Reserveer je plek voor de najaars zwerftocht door Berlijn. Nu vroegboekkorting!

Youtube moet gecensureerde video terugplaatsen

Filmmaker Marijn Poels wint rechtszaak tegen Youtube

Laatst bijgewerkt:

Documentairemaker Marijn Poels werd begin vorig jaar verrast doordat zijn filmtrailer voor zijn laatste film Pandamned vrijwel direct na publicatie door YouTube werd verwijdert. Onterecht vond hij en stapte naar advocaat Joachim Steinhöfel uit Hamburg. Deze week stelde het gerechtshof Berlijn vast dat het werk van Poels onterecht van hun platform werd verwijdert. Het sociale platform werd verplicht de trailer weer toe te laten en bij herhaaldelijk censureren riskeert het bedrijf een boete van 250.000 Euro.

Anderhalf miljoen kijkers

10 mei 2022 ging Poels zijn laatste film Pandamned online in première. De ruim twee en een half uur durende film is een kritische samenvatting van de twee jaar lange coronatijd waarin Poels diverse kritische stemmen uit verschillende vakgebieden aan het woord laat. Ruim 1,5 miljoen mensen keken de film en hij werd maar liefst 93.000 keer gedownload.

Voor de online release week de filmmaker uit naar het video platform Rumble omdat zijn trailer twee weken daarvoor door YouTube zonder waarschuwing werd verwijdert. Een première op YouTube werd hierdoor te onzeker.

Advocaat ingeschakeld

Poels stapte naar advocaat Joachim Steinhöfel die de afgelopen maanden bij het gerechtshof Berlijn vocht om Poels in zijn gelijk te stellen. Met succes, bleek deze week.

De filmmaker zelf is er blij mee. “Al leer ik hieruit dat grote sociale media platformen als YouTube ongelooflijk veel macht hebben en, naar het blijkt, inhoud zonder geldige argumenten zomaar verwijderen. Dat ze propageren neutraal en kleurloos te zijn maar in werkelijkheid wel degelijk functioneren als agenda-gedreven netwerken. Inhoud die tegen de heersende politieke richting ingaat, zoals de film Pandamned, is hier gevoelig voor en loopt risico verwijderd te worden. Dat ik in de positie ben om naar een goede advocaat te stappen is niet voor de normale hardwerkende burger weggelegd. Zo worden kritische geluiden al snel de mond gesnoerd en buiten het zichtveld van de normale kijker gehouden. En dat is frustrerend! Want juist de stemmen die destijds werden verbannen in het begin van de Coronatijd blijken achteraf meer waarheid te bevatten dan het destijdse mainstream narratief”.

Sluipende censuur

In 2018 produceerde Poels de film PARADOGMA die de sluipende censuur en zijn gevolgen behandelden. “Helaas zitten we hier momenteel midden in. Het is niet alleen de film die wordt verwijderd, maar ook de ingrediënten voor de gemiddelde persoon om kritisch te zijn en te blijven. Om uiteindelijk zijn eigen mening te kunnen vormen. En dat is erg zorgwekkend” aldus de filmmaker.

Poels, die de laatste zeven jaar geheel onafhankelijk en door fans en volgers word gedoneerd werkt momenteel aan een nieuwe film. “The Primordial code” (De Oercode) waarin hij op zoek gaat naar de ware aard en afkomst van de mens en tevens laat zien hoe de mensheid geleidelijk aan is afgegleden naar het systeem van gehoorzaamheid en onderdrukking.

De film zal in september dit jaar weer gratis online verschijnen. Waarschijnlijk via zijn Rumble kanaal. YouTube is voor hem Russische roulette geworden.

Download Besluss Kammergericht

Voor meer informatie over Marijn Poels: www.marijnpoels.com

Youtube moet gecensureerde video terugplaatsen
Uw oordeel over dit artikel16 Stemmen
9
9
image_printDownload PDF en print