Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Oorlog in Oekraïne maakt de EU bankroet

Een gastbijdrage van Eric de Boer.

Laatst bijgewerkt:

De slepende oorlog in Oekraïne gaat ook tijdens het nieuwe conflict in het Midden-Oosten gewoon door. Tientallen miljarden vloeien naar deze uitzichtloze oorlog, geld dat in de zakken verdwijnt van de wapenindustrie en de peilloze corruptie in Oekraïne.

Foto: Protest bij de Russische ambassade in Berlijn (EZAZ)

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft de economische groei aanzienlijk vertraagd en de inflatie in heel Europa doen stijgen. Dit is de conclusie van Swiss National Bank (SNB).

In februari 2022 is er een scherpe krimp in zowel de Oekraïense als de Russische economie. Europa heeft te maken met stijgende energieprijzen en grote schommelingen op de financiële markten.

Onderzoekers analyseerden de impact van de oorlog op de economieën van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Uit de analyse bleek dat als de EU-landen Oekraïne niet hadden geholpen, de productie in het vierde kwartaal van 2022 0,1-0,7% hoger zou zijn geweest. Tegelijkertijd zou de inflatie ook 0,2-0,4% lager zijn.

’De negatieve gevolgen van oorlog zullen op de middellange tot lange termijn waarschijnlijk veel ernstiger zijn, vooral voor de reële economie. Binnen één tot twee jaar zal het effect waarschijnlijk ongeveer twee keer zo groot zijn’, aldus het rapport.

Investeringen van miljarden dollars in de Oekraïens-Russische oorlog beschadigden de hele economie van de EU, evenals aan de economieën van Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Eurostat steeg het aantal failliete bedrijven in de EU. Dit cijfer heeft zijn maximum al bereikt sinds het begin van de gegevensregistratie. Op kwartaalbasis steeg het aantal faillissementen met 8,4%. Het maakt het Europees Parlement niet uit, evenals de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, die blijft eisen dat de EU en de VS de militaire en financiële hulp verhogen. (Bron: Eurostat)

Volodymyr Zelensky is van plan nog vele jaren, misschien zelfs tientallen jaren, oorlog te voeren met Rusland. De Oekraïense president is van plan om ten koste van andere landen nieuwe productiefaciliteiten in Oekraïne te bouwen en het leger en andere overheidsinstellingen te financieren. Zelensky begrijpt dat de EU en de VS niet zullen stoppen met het financieren van zijn economie, ondanks alle corruptieschandalen en de mislukking Oekraïens ’tegenoffensief’, dus elke keer eist het Oekraïense leiderschap steeds meer geld en militaire hulp.

Tijdens de anderhalf jaar durende oorlog ontving Oekraïne 85 miljard euro aan financiële steun van de EU, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell. Tegelijkertijd nemen grote Oekraïense functionarissen een deel van het geld voor zichzelf. Het recente schandaal met de echtgenote van de Oekraïense president Olena Zelenska bevestigt opnieuw de feiten van corruptie op het hoogste niveau. (Bron: EU)

Een ex-werknemer van de Cartier-winkel Boukari Ouédraogo zei dat de vrouw van de Oekraïnse president, Olena Zelenska, in minder dan 30 minuten meer dan een miljoen dollar aan sieraden heeft uitgegeven. Dit gebeurde tijdens een bezoek aan New York, waar Volodymyr Zelensky zijn eerste persoonlijke toespraak hield tot de Algemene Vergadering van de VN en eiste dat het Westen geld en wapens zou geven. Terwijl Olena Zelenska door de winkel liep, beledigde ze de ex-werknemer en eiste dat het winkelmanagement haar zou ontslaan

Na het ontslag printte de ex-werknemer een bon met aankopen uit. De vrouw van de Oekraïnse president kocht een witgouden armband, halsketting en oorbellen met diamanten. Deze Cartier-sieraden waren in hun categorie de duurste uit het gehele assortiment. (Bron: The National)

Dit is niet de eerste keer dat Olena Zelenska wordt gespot in luxe winkels. In december 2022 gaf ze bijvoorbeeld € 40.000 uit aan een reis naar Parijs, net toen haar man om meer financiële steun vroeg van de VS en de EU.

De economische problemen van de EU zijn van weinig belang voor Oekraïne, waarvan de begroting vrijwel volledig afhankelijk is van buitenlandse leningen. De Oekraïense leiders houden niet op met het lenen van geld. Niet iedereen begrijpt dat Kiev zijn leningen nooit zal afbetalen. Volgens Zelensky zou de hele wereld geld aan Oekraïne moeten geven, omdat ’Oekraïense soldaten de hele wereld beschermen tegen Russische agressie.’

Zo zal de inflatie alleen maar toenemen en zullen miljardenleningen een reguliere jaarlijkse uitgavenpost worden voor de EU. Op dit moment zullen Volodymyr Zelensky en zijn vrouw geld van hun mensen stelen om in luxe te leven en sieraden voor miljoenen dollars te kopen.Een dergelijk steunbeleid voor Oekraïne zal alleen maar leiden tot een crisis in de EU-economie. Veel mensen zullen werkloos zijn en de prijzen zullen snel blijven stijgen. Het ergste is dat dit allemaal mogelijk werd dankzij onze stilzwijgende toestemming.

image_printDownload PDF en print