Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Schwab’s rol als WEF-baas lijkt uitgespeeld

Het machtige bolwerk van praters wankelt. Medewerkers muiten. Schwab heeft geen opvolger en regeert als een onaantastbare vorst. Ook de sponsoren van deze luxe club klagen: dit kan zo niet doorgaan. Zonder Schwab zal er van de WEF niet veel meer overblijven.

Het broeit in de burelen van het idyllische Davos. De 82-jarige oprichter en al 52 jaar directeur van het World Economic Forum weet niet van loslaten. ‘Zijn’ club van de machtigen der aarde als het gaat om politiek, economie, media en entertainment regeert hij met ijzeren vuist. Anonieme klokkenluiders lieten hun ongenoegen aan The Guardian weten. Zo lieten ze deze Engelse krant weten dat Schwab binnen de club boven de wet staat en zich heeft omringd met “nobodies” die niet in staat zijn om de organisatie te runnen. Hij hoeft volgens de ontevreden medewerkers aan niemand binnen of buiten de organisatie verantwoording af te leggen.

De klokkenluiders willen niet met hun naam in de krant omdat “Klaus een groot netwerk heeft en het ons erg moeilijk kan maken.” Het belangrijkste verwijt aan Schwab is dat hij niet aan zijn opvolging werkt. Als 82-jarige wordt hij een man-van-de-dag. maar wil daar niet aan.

Niet alleen medewerkers zijn hierover ontevreden en zijn bang dat de club inzakt als Schwab komt te overlijden. Ook de sponsoren van het WEF die jaarlijks zo’n kleine €400 miljoen binnen brengen, zien dat de continuïteit van de WEF gevaar loopt als er niet snel aan een opvolger wordt gewerkt. Volgens de statuten van het WEF mag alleen Klaus zelf zijn opvolger benoemen.

Er is niet veel toekomst voor het WEF buiten Klaus, niet alleen omdat er geen duidelijke opvolger is, maar ook omdat zijn raad van bestuur zo’ n addersnest is dat het senior leiderschap elkaar naar de keel zal vliegen zodra de man er tussenuit piept“, aldus een insider.

Klaus kiest volgens de klokkenluiders zijn leiders met dezelfde criteria die Poetin gebruikt om afgevaardigden voor de Doema te kiezen: loyaliteit, bedrog en sexappeal. De kwaliteit van de mensen aan de top is een afspiegeling van het type mensen dat voor de rest van de organisatie werkt.

Dat belangrijke politieke leiders dit jaar verstek lieten gaan, zoals de Chinese leider Xi Jining, de Amerikaanse president Biden, de Franse president Macron en de Russische president Poetin, die niet mocht komen, zegt al veel. Het uiteenvallen van de wereld, waarbij ook anti-westerse sentimenten een rol spelen, zoals in de BRICS-landen, knaagt ook aan het fundament van ‘World’ Economic Forum.

Het lijkt erop dat het WEF na Klaus inderdaad zal wegzakken als een chique praatclub, waar je tussen de podia-gesprekken door lekker kunt skiën en je zonder schaamte je in alle opzichten mag laten verwennen. Maar als de grote sponsoren hun geld gaan terugtrekken, is het snel voorbij met het sprookje van Schwab. Zijn opgeleide Young Global Leaders, ‘geïnfiltreerd’ in menige regering, zullen als verweesde ideologen achterblijven, oriëntatie zoekend in een hen vijandige omgeving.

De Great Reset zal mogelijk binnenkort Davos binnentrekken. Dan kan de wereld beginnen om alle WEF-adepten uit hun functie te halen en schoon schip te maken en de wereld te leiden naar meer democratie, welvaart, privacy en minder klimaathysterie, censuur en woke-isme.

Wat zal de wereld opknappen als het WEF van deze aardbol verdwijnt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

image_printDownload PDF en print