In deze historische documentaire graaft maker Ryan Chapman in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Zonder dat de documentaire directe verbindingen legt met de huidige tijd, zijn er toch veel momenten van herkenning.
Chapman typeert de tijd voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog als een tijdperk van hoge idealen, gebroken beloften, falende instituten, desillusie, bitterheid, polarisatie, en extremisme. Velen zullen bepaalde aspecten ook in de huidige tijd ervaren.
De president van de VS Woodrow Wilson wilde na de slachtingen in de Eerste Wereldoorlog een tweede voorkomen. Hij werd in Europa in alle grote landen als een held, als een ‚God van de Vrede’, binnengehaald. Wie ziet hier de hoop die velen op de huidige president van de Verenigde Staten hebben gevestigd?
De Amerikaanse senaat in de tijd van Wilson overwegend Republikeins en Wilson was democraat. De Republikeinen wilden niet automatisch in een oorlog betrokken raken. Er was sprake van aanzienlijke politieke polarisatie in de VS.
De Senaat verwierp het Verdrag van Versailles en werd geen lid van de Volkerenbond. Het zou het land laten terugvallen in isolationisme, ruimte latend voor andere machten. Ook nu lijkt de VS voor een minder dominante rol te kiezen, in elk geval in Europa.
Voor wie nog meer parallellen met deze tijd wil zien, is deze EZAZ Zondagfilm een echte aanrader!
Heeft u suggestie voor een Zondagfilm, laat het ons weten via redactie(@)ezaz.nl. Misschien kiezen we uw film uit voor de volgende Zondagfilm.
Afbeelding begin artikel: Pixabay