Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Onopgemerkt in de media – week 01

Week 01-2024

Laatst bijgewerkt:

In de rubriek ‘Onopgemerkt’ brengen wij elke vrijdag een overzicht van berichten die veel Nederlandse media niet hebben gehaald, maar toch het lezen, beluisteren of bekijken waard zijn. We kunnen ook niet over alle interessante thema’s een artikel schrijven. Vandaar deze wekelijkse selectie van artikelen die wij u niet willen onthouden. De gekozen bronnen kunnen Nederlands-, Engels- of Duitstalig zijn.

Foto von AbsolutVision auf Unsplash

Amsterdam volgt inwoners en bezoekers op de voet


Screenshot van een deel van de sensorenkaart van Amsterdam

Op een kaart is aangegeven waar in Amsterdam allemaal ‘sensoren’ staan. Onder sensoren verstaat de gemeente camera’s. Behalve camera’s (optische sensoren) zijn er nog heel veel andere soorten sensoren, denk aan wifi-sensoren, geluidssensoren of sensoren voor luchtkwaliteit. Volgens de gemeente zijn er meer dan 10 categorieën sensoren, waaronder sensoren voor geluid, klimaat en temperatuur. Sommige sensoren verwerken persoonsgegevens, anderen weer niet. Duidelijk is in elk geval dat Amsterdam uw bezoek aan de stad op de voet kan volgen.

Lees verder [Nederlands]

Met slakkengang door Amsterdam: ‘we doen het voor elkaar’


Het wordt steeds drukker op de weg en het fietspad. Ongeveer tweederde van alle mensen voelt zich onveilig in het stadsverkeer. Gemiddeld hebben we meer dan 3 ernstige ongelukken per dag. Daarom voeren we deze nieuwe maximumsnelheid op veel wegen in. 80 procent van de wegen is dan 30 kilometer per uur”, schrijft de gemeente Amsterdam op haar website.
Het verkeersgeluid zou halveren en een aangereden fietser zou 10% minder kans hebben dodelijke afloop. Dat er veel wegen en straten nu 30 km als maximum snelheid hebben kan worden opgemaakt uit het aantal geplaatste 30-km borden: 4.000. En net zoals met de prikken, is het taalgebruik gelijk: ‘we doen het voor elkaar’.

Lees verder [Nederlands]
De kaart

Rapper Kafka pleit voor traditionele waarden


In deze bijzondere aflevering van Café Weltschmerz praat Shohreh Feshtali met rapper Kafka die als artiest de afgelopen jaren geen blad voor de mond naam. Kafka heeft zich vanaf het begin van de pandemie uitgesproken en heeft zich ingezet voor de vrijheid.
Hoewel hij sinds 2021 niet meer in Nederland woont, blijft hij betrokken bij zijn geboorteland. Hij volgt de Nederlandse politiek en de ontwikkelingen in Nederland op de voet.
Hij ziet een duidelijk verschil in mentaliteit tussen het Spaanse temperament en de Nederlandse mentaliteit. Kafka merkt op dat Spanjaarden conservatiever zijn en te ver gaande maatregelen over ‘woke’ en de ‘2030 agenda’ niet accepteren.

Bekijk de video [Nederlands]

Hoe Epstein chantage-instrument werd voor de Israëlische geheime dienst


Foto: wanttoknow.nl

De website wanttoknow.nl publiceert regelmatig achtergrondartikelen bij opzienbarende gebeurtenissen. Dit artikel uit 2019 licht de rol van de Israëlische geheime dienst Mossad toe in een aantal geruchtmakende gebeurtenissen zoals de Epstein-activiteiten om invloedrijke Amerikaanse politici in de val van de kindermisbruik te lokken en hen zodanig blijvend voor Israël te kunnen inzetten.

Lees verder [Nederlands]

Boeren willen geen nieuwe maatregelen demissionair kabinet


Foto: Pixabay

De boerenorganisatie Agractie heeft in een open brief aan het demissionair kabinet laten weten geen nieuwe maatregelen met te willen in afwachting van een nieuwe kabinet. “Het afgelopen jaar was voor boeren opnieuw turbulent. We voelen ons overvallen door steeds nieuwe maatregelen die diep ingrijpen op het boerenerf, en door maatregelen die veel te laat bekendgemaakt worden”, schrijft de organisatie. In de brief noemt Agractie-voorman Bart Kemp een aantal nieuwe maatregelen die de boeren overvielen en de bedrijfsvoering nog moeilijker maakten.

Naar de brief [Nederlands]

Oud minister Oekraïne: “Poetin heeft alles gedaan voor een vredesakkoord”


Volgens voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Chaly heeft Poetin er alles aan gedaan om een vreedzaam akkoord te bereiken tijdens de vredesbesprekingen in februari-april 2022. Chaly maakte deel uit van de delegatie. Niet zonder gevaar. Kireev, ook lid, werd na de 1e gesprekken doodgeschoten door de SBU (de Oekraïense geheime dienst), zonder aanklacht. Volgens Chaly zag Poetin snel na de inval in dat hij een fout had gemaakt waarop hij direct alles in het werk stelde om tot een akkoord te komen. Maar na we nu weten wilde de NAVO het uitgelokte momentum gebruiken voor een lang voorbereide en gewenste oorlog.

Meer op X [Engels]

Illegale immigratie VS lijkt niet te stoppen


Bill Melugin, journalist bij de Amerikaanse zender Fox, legt een grote stroom illegale immigranten bij een van de grensposten met Mexico vast. Het betreft hier een kleine grenspost. Andere grotere grensposten in Texas spreken over soms wel vele duizenden immigranten per dag. Het zou niet alleen gaan om mensen uit Zuid-Amerika, maar ook veel uit landen elders in de wereld. De autoriteiten kunnen de stroom niet aan waardoor vrijwel iedereen ongehinderd de VS in kan komen. De meesten worden na aankomst in de VS met bussen of vliegtuig vervoerd naar opvangsteden als Chicago en New York. Beide steden luiden al maanden de noodklok.

Naar bericht op X [Engels]

Bewijsmateriaal organisatie massa-immigratie [Engels]

Minister van energie moet even met vriend bijtanken in Argentinië


Foto: Rob Jetten met vriend

Terwijl Rob Jetten en zijn partij D66 het land dag-in-dag-uit waarschuwt voor klimaatrampen en burgers oproept om met alles te matigen, van vlees tot vliegen, vermaakt Jetten zich prima met vriend in Patagonië. Zijn provocerende bericht op Instagram lijkt sterk op de vakantie die Willem-Alexander met Maxima ondernam naar Griekenland terwijl Nederland op slot was gezet vanwege een vermeend virus.

Indirecte bron

Vertaalhulp

Heeft u moeite met het lezen van vreemde talen, dan kan dit u wellicht helpen. In de Firefox-browser kunt u een zogenaamde ‘add-on’ installeren (niet meer dan activeren) die elke webpagina voor u in het Nederlands kan vertalen.
Download hier Firefox en voeg daarna onderstaande add-on toe.

image_printDownload PDF en print