Boek nu uw rondleiding in Berlijn. Vroegboekkorting tot 1 juni. Lees meer ...

Burgers willen vrede en welvaart, leiders oorlog en macht

De VS redt haar economische positie door Europa onder water te duwen.

Het is oorlog, en wel met Rusland. Een gewenste oorlog, want door jarenlange treiterijen van de NAVO aan de diverse grenzen van Rusland, de door de VS gesteunde regime change in Kiev (Maidan, 2014), het 8 jaar lang terroriseren van de Russische bevolking van Oekraïne, heeft Rusland besloten ‘haar Russen’ in Oekraïne in bescherming te nemen. Dat de Donbas vol zit met waardevolle bodemschatten helpt ook. Voor het westen komt deze oorlog meer dan goed uit. De oorlogszuchtige taal die wij na 1945 niet meer in Europa hebben gehoord, is terug. Zo hoorden we de holle retoriek van Wopke Hoekstra en premier Rutte aan. Hoe kan het dat ook de Nederlandse regering het volk voorbereidt op een ‘langdurige oorlog’ en geen enkele behoefte lijkt te hebben aan een spoedig einde? Niet de Russische inval bedreigt Europa, maar de Volksverhetzung van de ongekozen Europese Commissie, die het conflict misbruikt in een finale poging om het totaal inspiratieloze ‘Europese project’ en haar financiële misbaksel de euro te redden van haar ondergang.

Afbeelding: Pixabay.

Covid startsein Defender 2020 (nu Defender 20)

Het is niet eenvoudig om één enkele verklaring te geven voor de nu in Oekraïne voortslepende gevechten. Een reeks van voorafgaande gebeurtenissen vormen de basis voor dit nu al sinds 24 februari jl. voortslepende conflict. De Russische inval, want dat is het in feite, mag voor niemand als een verrassing zijn gekomen. De sinds 2000 naar het oosten oprukkende NAVO heeft Rusland een ongemakkelijk gevoel gegeven. Een gevoel dat de Amerikanen nog kennen toen de Sovjets in 1961 raketten op Cuba wilden plaatsen. Ofschoon ze nog op het schip onderweg waren, was dat al genoeg aanleiding voor de VS om met een kernoorlog te dreigen. 

Nu gebeurde het omgekeerde. De VS plaatste de afgelopen jaren in steeds meer landen grenzend aan de Russische Federatie militaire troepen en de daarbij behorende wapens, tanks en vliegtuigen. Rusland heeft dat twee decennia lang met lede ogen aangezien, maar niets gedaan. Wat manende woorden van president Poetin aan het westen om niet te ver te gaan, maar veel spannender werd het niet. Het Russische leiderschap zal gerekend hebben op de redelijkheid van het westen, met de VS als onbetwist leider. Maar hoe redelijk is de VS die zelf de ene na de andere regering heeft onttroond of landen tot gruis gebombardeerd als de Amerikaanse belangen in het geding waren? Poetin wilde zo graag bij Europa horen, zelfs bij de NAVO. Daar heeft hij te lang op gehoopt zoals ook op zijn wens om vriendjes met het westen te blijven. Het westen blijkt echter geen betrouwbare partner.

Tegelijk met de start van Covid-19, sommigen spreken van Operatie Covid omdat delen aantoonbaar gepland zijn, startte de NAVO met de operatie ‘Defender 2020’. Deze operatie bracht grote troepenverplaatsingen met zich mee, van de VS, via Nederland en Duitsland naar Polen en de Baltische Staten. Het was het moment waarop de grote media ineens in koor spraken van de dreiging dat ‘Poetin’ de Baltische Staten zou binnenvallen. Een nergens op gebaseerde bewering. ‘Defender 2020’ zou de grootste oefening ooit worden, waarbij ook de nieuwste wapens werden getest. En wel dicht tegen de Russische grenzen. Toen Rusland in reactie hierop ook troepen aan de grens samentrok was dat voor het westen het ‘bewijs’ dat Rusland op het punt stond de ministaatjes binnen te vallen.

