Rondleiding: Het DDR-verleden van Berlijn. Reserveer nu. Nog 1 plaats!

Verkiezingen in Duitsland

Korte updates

Laatst bijgewerkt:

Terug naar de DDR?

Ze wil de DDR terug. Volgens Ramone was het leven toen beter, eerlijker. “Wij Oost-Duitsers worden nu geacht voor alles te betalen, maar we krijgen niets!” Ramona heeft het over een “hevige woede” in haar maag. Dat schrijft de Berliner Zeitung die de stemming in de verschillende delen van Berlijn peilt.

Ook een andere vrouw, Betina, vindt in het licht van de huidige tijd, de DDR zo slecht nog niet. In de Coronatijd was er meer saamhorigheid, zegt ze: “Vriendelijker, warmer. Bijna zoals in de DDR-tijd.”

Coalitievorming door uitsluiting AfD problematisch

De belangrijkste politieke partijen in Duitsland verloren steun, terwijl de AfD terrein won in een van de laatste opiniepeilingen die zondag voor de verkiezingen werden gepubliceerd. Alles wijst erop dat het vormen van een coalitie moeizaam zal zijn en zich vermoedelijk maanden zal voortslepen.

Vooral het uitsluiten van de vrijwel zekere tweede partij AfD maakt het lastig een meerderheid te vinden. Binnen het CDU (Union) denkt men aan een coalitie met de zwaar gehavende SPD en de eveneens verliezende FDP. Die laatste zal vrijwel zeker niet boven de kiesdrempel van 5% uitkomen waardoor de FDP als optie voor een coalitie vervalt.

Rekenkundig rest dan alleen nog de optie van CDU, SPD en Die Grünen. Alle drie zijn zij voorstanders van voortzetting van wapenleveranties aan Oekraïne, ofschoon de SPD terughoudender is. Het CDU wil de immigratie aanpakken, maar niet duidelijk is of oud-functionaris bij Blackrock Merz (CDU) dat in daden wil omzetten. Als het CDU met SPD en Die Grünen wil samenwerken, zal zij een hard immigratiebeleid moeten laten vallen.

Hoe sterk het draagvlak voor een dergelijke coalitie zal zijn is de vraag. Immers SPD is de grote verliezer, en ook Die Grünen leveren vrijwel zeker zetels in. Alleen het CDU kan zich als winnaar laten gelden.

Duitsland gaat een moeizame formatie tegemoet, zeker in het licht van de nieuwe koers van de VS ten aanzien van Oekraïne, haar militaire aanwezigheid in Europa en de NAVO.

Uit onderstaande laatste peilingen blijken toch nog kleine verschuivingen ten opzichte van 8 februari.

CDU/CSU (Union) -/- 0,3%
AfD -/- 0,7%
SPD -/- 0,2%
Die Grünen -/- 0,5%
Die Linke + 1,8%
Sahra Wagenknecht -/- 0,5% (onder de kiesdrempel)
FDP +0,3% (onder de kiesdrempel)
Overigen -/- 0,3%

FDP sluit samenwerking met Die Grünen uit

Volgens partijvoorzitter Christian Lindner zal het als het aan de liberale FDP ligt geen samenwerking zijn met Die Grünen. Ook wil hij geen coalitie tussen het CDU en Die Grünen. “De beslissende vraag is niet wie kanselier wordt, maar of Lindner of Habeck (Die Grünen) in het kabinet komt”, zei Lindner afgelopen zondag op een partijbijeenkomst. Lindner realiseert zich dat het komende verkiezingen het erop of eronder wordt voor zijn partij, deze dreigt onder de 5%-drempel te vallen. Daarmee zou een liberale stroming in de Duitse politiek verdwijnen, zo Lindner.

Alternative für Deutschland

In een toespraak afgelopen zondag riep duo-fractievoorzitter Tino Chrupalla op om nu snel met Rusland om de tafel te gaan en streven naar vrede. Hiermee is deze rechtsconservatieve partij de enige partij die een einde wil aan de oorlog in Oekraïne die inmiddels naar schattingen aan meer dan 1 miljoen (jonge) mensen het leven heeft gekost of gewond zijn geraakt.

Verder hekelde Chrupalla de de-industrialisering van Duitsland door de gevoerde klimaatpolitiek en de verstikkende bureaucratie. Afschaffing van de CO2-belasting is dan ook een van de maatregelen die de AfD wil afschaffen. “De Duitse handwerker moet weer gewaardeerd worden”, stelde Chrupalla. Een sentiment dat in Duitsland sterk leeft. Wij willen weten wie onze Nordstream opblies, zei hij en eiste dan ook een nieuw onderzoek.

Mede-voorzitter Alice Weidel voegde eraan dat zij een Corona-onderzoek wil en de verantwoordelijken hiervoor te verantwoording roepen.

Inmiddels wil geen van de andere partijen met de AfD samenwerken, waarmee ruim 20% van de bevolking en hun grieven worden genegeerd. In de voormalige DDR-deelstaten wordt met 30% of meer gerekend.

De huidige peilingen

De rechtse CDU/CSU staat ruim op de eerste plaats. Veel Duitsers kiezen voor zekerheid, een zekerheid die niet meer vergelijkbaar zal zijn met de jaren van Angela Merkel. De kans dat zij die positie de komende twee weken zal verliezen is vrijwel uitgesloten.
AfD op de tweede positie, met 5 procentpunten voor op de SPD is ook een houdbare positie. Niet ondenkbaar is dat het CDU samen met SPD en Grüne naar een meerderheid gaat zoeken of met SPD én FDP, als die laatste boven de 5%-drempel komt. Het CDU zal hoe dan ook in de lead zijn bij de regeringssamenstelling.

SPD furieus op CDU-voorzitter Merz

Het CDU van Friedrich Merz dat een wetsvoorstel deed over het inperken van gezinshereniging en het toekennen van meer bevoegdheden van de grenspolitie haalde het niet, ondanks meestemmen van de AfD. Veel scheelde het niet: 338 stemmen vóór de wet en 350 tegen. De zittende partijen reageerden furieus op het feit dat het CDU gebruik maakte van stemmen van de AfD. Onlangs fulmineerde SPD-fractievoorzitter Rolf Mützenich tegen Merz: Merz pleegt een ’taboebreuk’ (Tabubruch). Volgens Mützenich dreigt het CDU mét stemmenhulp van de AfD Duitsland uit het “midden van Europa te rukken”.
Verder zei hij: “De levensader van de democratie is twee dagen geleden beschadigd, maar nog niet doorgesneden. Ik heb u gewaarschuwd. En het zou goed zijn als u zich vanaf dit bureau verontschuldigt voor wat er woensdag in dit Parlement is gebeurd!”

image_pdfDownload