De grote opkomst op de gemeentelijk informatieavond 19 november jl. heeft ogenschijnlijk indruk gemaakt op de verantwoordelijke wethouders John Brom van de Stadspartij en Cilia Daemen van GroenLinks. Volgens een bericht van een van de actievoerende buurtbewoners van de Nijmeegse binnenstad mogen de bewoners in elk geval nog 5 jaar hun auto zonder beperkingen voor de deur parkeren.
Foto: EZAZ
Als onderdeel van een groter plan om Nijmegen (zoals in tal van andere steden) autoluw te maken, zou een einde komen aan parkeren in de eigen straat. Autobezitters zouden hun auto dan in een van de nabij gelegen parkeergarages moeten plaatsen.
Het gaat in dit geval vooral om bewoners die aan de rand van het Nijmeegse winkelgebied wonen, in een deel dat uitsluitend woningen bevat. Parkeren gebeurt nu achter de woningen op een aantal door de woningen omsloten pleintjes. De bewoners werden volgend jaar geacht hun auto in een van de nabijgelegen parkeergarages te zetten.
De vaak oudere bewoners zien de langere loop naar de dichtstbijzijnde parkeergarage niet zitten. Bovendien hebben velen angst voor het betreden van parkeergarages in de avonduren. De veel hogere prijs van parkeren in de garage is ook een reden van de onvrede. De kosten van parkeren in een parkeergarage zouden in drie jaarlijkse stappen worden bereikt: €420,- per jaar. De huidige kosten voor een parkeervergunning bedragen €48,- per jaar. De toekomstige kosten zouden bij het doorgaan van de plannen dus bijna negen maal zo hoog worden.
De redenen voor deze maatregel bleken voor veel aanwezige bewoners niet overtuigend.
Actievoerster Rhea Strik is niet gerustgesteld. In een reactie aan onze redactie schrijft zij: “Blij, op korte termijn opgelucht, directe stress uit de lucht… Maar echt blij nee.. wat betekent stapsgewijs toewerken concreet de aankomende jaren?”
De gemeente kiest nu voor een geleidelijk aanpak, maar het doel blijft onveranderd, stelt Strik.
Volgens Strik is er sprake van een charmeoffensief: “Eerst een algehele overrompelingspoging om voorjaar 2025 bestaande parkeervergunningen op te heffen van een deel van de bewoners en tegelijkertijd voor een veel groter bedrag verplicht de parkeergarage in en dan nu het masseren met financieel aantrekkelijker maken van het parkeren in de parkeergarage.”
Een klankbordgroep moet de koude uit de lucht halen. Maar Strik ziet daar weinig heil in: “De klankbordgroep zal in geen geval gaan over de nuttigheid, de zin van deze parkeer- en andere aankomende maatregelen. En in geen geval over de Omgevingsvisie horend bij de verdere plannen van 15 minuten steden smartcities die de diverse gemeentes momenteel uitwerken met grote partijen waarbij de stad Nijmegen tot een van de 15 pilotsteden is aangewezen.”