Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Oekraïense oppositieleider Medvedchuk: “De-escalatie is mogelijk”

De oorlog in Oekraïne duurt bijna 1 jaar en het eind lijkt nog niet in zicht. Wat begon als een ‘Special Militairy Operation’ om het Russische deel van Oekraïne te vrijwaren van raketten en terreur uit Kiev, is uitgelopen op een confrontatie tussen Rusland en NAVO. Wie gaat het historisch zo geplaagde land leiden naar een vreedzame toekomst met zichzelf en met haar buren? Het Russische Izvestia sprak met de buiten het land verblijvende Oekraïens politicus Viktor Medvedchuk: “Mijn land wordt misbruikt voor westerse belangen om Rusland te vernietigen. Iedereen moet begrijpen waartoe dat kan leiden.”

Geboren in Rusland, maar al jong met zijn ouders naar Oekraïne verhuisd, naar “zijn Oekraïne“, zoals hij dat zegt. De Oekraïense politicus Viktor Medvedchuk wordt beschouwd als de oppositieleider tegen het bewind van Volodomyr Zelensky. Medvedchuk leidt wat hij noemt een “nieuwe sociaal-politieke beweging die moet aantonen dat Zelensky, objectief gesproken, ongelijk heeft. Want als hij zegt dat er een “monoliet”, het Oekraïense volk, achter hem staat … dit is niet waar.” Volgens Medvedchuk gelooft Zelensky dat Rusland vernietigd moet worden en dat hij het Westen daarbij moet helpen. (Bron Izvestia)

Medvedchuk roept de Oekraïners op zich te verenigen. Volgens Medvedchuk dringt bij steeds meer Oekraïners door dat niet Rusland maar de VS en haar westerse bondgenoten hun land misbruiken voor hun geo-politieke doeleinden.
Senator Olga Kovitidi, lid van de Commissie constitutionele wetgeving en staatsopbouw van de Russische Federatie, reageerde op maandag 16 januari op de stelling van Viktor Medvedchuk dat de meeste Amerikaanse en Europese politici geen vrede voor Oekraïne willen. Ook volgens Kovitidi is er een groeiend begrip in Oekraïne dat het de Verenigde Staten zijn die “de echte boosdoeners zijn van de vernietiging van de Oekraïense staat.
Door de militaire hulp aan Oekraïne te verhogen, vernietigt de Noord-Atlantische Alliantie (NAVO), geleid door de Verenigde Staten, systematisch de staat en het volk van Oekraïne“, benadrukte de parlementariër in een interview met Izvestia.

De val van de Sovjet-Unie in 1991 was voor de Russen een historische ramp. Op slag kwamen 25 miljoen Russen in andere landen te wonen, zoals in Oekraïne. Het westen, met de VS voorop, beschouwde dit verzwakte Rusland als een overwinning van het westerse kapitalisme op het Russische staatsmodel.

Medvedchuk ziet kansen in een eigen sociale beweging, maar wil zich nog niet vastleggen op welke vertegenwoordiger het zal kiezen. “Dat hangt ook af van de miljoenen mensen die in Rusland, in Oekraïne, in Europa zijn die het niet eens zijn met Zelensky’s acties. Ze moeten vandaag worden gemobiliseerd, ze moeten worden verenigd door gemeenschappelijke ideeën, ze moeten worden verenigd door een gemeenschappelijke vertegenwoordiging en dan praten over de toekomst van de Oekraïners.

Maar het land is in een complexe oorlog verwikkeld, waarbij externe grootmachten en een corrupte regering de dienst uitmaken. Volgens Medvedchuk ontbeert Oekraïne een functionerende staat en wordt haar economie vernietigd. Volgens hem is het productieniveau in Oekraïne met 70% gedaald en heeft de werkloosheid in het land 35% bereikt.

Ondertussen is onlangs, op 13 januari, het mandaad van Medvedchuk als parlementslid ingetrokken. 300 parlementariërs stemden voor het besluit om zijn bevoegdheden te beëindigen, meldt de 360 TV-zender. Samen met hem verloren Taras Kozak, Andrei Derkach en Renata Kuzmina hun parlementaire mandaat.

Een paar dagen eerder, bij decreet van de president Zelensky, werden alle vier beroofd van het Oekraïense staatsburgerschap. De beslissing werd genomen op basis van berichten die zijn opgesteld door de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) en de staatsmigratiedienst van het land.

https://ezaz.nl/docu-revealing-ukraine-waarmee-oliver-stone-hete-oorlog-wilde-voorkomen/
image_printDownload PDF en print