De oorlog met Oekraïne dient niet alleen de economische en geo-politieke belangen van de VS, maar ook de militaire ambities van een kleine machtselitie die dromen van een ‘machtig’ Europa. Brussel pakt onder Duits leiderschap de draad weer op waar NAZI-Duitsland faalde: de vernietiging van Rusland.
Foto: Zweeds oorlogsmaterieel onderweg in Duitsland naar Oekraïne (t.me/vorposte)
Europa wordt militaire alliantie
“De Europese Unie heeft 11 nieuwe samenwerkingsprogramma’s op defensiegebied aangekondigd om toe te voegen aan haar lijst van PESCO-projecten en zei dat Denemarken zich aanmeldt als 26e lid van het programma.” Dit meldt het doorgaans goed geïnformeerde blad DefenseNews.
Met dit besluit voor toenemende militaire samenwerking en integratie wordt volgens DefenseNews Europa voorbereid op een ‘intensief conflict’.
Volgens DefenseNews zal Frankrijk een programma leiden om drie opleidingsscholen voor militaire luchttransportpiloten op te richten. Estland zal een programma leiden om een nieuw onbemand grondsysteem voor gevechtsondersteuning te creëren. Frankrijk en Nederland zullen werken aan een nieuw sensorsysteem tegen artillerie, terwijl Duitsland samen met Frankrijk zal werken aan een demonstratiemodel voor een nieuwe antitorpedo.
Duitsland, Spanje, Frankrijk, Portugal en Zweden gaan onder leiding van Italië de onderzeese infrastructuur beter beveiligen. Nordstream heeft Europa alert gemaakt dat haar pijpleidingen en kabels kwetsbaar zijn voor aanslagen, al komen die aanslagen van je eigen bondgenoten.
In 2025 is Europa gereed voor intensief conflict
Ook al zijn Zweden en Finland formeel nog geen lid van de NAVO, ze draaien alvast volop mee in de planning van een nieuw geïntegreerd meerlaags lucht- en raketverdedigingssysteem.
Het lang gewenste Europese leger lijkt eraan te komen. Oekraïne is een geschenk uit hemel om de Europese geesten rijp te maken voor een Duits Europa onder Duits opperbevel, zowel politiek als militair.
De huidige oorlog in Oekraïne levert een schat van informatie op over de Russische defensie, haar wapensystemen en tactieken. Hierop lijkt dit initiatief voort te borduren.
De projecten worden door zeven verschillende lidstaten geleid.
Volgens drijvende kracht achter de agressieve Europese oorlogspolitiek Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, zal door deze samenwerking “het vermogen van Europa om een oorlog met hoge intensiteit te voeren worden vergroot.”
Tegen 2025 moeten de projecten tot resultaat hebben geleid, aldus Borrell. Hoe dat resultaat er in de praktijk uit zal zien, is nog in het duister.