NAVO-landen. De overmacht aan legermateriaal en vooral haar vaak geavanceerde karakter maakt dat het Westen alles op alles moet zetten om de oorlog op gang te houden. Hiermee verdient de VS veel geld. Terwijl het haar Europese bondgenoten dwingt om haar oude legermaterieel naar het front te sturen, moeten de landen hun slinkende arsenaal aanvullen met nieuw en modern Amerikaans wapenmateriaal. Alleen al Duitsland, dat nooit meer oorlog wilde, trekt daarvoor nu € 100 miljard uit, geld dat zij niet heeft en dus moet lenen. Vermoedelijk van Amerikaanse fondsen. Naar het model in de Tweede Wereldoorlog. Hetzelfde geldt voor Oekraïne. Minister van buitenlandse zaken van de VS Antony Blinken heeft het land laten weten al het geleverde materieel te moeten terug betalen.

Volgens oud-US-Marines en wapeninspecteur in Irak en Rusland, Scott Ritter, is het aantal gedode soldaten 10:1 in voordeel van Rusland. Dit is volgens Ritter dan ook zo niet vol te houden. De verklaringen van Westerse leiders “we gaan door tot Poetin is afgezet of dood is“, of “Rusland is verslagen” zijn volgens Macgregor net zo dom als onhaalbaar. Het geeft de doodlopende weg aan die het Westen met deze oorlog is ingeslagen. Oekraïne zal deze oorlog niet overleven. Haar infrastructuur is kapot, al heeft het Amerikaanse Blackrock haar ‘hulp’ aangeboden bij het herstel, het land mist vele miljoenen gevluchte arbeidskrachten, de wederzijdse haat is zo groot dat van een hereniging van het westen van Oekraïne met de afgescheiden deelrepublieken in het oosten geen sprake meer kan zijn. De zetbaas Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky zal bij de val van Oekraïne een veilig heenkomen in de VS zoeken. Beweerd wordt dat hij al een behoorlijk optrek in Florida heeft.

Rusland kan dit nog wel even volhouden. Haar economie gaat redelijk goed, al zou het zonder sancties en deze oorlog zeker beter gaan. Het land is niet geïsoleerd, het heeft talloze handelspartners en politieke bondgenoten die de rooftochten van de VS onder mom van ‘democratie’ spuugzat zijn.
Dat geldt niet voor Europa. Terwijl de VS Duitsland van haar industriële toppositie en haar energievoorziening berooft en daar economisch garen bij spint, zakt Europa stilaan in een diepe recessie en politieke strijd. Naar verwachting van Macgregor zal Europa steeds verder wegdrijven van de VS: “De bevolking van Europa wil geen oorlog en dringt aan op vredesonderhandelingen.
Volgens Macgregor wilde Rusland aanvankelijk met de inval het oosten van Oekraïne afschermen van de aanvallen van haar eigen regering in Kiev en haar dwingen om eindelijk om de tafel te gaan zitten om tot een akkoord te komen. Maar de leiding in het Kremlin kwam tot de ontdekking dat het Westen helemaal geen vrede wil. Want terwijl Zelensky aanvankelijk inging op de uitgestoken hand uit Moskou en in Istanboel onder toeziend oog van Turkije een principe-akkoord sloot, pakte Boris Johnson het vliegtuig naar Kiev om Zelensky te vertellen dat van vrede geen sprake kon zijn. De ‘special militairy operation’ ging over in een oorlog.

Ritter: Putin is the only adult in the room

Uiteindelijk zal er onderhandeld moeten worden willen Europa en Oekraïne niet verder ten gronde gaan. Daarbij mag het Westen blij zijn met president Poetin, volgens Ritter “the only adult in the room“. Zowel Ritter als Macgregor zijn ervan overtuigd dat Poetin zijn uiterste best heeft gedaan om dit onvermijdelijke conflict uit de weg te gaan. Maar het feit dat hij door het Westen met de MINSK-besprekingen in de maling is genomen door kanselier Merkel en de toenmalige Franse president Hollande heeft zijn legerleiding argumenten gegeven om de wapens te laten spreken. De voortdurende Westerse vernederingen van Rusland en haar leiderschap, heeft de weg vrijgemaakt voor een heuse oorlog. En dat maakt de Russen treurig. Ze beschouwen de Oekraïners als broedervolk waar ze nu op schieten met honderdduizenden slachtoffers. Het is hierom dat de Westerse leiders dachten dat zo’n oorlog president Poetin impopulair zou maken en hem tot aftreden zou dwingen. Maar in de matig ontwikkelde Amerikaanse diplomatie werd over het hoofd gezien dat Rusland zich nog de Groot Vaderlandse Oorlog herinnert tegen NAZI-Duitsland waarbij 26 miljoen Russen het leven lieten. Nu Rusland zelf wordt bedreigd krijgt de leider juist alle ruimte om de veiligheid van het land te garanderen. Poetin zit stevig in het zadel en na alle onzinnige oorlogsretoriek zullen we een keer met deze man om de tafel moeten. Ook al de kleine keffertjes die samen met hun moeder Amerika tegen Rusland blaffen, zoals de Nederlandse politici, zullen keer tot inzicht moeten komen dat we ons wederom een voor Europa zeer schadelijke oorlog hebben laten inslepen. Wat dat betreft lijkt ons continent niet beter te verdienen als ook delen van de bevolking zich weer laten meeslepen in de oorlogspropaganda.

Oekraïne volgt het model Afghanistan of Georgië volgens Macgregor: “de Russen kwamen pas in Georgië toen wij daar lawaai begonnen te maken“. We moeten erkennen dat onze Amerikaanse vrienden de politieman van de wereld willen zijn, niet om democratie en vrijheid te brengen, maar om vrije toevoer van grondstoffen veilig te stellen. De VS had zich zonder al deze oorlogen nooit zo kunnen verrijken. De terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan was voor kenners al een teken dat de VS haar pijlen op een ander strijdtoneel zou richten: Oekraïne. Het doel bleef na Georgië, Afghanistan, Syrië, Libië, Somalië, Irak: de baas blijven in de wereld en de concurrenten Rusland, China en Duitsland eronder houden.

Het Europa dat zich met die ene munt en haar unie tot serieuze partij op het wereldtoneel wilde manifesteren, is nu zichtbaar voor de rest van de wereld gereduceerd tot economisch slagveld voor de VS. Vernederd en economisch leeggezogen. Het opblazen van Nord Stream was ook volgens veel Amerikanen een regelrechte oorlogsdaad tegen Europa, lid van de NAVO en bondgenoot van de dader.

Meer over de inzichten van Douglas Macgregor in deze podcast.
Meer van Scott Ritter vindt je hier.

image_printDownload PDF en print