De timing van de oefening, parallel aan het Covid-project, is sommigen opgevallen. Moest Covid onze aandacht weghouden van de intimidatie die de NAVO uit onze naam uitoefende aan het adres van Moskou? Het verbaast dan ook niet dat de NAVO de naam van de oefening later veranderde in ‘Defender 20‘ om de schijn van mogelijke coördinatie tussen Covid en Defender 2020 te voorkomen. Uit een kop van een inmiddels gearchiveerd artikel van Zero Hedgeblijkt dat de naam ‘Defender 2020’ wel degelijk heeft bestaan.

Waarom deze oorlog winst is voor de financiële en politieke elite

Na 78 jaar vrede in ons deel van Europa, vergeet niet de Joegoslavië-oorlog, kunnen we ons niet voorstellen dat er ook maar een zinnig mens, ook niet onze ‘leiders’, een oorlog als wenselijk zou gaan zien. Na de allesvernietigende Tweede Wereldoorlog (ook door bepaalde -westerse- belangen gewenst), leek Europa, dat al zo vaak door oorlogen was geplaagd, haar lesje geleerd te hebben. Maar schijn bedriegt. De gemiddelde burger moet er wellicht niet aan denken, zij met grote materiële en strategische belangen zien dat anders.

Een aantal redenen voor de VS om deze oorlog zo lang mogelijk voort te laten duren:

 • De oorlog in Oekraïne heeft de EU eindelijk ertoe bewogen om voor minimaal 2% van haar begroting aan aankopen van wapens te besteden, Amerikaanse wapens natuurlijk. Duitsland heeft zelfs extra € 100 miljard toegezegd. Geld dat niet uit de Duitse begroting kan worden gefinancierd en dus op de kapitaalmarkt moet worden geleend (nieuwe schuld). Mogelijk dat Amerikaanse investeerders ‘de helpende hand’ bieden.
 • Voor de Amerikanen moet Rusland economisch worden geruïneerd. We schreven al eerder over uitgewerkte plannen hiervoor die nu ook grotendeels worden uitgevoerd.
 • De VS wil Europa weer dichter aan zich binden. Het Chinese Belt & Road project waarbij Europa en China, ook via Rusland, via rail stevig aan elkaar worden gekoppeld is de Amerikanen een doorn in het oog. Het brengt een Eurazië van Europa, Rusland en China tot stand dat de VS in alle opzichten in de schaduw zou plaatsen. Ook de intensieve handel tussen Rusland en de EU ziet de VS als een dreiging. Het gas dat -zonder politieke spelletjes- en tegen aantrekkelijke tarieven naar de Europese bedrijven stroomde, betekende een nadeel voor de Amerikaanse concurrentiepositie. Alleen de VS mag via de petrodollar aan goedkope energie komen, niemand anders.
 • Duitsland is na de Tweede Wereldoorlog nooit meer van bezettingsmacht Amerika af gekomen. Echte vrede is er dan ook nog niet getekend en Duitsland moet nog steeds naar de pijpen van Washington dansen, zo ook Nederland. Dat Duitsland ‘vrijwillig’ haar aardastoevoer uit Rusland laat afsnijden, geeft aan dat het land geen eigen macht heeft. Het zal grote delen van de Duitse economie ruïneren. 
 • Nu er geen Russisch gas meer naar de Europese huiskamers stroomt, biedt de VS ‘hulp’: dure en milieuvervuilende Amerikaanse steenkool en LNG-gas. Samen een extra inkomstenbron voor de VS.

Waarom zou Europa (EU) deze oorlog willen?

