Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Zelensky en Poetin open voor vredesmissie Zuid-Afrika

Laatst bijgewerkt:

Het komt uit onverwachte hoek, maar president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika heeft er vertrouwen in dat zijn missie kan slagen.

Foto: Pixabay

Rusland en Oekraïne hebben ingestemd met een vredesmissie van Afrikaanse leiders die het conflict tussen de twee landen willen oplossen, aldus de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in RT.com.

Tijdens een persbriefing op dinsdag onthulde Ramaphosa dat hij met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense leider Vladimir Zelenski over het voorstel heeft gesproken.

Mijn gesprekken met de twee leiders toonden aan dat ze allebei bereid zijn om de Afrikaanse leiders te ontvangen en een discussie te voeren over hoe dit conflict kan worden beëindigd,” zei Ramaphosa. “Of dat zal lukken of niet zal afhangen van de discussies die zullen worden gevoerd” verklaarde hij tegenover het persbureau Reuters.

Bij deze vredesmissie worden ook de staatshoofden van Egypte, Uganda en Senegal betrokken, zo stelt Ramaphosa voor.

Zuid-Afrika is een van de BRICS-landen, met onder andere China, Brazilië en Rusland, die vanaf begin af aan heeft geweigerd mee te doen aan de sancties tegen Rusland.
Ramaphosa: “We zijn altijd standvastig geweest op dit punt: Zuid-Afrika is en zal niet worden betrokken bij een wedstrijd tussen wereldmachten.”

De secretaris-generaal van de VN, de VS en het VK zijn volgens de Zuid-Afrikaanse leider allemaal op de hoogte gebracht van het idee.
Maar ook landen, als China, Brazilië en Turkije, hebben hulp aangeboden als bemiddelaars tussen Moskou en Kiev. Oekraïne en zijn Westerse medestanders hebben echter volgehouden dat het vredesplan van Zelensky de enige haalbare weg is om het conflict op te lossen.

De voorstellen van Oekraïne en Rusland om tot een vorm van vrede te komen lopen sterk uiteen. Daarbij kan Rusland zelf beslissen over haar voorstellen, maar mag bekend worden verondersteld dat Zelensky naar de pijpen moet dansen van zijn Westerse sponsoren, waarbij de VS leidend is en de Europese landen kritiekloos de Amerikaanse koers volgen.

Zelensky en Poetin open voor vredesmissie Zuid-Afrika
Uw oordeel over dit artikel13 Stemmen
6.7
6.7
image_printDownload PDF en print