Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Zuid-Amerikaanse BRICS-landen dagen de Westerse dominantie uit

De door de VS via de EU aan Rusland opgelegde sancties hebben niet alleen de Europese landen hard geraakt. Ook de internationale geo-politieke verhoudingen ondergaan historische verschuivingen. Niet eerder nemen zoveel landen openlijk afstand van het dominante en arrogante Westen. Een door Rusland ooit geïnitieerde samenwerking van BRICS-landen wint steeds meer aan kracht.

Foto: Pixabay

Eerste bijeenkomst in negen jaar

Op 30 mei kwamen leiders van twaalf Zuid-Amerikaanse landen naar de Braziliaanse hoofdstad Brasilia voor de eerste regionale top in negen jaar. Het evenement bood een scala aan perspectieven op het overwinnen van politieke verdeeldheid en paden voor economische integratie, vooral in een tijd van een sceptische houding jegens het Westen. In de aanloop naar de bijeenkomst noemde de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva openlijk de dubbele standaarden van de VS bij het oplossen van crises en de gevaren van een ongecontroleerde dominantie van de dollar. Het is hier dat brede oproepen tot niet-inmenging, hernieuwde aandacht voor de financiële integratie van Zuid-Amerika en rivaliserende valutaperspectieven een signaal zijn dat de Westerse hegemonie wordt getrotseerd.

Dit schrijft het Arabische nieuwskanaal Al Mayadeen.

Inbeslagname Russische tegoeden veroorzaakte schrikgolf

De landen zijn meerdere malen getuige geweest van de inzet de dollar als wapen om bepaalde regimes aan te vallen, zoals Venezuela. Veel Zuid-Amerikaanse landen worstelen al decennia met illegale inmenging en CIA-acties om de politieke koers pro-VS te houden. Vooral het in beslag nemen van de Russische buitenlandse dollarvoorraden heeft veel landen opgeschrikt die ook de dollar als reservemunt in buitenlandse banken aanhouden. De gestolen tegoeden van Rusland worden nu zelfs voor wapenaankopen voor Oekraïne tegen Rusland gebruikt.

De ervaringen met het geval Oekraïne heeft een versnelling gegeven aan het ontwikkelen van een eigen niet-Westers geld en transactiestelsel. De ‘ontwikkelingshulp’ van Washington en westerse bondgenoten is de afgelopen jaren ook afgenomen, waardoor het blok van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) zich meer op zichzelf moet richten en prioriteit moet geven aan groepsgesprekken over het gebruik van alternatieve valuta.

Oekraïne was trigger voor verandering

Voor veel van de aanwezige leiders was het politiek koorddansen beleid met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. De landen hebben gezien hoe het Westen het door de dollar aangedreven financiële systeem uitbuit om geopolitieke winst te behalen ten opzichte van Moskou. De risico’s van te grote afhankelijkheid hebben Argentinië en Brazilië – twee van de grootste landen in de regio – ertoe aangezet om hun eigen bilaterale contacten met goed presterende economieën in het Midden-Oosten en Azië uit te breiden.

Tegelijkertijd willen ze een aandeel opeisen in de besprekingen over alternatieve valuta in het kader van BRICS. De Zuid-Amerikaanse top van deze week betekende een kans om dat momentum aan te wenden ten voordele van de eigen toekomst van de regio, vooral door een handelsvacuüm op te vullen dat door het Westen onbeheerd is gelaten.

Een hernieuwd Zuid-Amerikaanse zelfsbewustzijn

In Lula’s eigen woorden is het doel om “de Zuid-Amerikaanse identiteit in het monetaire beleid te versterken, door betere compensatie-mechanismen en het creëren van een gedeelde transactie-eenheid voor de handel” in een poging om de externe afhankelijkheid te compenseren.

De top in Brasilia weigert gedeelde regionale prioriteiten op de lange baan te schuiven. De deelnemers erkennen het potentieel door de contouren van effectieve intraregionale handelsintegratie op de eigen voorwaarden van het continent aan te pakken. De top in Brasilia zal primair gericht zijn op de verbetering van de economische samenwerking, ongeacht de eigenheid van de onderscheiden landen. De collectieve consensus van de top over de inzet voor mensenrechten, duurzame ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid is een teken van principieel verzet tegen het harde Amerikaanse beleid uit het verleden.

De zogenaamde ‘internationale op regels gebaseerde orde’ van de Verenigde Staten die hiermee haar wil aan andere landen oplegt, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad.

Zuid-Amerikaanse BRICS-landen dagen de Westerse dominantie uit
Uw oordeel over dit artikel13 Stemmen
9
9
image_printDownload PDF en print