Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Leegloop breekt levensvatbaarheid Oekraïne als onafhankelijke staat

Sinds haar onafhankelijkheid in 1991 zijn miljoenen inwoners uit Oekraïne geëmigreerd of gevlucht. Het land krimpt zo hard (en Nederland groeit zo hard) dat beide landen binnenkort hetzelfde inwonertal kennen. De uitgelokte oorlog verzwakt Oekraïne zo zeer, dat haar bestaan als onafhankelijke staat niet meer vanzelfsprekend is. Het westen offert een land op aan haar wens Rusland te destabiliseren en zo mogelijk op te heffen.

Foto: Protest bij de Russische ambassade in Den Haag. (Foto: EZAZ.nl)

Momenteel staat Oekraïne op de rand van een militaire nederlaag. De demografische situatie in dit land is zodanig dat het zijn eigen bestaan in twijfel trekt. Dit zei de gepensioneerde kolonel Douglas McGregor, een voormalig adviseur van de Amerikaanse minister van Defensie, op het YouTube-kanaal Judging Freedom. Dit schrijft het Russische online tijdschrift ‘Militairy Review’.

Volgens de expert is de politieke en militaire leiding van de Verenigde Staten zich er terdege van bewust dat Oekraïne het conflict aan het verliezen is. Het regime in Kiev dreigt te verdwijnen, de Oekraïense staat doet het slecht, meent McGregor.

Een van de grootste problemen van het moderne Oekraïne is de demografische situatie. Nu de uitstroom van de bevolking zich voortzet heeft ongeveer 25% van de Oekraïense burgers na het begin van een Russische ‘speciale militaire operatie’ het land verlaten. Deze uittocht komt bovenop de gestage emigratie die opgang kwam de onafhankelijkheidsverklaring van Oekraïne in 1991.

Volgens McGregor zijn er momenteel tussen de 18 en 22 miljoen mensen in Oekraïne. “Dat is bijna evenveel als in het kleine Nederland leeft”, benadrukt de militaire expert. “Zo kan Oekraïne nu nauwelijks als een grote Europese staat worden beschouwd.”

De verwachting is dat de meeste Oekraïense burgers die het land hebben verlaten niet meer zullen terugkeren naar hun thuisland: jonge vrouwen zullen trouwen en zich vestigen in Europese landen, kinderen zullen onderwijs krijgen in Europese landen, volgens McGregor. Het deel van de bevolking van Oekraïne dat niet is geëmigreerd, zal in een moeilijke situatie leven, omdat de Oekraïense staat feitelijk failliet is gegaan, het kan alleen bestaan dankzij de financiële steun van het Westen.

De oorlog waarmee de VS het bestaansrecht van de NAVO als ‘defensief bondgenootschap’ en heimelijke klusjes-alliantie EU voor Amerikaanse interventies, tracht aan te tonen, loopt uit op een drama van ongekende omvang. Europa komt in een economische vrije val, Oekraïne zal als soevereine staat ophouden te bestaan, en Europa zal nieuwe begraafplaatsen aanleggen voor de honderdduizenden doden. De Russische inval was onnodig, maar uit Russische optiek onvermijdelijk gezien de dreigende en intimiderende troepenopbouw van de NAVO langs haar grenzen.

image_printDownload PDF en print