Foto: Monument Hiroshima (foto: EZAZ)
Het Noorse Nobelcomité heeft de Nobelprijs voor de Vrede 2024 toegekend aan de Nihon Hidankyo groep. Dit meldt de Japan Times. De Nihon Hidankyo groep vertegenwoordigt de overlevenden van de Amerikaanse atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki in 1945. De prijs wordt hen toegekend voor hun decennialange inspanningen om kernwapens af te schaffen.
Bezoekers die ooit het museum ter nagedachtenis van de afschuwelijke atoomaanval op Hiroshima en Nagasaki hebben bezocht, zullen zich nog de emoties herinneren van andere bezoekers bij het zien van de beelden van kort na de explosies van de bom.
De prijs komt op een moment dat de wereld sinds lang weer serieus geconfronteerd wordt met een mogelijk inzet van nucleaire wapens, in Oekraïne of in het Midden-Oosten. De prijs moet de wereld weer bewust maken van de verschrikkingen van een atoombom. Die op Japan waren vergeleken met de vernietigingskracht van de huidige generatie atoomwapens slechts ‘babybommen’, maar kostten aan honderdduizenden het leven, velen door verbranding en drukgolven. Later zouden nog velen aan de radioactieve fallout sterven of ziek worden.
De 21-jarige studente Ui Torisawa die met haar vriendin het Peace Memorial Park bezocht hoopt dat dit de mensheid maant niet nog een keer een dergelijke misdaad te begaan: “Als Japanner geloof ik dat we ervoor moeten zorgen dat hetzelfde niet nog een keer gebeurt.”
Omdat Japan het enige land is waar ooit atoombommen zijn gebruikt is het land “in de beste positie” om de wereld op de gevaren te wijzen, aldus Torisawa.
Hirokazu Tanabe, een inwoner van Hiroshima hoopt dat meer wereldleiders het herdenkingspark zullen bezoeken: “Ik geloof dat er nog steeds veel premiers en leiders in de wereld zijn die naar Japan zouden kunnen komen en ik hoop dat ze de moeite zullen nemen om het park te bezoeken.”
Veel Japanners vinden dat de Verenigde Staten alsnog haar excuses voor deze misdaad moeten maken. Japan moest afzien van een leger dat tot een offensief in staat zou zijn en staat sinds 1945 onder militaire controle van de VS. De Amerikanen hebben maar liefst 23 militaire bases in Japan, waarvan enkele zeer grote. Momenteel versterkt de VS haar militaire aanwezigheid in Japan vanwege de oplopende spanningen met buurland China. Met periodieke provocaties over Taiwan ontstaan nieuwe risico’s voor een militair conflict in Zuidoost-Azië.