 • ‘Willen’ is in dit verband een groot woord. De EU kan door haar schuldenpositie en afhankelijkheid van Amerikaanse investeerders ook niet echt een eigen koers varen. Europa wilde goede betrekkingen met Rusland en toch pleit zij nu voor oorlog met Rusland.
 • De EU ziet met de exploderende energieprijzen de energietransitie versneld worden. Van het gas af is nu wel heel snel geregeld. Dat proces verliep in Nederland al traag, in Duitsland werden zelfs huizen aangesloten op gas. Dat die afgedwongen transitie niet gaat werken is omdat de burgers nu zoveel in hun beurs worden geraakt, dat een investering in zonnepanelen of warmtepompen er niet meer inzit. De Brusselse beleidsmakers kunnen of willen zich bij de komende armoede weinig voorstellen.
 • Elke crisis brengt de overheid meer macht: eerst Covid dat een reeks van grondwetschendende wetten heeft voortgebracht, de klimaatcrisis dat een vrijheidsbeperkend CO-2 regiem op de been brengt en de opgeblazen stikstofcrisis die de overheid de macht geeft om de boeren te onteigenen en hun land aan grote investeerders te verkopen. Blackrock wellicht? 
 • De oorlog levert een ‘verklaring’ op voor de gierende prijsopdrijving van energie, maar maskeert de totaal geflopte energietransitie in Duitsland. Inzet op onzekere wind en zonne-energie zonder degelijke backup van kernenergie of gascentrales, was een onbezonnen actie van een doorgaans verstandig land. De grote energietekorten in Duitsland zijn grotendeels aan haar eigen wanbeleid te danken.
 • De oorlog maakt van Ursula von der Leyen de ongekroonde koningin van het Europese Rijk, een Duitse koningin nog wel. Een koningin die in opdracht van Angela Merkel de gekozen Frans Timmermans (was overigens niet veel beter geweest, maar dat terzijde) aan de kant schoof. Zij kan ineens besluiten om miljarden aan wapenaankopen te doen, net zoals Covid haar de macht gaf om -via persoonlijke SMS met Pfizer- miljarden belastinggeld van Europese burgers aan matige werkende en onveilige prikken te besteden.

Waarom zouden EU-landen de oorlog onmiddellijk moeten willen stoppen?

 • De sancties die vermoedelijk ‘op verzoek’ van de Amerikaanse bondgenoot door de EU aan Rusland zijn opgelegd schaden vooral de EU zelf. Zij snijdt zich ‘vrijwillig’ af van leveringszekere en betaalbare energie dat op milieuvriendelijke wijze (via pijpleiding) wordt getransporteerd.
 • De toch al door kamikazebeleid van de Europese Centrale Bank opgejaagde inflatie, loopt nu gierend uit de hand door de sancties: energie en daarmee later alle producten zullen voor velen onbetaalbaar worden. Voor sommigen is dat al een feit.
 • Het verlies van Russisch aardgas betekent voor Europa een verviervoudiging (op dit moment) van de kolenimport, ook uit de VS en dus een voorlopig einde aan de aanpak van een ander aangewakkerde crisis, die van het klimaat.
 • “Brussel’ trekt alle macht naar zich toe, ook al ontbreekt daarvoor alle wettelijke basis. De autonomie van de lidstaten wordt vrijwel volledig ontmanteld.
 • De Russische inval in Oekraïne is voor ‘Brussel’ een excuus op de immigratiesluizen maximaal open te zetten tot de omvang dat de stroom onbeheersbaar wordt en de bevolking met de gevolgen wordt opgezadeld. Naar verwachting, bij gelijkblijvende instroom telt Nederland jaarlijks 100.000 immigranten/vluchtelingen vooral uit Oekraïne, elk jaar de omvang van een gemiddelde Nederlandse stad.

De Brusselse oorlogshitsers

Laten we heel duidelijk zijn: er staat veel op het spel. Niet alleen voor Oekraïne, maar voor heel Europa en de hele wereld“, zei Von der Leyen onlangs in haar State of Union-toespraak (een totaal van elke legitimiteit verstoken praatje). “Dit is niet alleen een oorlog die Rusland tegen Oekraïne heeft ontketend, dit is ook een oorlog tegen onze energie. Het is een oorlog tegen onze economie. Het is een oorlog tegen onze waarden. Het is een oorlog tegen onze toekomst. Het gaat om autocratie tegen democratie,” zei ze.

Veel grotere onzin kan in een paar zinnen niet worden uitgesproken. Wat er door de Brusselse hetze tegen Rusland op het spel staat is de toekomst van de welvaart en welzijn van 500 miljoen EU-burgers. Niet de Russische inval bedreigt Europa, maar de Volksverhetzung van de onverkozen Europese Commissie, die het conflict misbruikt in een finale poging om het totaal inspiratieloze ‘Europese project’ en haar financiële misbaksel de euro te redden van haar ondergang. 

