Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Oekraïne: na de wapenhulp komen de facturen

‘There is no such thing as a free lunch’ luidt een Engels gezegde. Of naar Nederlands gezegde: ‘Boter bij de vis’. Dat blijkt zeker in het geval van de ‘onbaatzuchtige hulp’ van de Verenigde Staten aan Oekraïne. Het Pentagon heeft Oekraïne laten weten dat de facturen nog zullen volgen. Het model probleem veroorzaken, ‘oplossing’ bieden en er geld aan verdienen, zal ook aan Oekraïne leningen van het (door de VS gedomineerde) International Monetary Fund (IMF) opdringen. De uitstaande schuld aan het IMF zal het land voor decennia aan de VS vastketenen.

Amerikaanse tanks op de Betuwelijn onderweg naar Oekraïne (Foto: Twitter)

De uitgelokte en gewenste oorlog van de VS met Rusland, uitgevochten op Oekraïens grondgebied en met inzet van Oekraïense levens (nu al 200.000 – 300.000 doden), maakt Westerse ‘hulp’ noodzakelijk. Terwijl de Europese landen door de VS worden opgeroepen onbaatzuchtig hun huidige, vaak verouderde materieel te leveren, kunnen de landen niet anders dan hun in de Oekraïense modder vernietigde tanks en artillerie vervangen door het nieuwste Amerikaanse materiaal. Alleen Duitsland maakt daarvoor €100 miljard vrij. De kassa rinkelt bij de Amerikaanse wapenfabrikanten.

Assistant Defense Secretary voor International Security Affairs, Celeste Wallander, waarschuwde Oekraïne onlangs dat de wapenleveranties niet ‘gratis’ zijn, de rekening zal volgen. Dit zei zij onlangs in het Amerikaanse Congres. Dat meldt RT.com.
Tijdens een hoorzitting van het House Appropriations Committee zei Rep. Michael Garcia (R-Calif.) dat het voor de VS belangrijk zou zijn om buitenlandse militaire verkopen aan Oekraïne te initiëren, in plaats van Kiev gratis van wapens te voorzien, waarbij hij stelde dat “de Amerikaanse belastingbetaler daar een heel eind mee zou komen“.

Wallander stelde dat de Oekraïners weliswaar zelf een aantal wapens hebben gekocht, maar dat zij “geen grote bedragen bij Amerikaanse bedrijven hebben ingekocht.” Oorlog is handel, een spijkerhard beginsel dat schuil gaat achter de ideële propaganda waarbij het arme Oekraïne van Rusland bevrijd moet worden. “Ze hebben die omvang van capaciteit nu niet in hun budget… maar het is een heel goed punt dat we hen ook moeten overhalen om hun eigen defensie-uitgaven te gaan plannen, evenals al het andere dat we zullen doen om hen te steunen,” zei ze.

De uitgestelde facturering staat op gespannen voet met de uitspraak van president Jo Biden Oekraïne te steunen “zolang als nodig“. Immers de oplopende rekening van de wapenleveranties zal het ‘bevrijde’ land voor generaties in een schuldenklem met de VS zetten.

De wapenleveranties stuiten inmiddels op verzet van vooral de Republikeinse partij. Eerder deze maand diende een groep de ‘Oekraïne-moeheidsresolutie’ in, waarin Washington wordt opgeroepen om “zijn militaire en financiële steun aan Oekraïne te beëindigen” en tegelijkertijd “alle strijdende partijen aan te sporen een vredesakkoord te sluiten“.

image_printDownload PDF en print