Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Berlijn

Ga mee
en ontdek

Berlijn

— Paul

Paul de Bruijn verzorgt sinds 2009 rondleidingen in Berlijn. Een stad met burgerkracht ontsproten uit haar turbulente geschiedenis. Historische littekens vormen een verhaal van verval en herstart, zo kenmerkend onze deze tijd. Ontdek de stad zoals hij is, met zijn bizarre plekken, onaf en rafelig. Haar contrasten. De onuitwisbare sporen naar het verleden. De stad die de gebeurtenissen in Europa meermaals heeft bepaalt en weer zal bepalen.

Foto: Humboldt Forum (Foto: EZAZ)

Een Russische tank bij het Deutsch-Russisches Museum (Museum Karlshorst)

Berlijn is veruit de stad met de meeste turbulente gebeurtenissen in de recente Europese geschiedenis. Ooit hoofdstad van het militaristische Pruisen, hart van de Duitse oorlogsmachine die over Europa walste, toen vernietigd, bezet en 28 jaar opgedeeld tussen Oost en West.

Berlijn was ook de hoofdstad van de DDR, het door het Russische Rode leger bezette oostelijk deel van Duitsland. Na de NAZI-tijd gingen de inwoners direct over in een nieuw onderdrukkend regiem waarvan de STASI wel de meest bekende organisatie werd.

Datum zwerftocht individuele aanmeldingen zaterdag 5 oktober 2024.
Datum groepen op aanvraag

De stad heeft veel gezichten. Wijken (Bezirke) hebben vaak een geheel eigen karakter. Burgers hebben veel invloed genomen om de ‘gaten’ in de stad, gevolg van de oorlogshandelingen, naar eigen inzicht in te vullen en te benutten.

Voormalig Oost- en West-Berlijn zijn aan veel aspecten nog te herkennen. ‘Bij ons in het oosten’ is nog een regelmatig te horen uiting van hechting aan dat deel van de stad.

Tijd voor avontuur

Wat speelt er zoal in Berlijn?
Lees het op onze speciale Berlijn-site op Substack.

In de tour van dit najaar 2024 wil ik je graag verrassen. Je Berlijn laten zien die velen overslaan, uit onwetendheid of niet aanbevolen in de toeristenmagazines. We gaan kriskras door de stad, van de groene wijken in het westen tot de grijze wijken in het noordoosten, de rafelige buurten van Kreuzberg naar de chique Friedrichstraße, van de in beton gegoten oorlogsgeschiedenis tot de groene buurtparken.

Het kunnen allemaal ingrediënten zijn van onze ontdekkingsreis door Berlijn. Laat je ‘Wat te zien in Berlijn’ thuis en go with the flow.

We gaan met een kleine groep van maximaal 6 personen. Dat maakt dat we wendbaar zijn en ons programma indien gewenst of nodig flexibel aan te passen.

Voormalige vliegveld Tempelhof

Reacties op de rondleiding

De rondleiding in Berlijn was ronduit geweldig! De historie van deze stad is enorm relevant in deze tijd. De grondige kennis en prettige vertelkunst van Paul en het gezelschap van de andere gasten maakt dat er een levendige en respectvolle uitwisseling plaatsvindt van kennis, vragen, overwegingen en voorlopige conclusies. Wat heb ik dat gemist de afgelopen drie jaar en wat heb ik weer veel nieuwe inzichten opgedaan.

Maaike

“Een buitengewoon fascinerende rondleiding door deze stad die letterlijk in het centrum heeft gestaan van de moderne wereldgeschiedenis en nu weer uiterst actueel is. Paul brengt je met zijn jarenlange ervaring als Berlijngids naar plaatsen die een soms adembenemende brug slaan tussen heden en verleden. En dat in een zeer aangename en ontspannen sfeer met volop ruimte voor discussie, waarbij Paul put uit zijn grote kennis van deze stad en zijn geschiedenis, en niet te vergeten humor.”

Lia en Peter

*Onder voorbehoud van reisbeperkende overheidsmaatregelen