Daarbij is ook duidelijk dat de EU een vazalstaat van de VS is. Brussel heeft werkelijk niets in te brengen, en de EU-burgers al helemaal niet. Europa wordt door incompetente leiders in de VS en Brussel een oorlog ingezogen die maar één richting op gaat: volledige escalatie in een full scale oorlog van de VS en haar Brusselse loopjongens tegen Rusland. De uitslag staat ook al vast: Rusland zal niet verliezen, gewoon omdat Russen na bijna een eeuw van harde leerschool doorstrijden waar de op veilige afstand dronebesturende westerse militairen ophouden. Rusland is niet te bezetten, Rusland’s economie en wil zijn niet te breken. 
Wat wel gaat gebeuren is dat Europa in een duikvlucht raakt, haar economie kapot gaat (na de eerste aanval hierop met de Covid-maatregelen), en haar burgers, zoals voorspeld voor Duitsland, 30% van hun welvaart zullen verliezen. Dan laten we een militaire optie op Nederlandse bodem nog maar even buiten beschouwing. Maar als Rusland eenmaal gaat lopen, kan het Scheveningse strand het eindpunt van de wandeling worden.

Diegenen die deze ellende veroorzaken zijn niet gekozen, het is een autocratische kliek in dienst van Amerikaanse belangen en die van hun investeerders en banken. Moesten we eerst de prikterreur ondergaan, waarvan de ‘winnaar’ de Amerikaanse Pfizer werd, de vernederende maatregelen, nu slepen onze Amerikaanse vrienden ons de afgrond in om haar eigen industrie te redden.

De huidige energiecrisis is Made in Germany onder Merkel, door een ondoordachte en blinde koers richting wind- en zonne-energie. Beide voor landelijke energievoorziening een heilloze weg. Met 20% uitval van wind en zon per jaar, betekent het dat voor elke kWh dat ‘duurzaam’ wordt opgewekt, ook een kWh met kernenergie, gas, kolen of olie opgewekte energie stand-by moet zijn. De 25 gascentrales die Duitsland hiervoor in planning had staan, kunnen nu niet worden gebouwd omdat Duitsland ‘vrijwillig’ het Russische aardgas van de hand wees. Niet de eerste keer dat het Duitse volk zich het ravijn in laat leiden.

De hypocrisie van onze leiders, en velen van de Europese burgers met een Oekraïense vlag aan de gevel, is dat we nu peperdure LNG-gas van de VS moeten kopen, van een land dus dat al menig land naar de middeleeuwen heeft gebombardeerd. Hebben we ooit de Libische vlag aan de Nederlandse gevels zien hangen, of de Irakese? Nee. Want wat de VS mag, mag niemand anders in de wereld, en zeker Rusland niet. Rusland moet het gewoon goed vinden dat haar aartsvijand bio-wapens aan haar grenzen ontwikkelt, en haar buurlanden vol stopt met wapens. Maar één Russische soldaat in Mexico is natuurlijk ondenkbaar.

Als we een all out oorlog willen voorkomen moet Nederland zo snel mogelijk uit de EU en daarnaast de NAVO houden aan artikel 5, waarmee de NAVO alleen defensief optreedt als een NAVO-lid wordt aangevallen. Voor alle duidelijkheid, Oekraïne is geen NAVO-lid. Verder moet het gehele kabinet, en de regeringspartijen, die het Covidspel, en nu het Oekraïne-drama kritiekloos meespeelden, via verkiezingen de wacht aan worden gezegd. Het nieuwe kabinet moet dan alle verschrikkelijke wetten terugdraaien die Nederland tot autoritaire staat maken, de Groningers rijkelijk compenseren voor de schade en tijdelijk weer de gaskraan openzetten, zij het alleen voor Nederlands gebruik.

Nederlandse regering verklaart de oorlog aan Rusland

Officieel heeft Nederland Rusland niet de oorlog verklaard. Maar in woord en daad zijn wij momenteel wel degelijk betrokken bij de oorlog tegen Rusland. Onze minister van buitenlandse zaken Wopke Hoestra uitte bij de opening van het Academisch Jaar oorlogstaal die wij lang niet gehoord hebben van een democratisch gekozen regering.

