Lezing over de CO2 mist: tickets

Berlijn

Paul de Bruijn verzorgt sinds 2009 rondleidingen in Berlijn. Toen over burgerinitiatieven in de stad. Sinds 2023 vloeit de rondleiding voort uit de thema’s van EZAZ radio moddergat. Het is een rondleiding voor iedereen die belangstelling heeft in de Duitse geschiedenis in relatie tot Europa en haar verhoudingen met Rusland en de VS. En natuurlijk zie je ook bekende hoogtepunten van de stad.

Foto: Humboldt Forum (Foto: EZAZ)

Berlijn is veruit de stad met de meeste turbulente gebeurtenissen in de recente Europese geschiedenis. Ooit hoofdstad van het militaristische Pruisen, hart van de Duitse oorlogsmachine die over Europa walste, toen vernietigd, bezet en 28 jaar opgedeeld tussen Oost en West.

Met de huidige oorlog in Oekraïne is Duitsland weer verwikkeld in een confrontatie met Rusland. Hoe zit dat precies die Duits-Russische geschiedenis? Wat is daarvan in het Berlijn van vandaag terug te vinden?
Berlijn was ook de hoofdstad van de DDR, het door het Russische Rode leger bezette oostelijk deel van Duitsland. Na de NAZI-tijd gingen de inwoners direct over in een nieuw onderdrukkend regiem waarvan de STASI wel de meest bekende organisatie werd.
Hoe zat met deze veiligheidsdienst? Hoe ging zij te werk? Momenteel wordt in het westen vaak naar STASI-praktijken verwezen. Is dat terecht?

Datum: zaterdag 23 maart 2024*

De VS heeft na haar eerste voet op Duitse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog dit land nooit meer verlaten. Hoe worden de Amerikanen herinnerd door de Berlijners? Hoe zat dat met de luchtbrug en de Russische blokkade? Klopt het dat in 1953 de Derde Wereldoorlog bijna in Berlijn begon?

Vragen die in de huidige context weer nieuwe relevantie hebben, vragen die ons kunnen helpen om onze kijk op deze complexe en verwarrende tijd te verhelderen.

In een rondleiding krijg je antwoord op deze vragen. Met bezoeken aan historische locaties zul je gevoel krijgen voor de complexe Duits-Russische-Amerikaanse geschiedenis. En natuurlijk krijg je veel van Berlijn te zien.

Reacties op de rondleiding

De rondleiding in Berlijn was ronduit geweldig! De historie van deze stad is enorm relevant in deze tijd. De grondige kennis en prettige vertelkunst van Paul en het gezelschap van de andere gasten maakt dat er een levendige en respectvolle uitwisseling plaatsvindt van kennis, vragen, overwegingen en voorlopige conclusies. Wat heb ik dat gemist de afgelopen drie jaar en wat heb ik weer veel nieuwe inzichten opgedaan.

Maaike

“Een buitengewoon fascinerende rondleiding door deze stad die letterlijk in het centrum heeft gestaan van de moderne wereldgeschiedenis en nu weer uiterst actueel is. Paul brengt je met zijn jarenlange ervaring als Berlijngids naar plaatsen die een soms adembenemende brug slaan tussen heden en verleden. En dat in een zeer aangename en ontspannen sfeer met volop ruimte voor discussie, waarbij Paul put uit zijn grote kennis van deze stad en zijn geschiedenis, en niet te vergeten humor.”

Lia en Peter

*Onder voorbehoud van reisbeperkende overheidsmaatregelen