Het is niet voor de eerste keer dat het oosten van Oekraïne het strijdtoneel van Westerse mogendheden tegen Rusland (toen Sovjet Unie) is. Plaatsnamen als Kharkov of Sebastopol (ook al strijdtoneel in 1853-1856 tussen de Britten en de Russen) waren toen ook onderdeel van de strijd tussen het Westen, in het geval van onderstaande film NAZI-Duitsland, tegen toen de Sovjet Unie. Grondstoffen en grote en vruchtbare landbouwgebieden waren toen de inzet. Het lijkt in de huidige Oekraïne-oorlog niet veel anders.
Misschien kan de huidige oorlog in Oekraïne wel als een nieuwe poging worden gezien om te heersen over dit deel van Oekraïne.
De Slag om Kursk, hetzelfde gebied waar Oekraïne eind vorig jaar het huidige Russische grondgebied binnenviel, was in de Tweede Wereldoorlog het toneel van de grootste tankslag uit die hele wereldoorlog. En toch is deze slag minder bekend dat die om Stalingrad.
Het bekijken van deze lange film leert dat sommige strijdtonelen, zoals de Krim en het oosten van Oekraïne, frontlijnen zijn tussen wereldmachten waar eens in zoveel generaties het conflict weer oplaait, zij het met andere narratieven en aanleidingen.
Het is dan ook geen toeval dat diezelfde steden en gebieden weer onder vuur liggen.
Laten we deze Slag om Kursk als een les nemen om niet nog een keer zoveel vernietiging voor lief te nemen.
Sommige zeggen dat de ambities van de NAZI’s nooit echt zijn verdwenen. Dat bevestigt de uitspraak van Russen dat het Rode Leger wel de NAZI-legers heeft verslagen, maar niet de NAZI’s. Ook in deze oorlog spelen restanten van NAZI-groeperingen een niet te verwaarlozen rol.
Heeft u een suggestie voor een Zondagfilm, laat het ons weten via redactie(@)ezaz.nl. Misschien kiezen we uw film uit voor de volgende Zondagfilm.