Een probleem bij dit kabinet en deels ook bij vorige kabinetten die Rutte mocht samenstellen, is dat er weinig ministers zijn met relevante vakkennis of -ervaring voor het departement dat zij moeten leiden. Dat is natuurlijk geen toeval. Rutte wil uitvoerders om zich heen, die zijn in Davos en Washington toegezegde globalistische agenda’s zonder vakgeneuzel uitvoeren. Rutte is door deze werkwijze al jaren eenoog koning in het land der blinden. Hij kent de internationale arena, hij kent de poppetjes, de mores, de spelletjes, kortom hoe de hazen lopen. Wie bij Rutte in het regiem gaat zitten, wordt niet gevraagd om zijn ervaring maar om zijn volgzaamheid. Krijgt een minister het onverhoopt moeilijk, dan doet Rutte een stap achteruit om zijn minister vol in de mediale schijnwerpers onderuit te laten gaan.

Met Hoekstra is het niet anders. Hij heeft amper kennis van buitenlandse zaken en zeker niet van de extreem complexe geo-politieke thema’s. Zijn achtergrondis rechten, een beetje geschiedenis (weinig van te merken in de huidige actualiteit), economie en management. Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan was Hoekstra werkzaam in commerciële functies voor Shell in Berlijn, Hamburg en Rotterdam, en daarna bij adviesbureau McKinsey.

Ik vertel u dit om de wartaal die hij onlangs in Leiden uitsloeg beter te kunnen plaatsen.

“… Over de ankers die door conflict los dreigen te raken, waardoor de wereld nog verder uit balans raakt. Nergens is dat zichtbaarder dan op ons eigen continent. Met de volstrekt illegale invasie van Oekraïne op 24 februari heeft Rusland ons terug gesleurd naar een tijd van oorlog.

De ‘ankers’ waar Hoekstra aan refereert zijn door decennia roofkapitalisme en casino-economie losgeraakt. Hiermee is het financiële systeem onderuit gehaald en moet de burger hiervoor een hoge prijs betalen, met zijn zuur verdiende welvaart.
De ‘volstrekt illegale invasie’ mag dan illegaal zijn, hij heeft voor veel Russen, in Rusland en Oekraïne, wel degelijk morele legitimiteit. Het gaat om het ontzetten van wat de Russen beschouwen als ‘broedervolk’, mensen die nog veel contacten hebben met familie en vrienden in Rusland. Wie heeft in de gevallen waarin de VS landen met extreem geweld landen binnenviel, of met inzet van geheime operaties van de CIA, propaganda of politiek gestuurde NGO’s regeringen omver wierp (regime change) het morele vingertje naar Washington geheven? Nederland is bevriend met een imperium dat tot de meest oorlogszuchtige uit de geschiedenis mag worden gerekend.

De afschuwelijke beelden uit Bucha en Irpin tonen ons de realiteit van de Russische bezetting waarvoor zij vluchten. Lichamen in de straat, kapotgeschoten huizen, een letterlijk weggevaagde wereld.” Het bewijs van Russische betrokkenheid moet nog steeds geleverd worden. Maar de schuld was al direct duidelijk: de Russen. Ook ‘vergeet’ Hoekstra dat de inval zich concentreert op het uiterste oosten en zuidoosten van Oekraïne, een gebied van amper 150 km breed (heel Oekraïne is 1.200 km breed.

Ik heb veel van die schade zelf gezien, toen ik met mijn Duitse collega in Oekraïne was. De kwaadaardige vernietiging, het geweld tegen een volstrekt onschuldige bevolking, de angst.
De ‘schade’ wordt mede veroorzaakt door het land vol te stoppen met wapens en die over te laten aan ongetrainde militairen. Onkunde en wraak leiden tot blinde beschietingen van burgerdoelen van de zijde van het ‘onschuldige’ Oekraïne. Ja, het volk is zeker onschuldig. Het westen, lees vooral de VS, heeft met haar begeleide staatsgreep van 2014 (Maidan) het land in een conflictueuze positie gebracht. Het land wordt leeggekocht door Amerikaanse investeerders, zeg maar geplunderd. Het is tot voetvolk gemaakt van de Amerikaanse geopolitieke ambities.

