Abonneer je via RSS | Lees hoe.

De AI-ambities gaan niet samen met ‘duurzame’ wiebelstroom

Kort nieuws

Laatst bijgewerkt:

Steeds meer komen overheden erachter dat er grenzen zijn aan de elektrificering van de samenleving. Het aantal steden dat de toevoer van elektriciteit naar de laadpalen voor stekkerauto’s afknijpt neemt toe. Woonblokken met warmtepompen staan leeg, want het elektriciteitsnet is vol. In de stad Utrecht zullen nieuwe woningen weer op aardgas worden aangesloten. Met de stroomvretende automatisering, internet en digitale communicatie wordt er het er niet beter op. En toen kwam AI.

Foto: Pixabay

Vraag naar elektriciteit explodeert

De toepassing van AI (kunstmatige intelligentie) zal het elektriciteitsgebruik doen exploderen. Dat dringt tot steeds meer beleidsmakers door. Zelfs het kleine aandeel stekkerautos en warmtepompen zorgt al voor een overbelast elektriciteitsnet. Maar de ambities met AI zullen een genadeklap zijn voor het geloof dat duurzame energie, bedoeld wordt de onvoorspelbare wind- en zonne-energie, deze groei ooit zal kunnen opvangen. Alleen al voor een ‘AI-trainingsdatacenter’ zal zo’n 1 Gigawatt nodig zijn, de productie van een betekenisvolle kerncentrale.

CEO van Blackrock, Larry Fink, grote financiële aanjager van de klimaatcult, geeft het nu ook toe: “De wereld zal een tekort aan energie krijgen. Tekort aan energie. En om deze databedrijven van energie te voorzien kun je geen onregelmatige energie zoals van wind en zon gebruiken. Je hebt dan direct inschakelbare energie nodig, want je kunt deze datacentra niet zomaar aan en uit zetten.”
Met ‘direct inschakelbaar’ wordt bedoeld centrales die op kolen, gas, olie of kernenergie draaien.

Het mag ironisch heten dat Fink en zijn machtige Blackrock bedrijven met voorwaarden voor kapitaalverschaffing de hoek van de onbetrouwbare zonne- en windenergie in heeft geduwd. Nu komt hij vertellen dat AI (naast de eveneens onhaalbare ambitie om alles in de samenleving te elektrificeren) zal dwingen tot meer betrouwbare vormen van energie, de conventionele vormen van opwekking dus.

Wind en zon blijven second best

“Westerse leiders en de overheidstrouwe media blijven alarm slaan over een klimaatcrisis waar het ingezette beleid toch niet veel aan kan doen. Maar ondertussen negeren ze hoe hun klimaatbeleid bijdraagt aan een dreigende crisis op het elektriciteitsnet die urgenter is dan wat ‘klimaatcrisis’ wordt genoemd”, zegt Alex Epstein voorstander van voortzetting van conventionele energieopwekking.

“De prognoses voor de groei van de Amerikaanse vraag naar elektriciteit in de komende vijf jaar zijn verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. De grootste boosdoeners: nieuwe kunstmatige intelligentie datacenters, federaal gesubsidieerde fabrieken en de door de overheid gestimuleerde overgang naar elektrische voertuigen”, schrijft the Wall Street Journal.

“Datacenters in Noord-Virginia (VS) vragen het nutsbedrijf Dominion Energy Inc. om net zoveel stroom als verschillende kernreactoren kunnen opwekken, is het nieuwste teken van hoe kunstmatige intelligentie de vraag naar elektriciteit omhoog stuwt”, schrijft Bloomberg.

Ondertussen blijven bedrijven aan ‘green washing’ doen. Naast terechte inspanningen tot hergebruik van materialen en inperking van de belasting van het milieu, wordt nog steeds ingezet op CO2-reductie, een broeikasgas dat 0,04% van de atmosfeer uitmaakt en van belang is voor groei van planten en dus ook voor de landbouw. Zo schept Apple op vanaf 2020 geen CO2 meer te veroorzaken. Dat ze daarbij sterk leunen op de aankoop van CO2-certificaten maakt dat er geen duurzame energie bij komt, maar dat bestaande ‘duurzame’ energie administratief wordt overgeheveld aan Apple. Dit is pure windhandel, waarbij banken als tussenhandelaar of financier flink garen spinnen zonder dat er ook maar 1 Watt aan duurzame energie extra wordt geproduceerd.

Ofschoon geen expert, uit in onderstaande video Mark Zuckerberg (Meta) zijn zorgen over de komende tekorten aan elektriciteit.

Meer energie voor AI?

De vraag moet gesteld worden wat belangrijker wordt geacht: de afbraak van industrie en daarmee werkgelegenheid en welvaart of in blijven zetten op een falende ‘verduurzaming’ van energie? Het in ban doen van brandstoffen als gas en olie, betekent dat vooral landen in Afrika zich niet kunnen, lees mogen, ontwikkelen zoals het Westen dat de afgelopen 150 jaar wel heeft kunnen doen. Ondertussen blijven de grootmachten EU, VS, China en Rusland wel de natuurlijke hulpbronnen van Afrika plunderen.

Maar ook Europa kampt momenteel met afnemende ontwikkeling en stilleggen van industrieën. Vooral ‘de motor van Europa’ Duitsland, ziet door de hoge energieprijzen, mede door de aanslag op Nordstream, haar economie verkruimelen.

De door velen als cruciale innovatie beschouwde AI kan zonder grote toename van stabiele energie ook niet aan de verwachtingen voldoen. Sommigen zullen daar geen belang aan hechten. Anderen zien dat een nieuwe vorm van innovatie gesmoord wordt in onhaalbare duurzaamheidsambities.

image_pdfDownload