Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

Onopgemerkt in de media – week 03

Week 03-2024

Laatst bijgewerkt:

In de rubriek ‘Onopgemerkt’ brengen wij elke vrijdag een overzicht van berichten die veel Nederlandse media niet hebben gehaald, maar toch het lezen, beluisteren of bekijken waard zijn. We kunnen ook niet over alle interessante thema’s een artikel schrijven. Vandaar deze wekelijkse selectie van artikelen die wij u niet willen onthouden. De gekozen bronnen kunnen Nederlands-, Engels- of Duitstalig zijn.

Foto von AbsolutVision auf Unsplash

Beluister het op Soundcloud | Spotify | Apple | Substack

Oversterfte moet gevolgd blijven worden


Het RIVM neemt de sterfterapportage over van het CBS. Het in de zomer van 2021 plotseling gestegen sterfteniveau wordt vanaf nu meegenomen in de sterfteverwachting. Het RIVM verwacht dus dat die onverklaarde sterfte zal blijven en hiermee wordt deze ‘oversterfte’ omgedoopt tot ‘verwachte sterfte’. Er ontbreekt hierdoor een referentie op basis van de pre-coronajaren. Zonder zo’n baseline wordt de “onverklaarde oversterfte” binnen enkele jaren onzichtbaar in de statistieken. De vooralsnog aanhoudende onverklaarde sterfte verdwijnt uit de rapportages en wordt ondergebracht bij de normale, verwachte sterfte.
Daarom is er nu een particulier initiatief om het zelf te gaan bijhouden.

Lees verder [Nederlands]

Oud-rechter Barend van Thiel waarschuwt voor “totalitair marxistisch wereldregime


Oud-rechter Barend van Thiel

In zijn boek ‘De vierde tirannie’ ziet oud-rechter Barend van Thiel ziet hij een ‘totalitair marxistisch wereldregime’ ontstaan. Van Thiel zag tijdens de coronajaren hoe de grondrechten werden geschonden en alle rechters daar kritiekloos aan meewerkten. Volgens Van Thiel moet ‘de deugmens’ wel snel wakker worden om het tij zonder burgeroorlog te kunnen keren.
In onderstaande video interviewt predikant Simon van Groningen Van Thiel.

Luister en kijk [Nederlands]

Tijdelijk afsluiten stroom noodzakelijk: net is vol


Foto: Pixabay

De elektrificering van auto’s en verwarming lijkt steeds meer op een fiasco uit te draaien. De Telegraaf meldt dat honderdduizenden Nederlandse huishoudens zich erop moeten voorbereiden dat zij ook bij normaal gebruik tijdelijk afgesloten kunnen worden van stroom vanwege het overvolle elektriciteitsnet. Dat blijkt uit een brief die maandag naar de Tweede Kamer is verstuurd door demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).

Lees verder [Nederlands]

Economie Rusland groeit sneller dan die van de VS


Moskou (Pixabay)

De sancties tegen Rusland moesten het land economisch naar de afgrond helpen. Maar het blijkt dat de instellers van de sancties zelf slachtoffer zijn van hun maatregelen. In plaats van in te storten, groeit de Russische economie snel. Het Russische BBP groeide in het derde kwartaal van 2023 met een indrukwekkende 5,5 procent. De definitieve cijfers voor het jaar zijn nog niet binnen, maar de Russische bbp-groei voor heel 2023 zou meer dan 3% moeten bedragen. Ironisch genoeg doen de Russen het een stuk beter dan degenen die hen sancties oplegden. In 2023 groeide de Amerikaanse economie met 2,4%, terwijl de Duitse economie kromp en de EU als geheel met minder dan 1% groeide.

Lees verder [Engels]

Trump populair, ook bij de Saudi’s


Foto: website Saudi’s koningshuis

Donald Trump won dinsdag de Republikeinse presidentsverkiezingen in New Hampshire, voorspelde Edison Research. Hij komt dichter bij een waarschijnlijke rematch met de Democratische president Joe Biden in november, zelfs toen zijn enige overgebleven rivale, Nikki Haley, voormalig VN-ambassadeur, zwoer door te gaan. Maar al eind 2022 liet het Saudi’s koningshuis op haar website weten wie voor haar de favoriet is: Donald Trump.

Lees verder [Nederlands]

Vertaalhulp

Heeft u moeite met het lezen van vreemde talen, dan kan dit u wellicht helpen. In de Firefox-browser kunt u een zogenaamde ‘add-on’ installeren (niet meer dan activeren) die elke webpagina voor u in het Nederlands kan vertalen.
Download hier Firefox en voeg daarna onderstaande add-on toe.

image_printDownload PDF en print