Wij geven niet op. Wij blijven vechten. Wij zullen dit winnen. En straks, als het stof is neergedaald, zullen we ons (?, red.) land herbouwen.
Dit is een eigenaardige zin. Ten eerste lijkt Hoestra aan te kondigen dat wij in oorlog zijn en in actief gevecht (met de Russen). Met “wij zullen dit winnen” geeft hij blijk van een totaal afwezige kennis van de Russische geschiedenis en geopolitieke verhoudingen. Als er als sprake zou zijn van ‘winnen’ (hoe definieer je dat?), dan zal voordien Europa aan de bedelstaf hangen, als ook niet hier een daar rookpluimen van gebombardeerde Europese steden opstijgen.

Poetin is een imperialist die niet vanzelf zal stoppen.”
Met deze opmerking zakt Hoekstra definitief door het geopolitieke ijs. Het Rusland van na 1989 heeft geen enkele ambitie gehad haar grenzen op te rekken. Het land meet van west tot oost al 9.000 km en is daarmee veruit het grootste land ter wereld. De Russisch Federatie is in haar regionale verscheidenheid al zo moeilijk bestuurbaar, dat het veroveren van Rusland-vijandige landen, de federatie kan destabiliseren. Dat laatste is precies wat de VS doet door zich voortdurend in landen grenzend aan Rusland te mengen en onrust te stoken. Daar heeft Rusland haar handen vol aan. Als er een land is dat het predicaat ‘imperialistisch’ ten volle verdient, is het de VS wel, met haar Europese ‘bondgenoten’ als handlangers die ook weten hoe je landen tot koloniën moet maken.

Hij (Poetin, red.) daagt ons uit te accepteren dat Rusland met geweld een buurland annexeert. Dat zullen we nooit doen. Want als dat in Oekraïne kan, kan het ook elders in Europa. En in de wereld.
Om ‘dat zullen we nooit doen‘ uit te spreken is lef nodig, en een totale afwezigheid van de eigen ‘Hollandse’ geschiedenis. Suriname en Indonesië hebben hardhandig kennisgemaakt met het imperialistische karakter van Nederland in de ‘Gouden Eeuw’. Een combinatie handelsgeest en bereidheid tot slaven drijven en plundering dat ons land haar Amsterdamse grachtengordel heeft opgeleverd en de talrijke historische Hanzesteden. Het getuigt van een kinderlijke onschuldsverklaring. Met ‘want als het in Oekraïne kan, kan het ook elders‘ wil Hoekstra maar zeggen dat de Russische laars morgen wellicht de Scheveningse Pier opwandelt. 

Onze Amerikaanse beschermheer is sinds 1945 altijd ergens in oorlog geweest. Alle presidenten, democraat en republikein, hebben zich er schuldig aan gemaakt. Eén uitzondering: onder president Trump is de VS geen nieuwe oorlog begonnen of een oorlog uitgebreid. Zijn wens om uit Syrië te vertrekken werd gedwarsboomd door een vermoedelijk door de CIA in scene gezette gifgasaanval op een aantal Syrische kinderen.

De realiteitsvreemde Nederlandse zelfoverschatting

De Leidse hoogleraar Cornelis van Vollenhoven schreef ruim een eeuw geleden al dat Nederland een roeping had de internationale rechtsorde te bevorderen. Dat ben ik met hem eens“, citeert Hoelstra.
Nederland en de internationale rechtsorde. Bedoeld wordt vermoedelijk het ‘Nederlandse vingertje’ als we zonder materiële offers een ander de les kunnen lezen. Wat aan rechtsorde de afgelopen jaren in ons eigen land is gesloopt, een afbraak die nog steeds gaande is, lijkt aan Hoekstra te zijn ontgaan. Het moreel superieure Nederland steekt weer de kop op zonder de eigen zonden te willen zien.

