Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Rusland: nieuwe wet geslachtsverandering van kracht

Laatst bijgewerkt:

De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe wet ondertekend die ‘geslachtsverandering’ in Rusland grotendeels verbiedt. Geslachtsverandering kan alleen om medische redenen plaatsvinden. Hiermee volgt Poetin de Amerikaanse staat Florida die in het voorjaar een enigszins vergelijkbare wet aannam.

Foto: Pixabay

Sterke inperking geslachtsverandering

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een wet ondertekend die geslachtsveranderende operaties verbiedt. De wetgeving, gericht op strengere regulering van wat parlementsleden de ‘transgender-industrie’ noemden, verbiedt legale geslachtsveranderingen en medische ingrepen in verband met transitie, behalve als daar ernstige medische redenen voor zijn.

Het toedienen van medicijnen en operaties in verband met geslachtsveranderingstherapie is nu alleen nog toegestaan in gevallen waarin de misvormde voortplantingsorganen van kinderen behandeld moeten worden. Alleen klinieken met een vergunning van het Russische Ministerie van Volksgezondheid kunnen nu beslissingen nemen over dergelijke behandelingen en relevante certificaten afgeven, aldus de wetgeving.

Geen wijziging geslacht documenten

Mensen kunnen ook niet langer vrij hun geslacht veranderen op identiteitsbewijzen en andere documenten. Degenen die dat hebben gedaan, mogen onder de nieuwe wet geen kinderen adopteren. Getrouwde stellen kunnen ook hun huwelijk ongeldig laten verklaren als een van de echtgenoten van geslacht verandert.

Volgens de Russische viceminister van Volksgezondheid Evgenia Kotova hebben tussen 2018 en 2022 meer dan 2.000 mensen legaal hun geslacht veranderd, toen de praktijk nog legaal was.

Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin hekelde wat hij de westerse transgender-industrie noemde en verdedigde de redenering achter de wet. Het aantal geslachtsveranderende operaties in de VS is de afgelopen 10 jaar met een factor 50 toegenomen, zei hij, eraan toevoegend dat ongeveer 1,4% van alle Amerikaanse tieners tussen de 13 en 17 zich in 2022 als transgender identificeren.
“Dit is het pad dat leidt naar de degradatie van een natie”, zei hij, en hij verklaarde dat de nieuw aangenomen wet was ontworpen om een dergelijk scenario te voorkomen.

Ook in Florida beperking geslachtsverandering

Het is kritiek die je ook bij tegenstanders van geslachtsverandering in het Westen hoort. Het is de Amerikaanse staat Florida met gouverneur Ron DeSantis die onlangs een enigszins vergelijkbare wet heeft ingevoerd. De wet die dit voorjaar door de Republikeinen werd aangenomen, vereist dat patiënten bij wie genderdysforie is vastgesteld, een informed-consent formulier ondertekenen dat is opgesteld door de medische tuchtraad van de staat.

Volgens deze wet mogen alleen artsen en osteopatische artsen – geen nurse practitioners – hormoontherapie voorschrijven. De wet vereist ook dat transgenders die genderveranderende zorg willen, levenslange geestelijke gezondheidstests moeten ondergaan door psychiaters of psychologen met een vergunning van de staatscommissie.

De nieuwe beperkingen hebben “onnodige barrières” opgeworpen voor de zorg en “leggen medisch niet-ondersteunde eisen op” aan transseksuelen, aldus tegenstanders.

Uitzonderingen blijven onder de Russische wet mogelijk

De nieuwe wet staat nog steeds de behandeling van relevante ziekten toe. “Er zijn aandoeningen die tijdens de kindertijd kunnen worden vastgesteld,” zei Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin. “Maar als iemand van geslacht verandert omdat hij ‘s ochtends wakker werd en besloot dat hij geen jongen maar een meisje is, dan is dat gewoon verkeerd”.
Volgens de Russische senator, Valentina Matvienko, heeft de wet “veel positieve reacties gekregen van Europese landen”.

Toch is de wet verschillend van die van de staat Florida. In Florida worden er strenge eisen gesteld aan geslachtverandering, maar het blijft mogelijk. De uitzonderingen in Rusland zijn zo beperkt dat er praktisch sprake is van een algeheel verbod.

Transrechtenactivisten in Rusland hebben de wet afgekeurd met het argument dat de rechten van transgenders ernstig worden aangetast. Critici beweren ook dat de formulering van de wet onzekerheid schept over de behandeling van bepaalde ziekten die geen verband houden met geslachtsveranderende procedures, zoals mastectomie voor vrouwen met een genetische aanleg voor borstkanker.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei maandag dat al deze kwesties door deskundigen waren bekeken terwijl de tekst van het wetsvoorstel nog in het parlement werd besproken. “Al deze vragen zijn beantwoord”, zei hij, eraan toevoegend dat de risico’s van de wet tot een minimum zijn beperkt.

Rusland: nieuwe wet geslachtsverandering van kracht
Uw oordeel over dit artikel11 Stemmen
8.9
8.9
image_printDownload PDF en print