Hoekstra: “Vanuit zowel onze geschiedenis als onze positie op het wereldtoneel staan stabiliteit, vrijheid, zelfbeschikking en respect voor internationaal recht centraal.”
Nederlandse parlementariërs stonden in 2014 onder toeziend oog van de VS de op het Maidanplein samengestroomde publiek op te zwepen tegen de eigen regering. Dat is geen stabilisering, maar destabilisering. En het zogenaamde zelfbeschikkingsrecht waarvan Hoekstra rept, geldt klaarblijkelijk niet voor de Russische bevolking in het oosten van Oekraïne, dat van al haar rechten werd beroofd door het regiem dat het westen in 2014 aan de macht had gebracht.

De Europese Unie heeft een ongekende economische slagkracht.
Deze vaststelling kan niet meer bezijden de waarheid zijn. De EU is een reus op lemen voeten. Met veel ducktape bij elkaar gehouden en dan nog vliegt een van de belangrijkste peilers uit de unie. De EU is een verzameling van met geld gekochte ‘solidariteit’, een clubhuis geteisterd door centrifugale krachten. Haar sancties tegen Rusland hebben de slagkracht van Rusland aangetoond en de zwakte van de economie van de EU.

Voor onze energievoorziening blijken we afhankelijk te zijn van de grillen van een dictator.”
Misschien moet Hoekstra even de staat van dienst van Gazprom bekijken. Rusland heeft spelen met gas als politiek instrument altijd vermeden om haar ambities als betrouwbare leverancier waar te maken. Van “de grillen van een dictator” is geen sprake, een opmerking die zuiver retorische waarde heeft.

Ongeveer de helft van de wereldbevolking woont in landen die Rusland niet veroordeelden. Bovendien steunen de meeste landen de sancties tegen Rusland niet. Vaak omdat zij dit uiteindelijk toch in de 1e plaats als een regionaal Europees conflict zien. Omdat ons morele appèl op democratie, mensenrechten, en rechtstaat onvoldoende resoneert.
Daar is die weer: ‘het morele appél’. Nee, dit wordt inderdaad niet begrepen, want niet geloofwaardig. De EU buit Afrikaanse landen nog steeds uit en haar sterke bondgenoot gooit bommen op iedereen die niet naar de pijpen van het westen danst. Een steeds groter deel van de wereld ziet de hypocrisie van het westen en keert haar de rug toe. Het westen vecht voor de oude wereldorde waarin zij de dienst uitmaakt. 

Tot slot richt Hoekstra zich met een paar woorden tot de studenten:
Iedere generatie ziet zich steeds opnieuw voor grote uitdagingen gesteld. En iedere generatie heeft ook altijd weer de antwoorden gevonden op de grote vragen van hun tijd. Dat zal bij jullie niet anders zijn. En wat betreft die jaren hier, in Leiden: probeer nieuwe dingen. Ontmoet nieuwe mensen. Haal eruit wat erin zit. En het is ok, als je daarbij af en toe onderuit gaat. Dat hoort erbij. Zo is het mij ook talloze keren vergaan. Je leert ervan, staat weer op en gaat verder. Ik wens jullie hier in Leiden heel veel plezier, succes en levensgeluk toe.“`
Inhoudsloze zinnen, vaderlijke prietpraat. Wat heeft een student hieraan? Iemand die je “plezier, succes en levensgeluk” toewenst en tegelijkertijd hun toekomst opoffert aan een uitzichtsloze oorlog op Europese bodem.
Heel veel plezier, succes en levensgeluk“.

De hele toespraak van minister Hoekstra leest u hier.

De woorden van WEF-voorman Klaus Schwab werpen een ander licht op deze onomkeerbare omwenteling: “Sommigen denken dat we nog terugkeren naar hoe het was. Maar dat zal niet gebeuren.” De oude door het westen gedomineerde wereldorde komt niet meer terug, zo kunnen we de woorden van Klaus ook verstaan. Een indringende boodschap voor Den Haag, Brussel en Washington.

Burgers willen vrede en welvaart, leiders oorlog en macht
Uw oordeel over dit artikel15 Stemmen
7.3
7.3