Beluister hier onze wekelijkse podcast van Radio Moddergat

In nieuwe Utrechtse wijk is de auto niet welkom

Groot nieuwbouwproject mikt op bewoners zonder eigen auto

Laatst bijgewerkt:

Steeds vaker wordt de auto uit het straatbeeld verbannen. Vooral in nieuw te bouwen woonwijken wordt het aantal parkeerplaatsen verkleind of zijn deze zelfs volledig afwezig. In de serie ‘stadsleven‘ schrijven wij over ontwikkelingen in stad en dorp.

De promotievideo van de te bouwen wijk toont een romige cappuccino, een pluktuin en creatieven lopend met de letter ‘M’, de eerste letter van de naam van deze nieuwe wijk: Merwede in de stad Utrecht.

Tiny housing, autoloos door het leven. We moeten worstelen met de ruimte die wij (nog) hebben. We willen met een groeiend inwonertal ‘wilde’ natuurgebieden met roedels wolven, weilanden met zonneparken en polders vol met windturbines. En vergeet niet de distrubutiecentra en datacentra.
Nederland lijkt alles te willen waarbij vooral de mens moet inbinden: minder mobiliteit, minder woonruimte, minder voor publiek toegankelijke natuur.

De wijk Merwede in Utrecht is wellicht de eerste grootschalige nieuwbouwwijk waar de auto maar een marginale rol speelt. ‘Merwede’ gaat ruim 4.000 woningen tellen en 70.000 m3 aan commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

“Voor mensen die de auto bijvoorbeeld voor hun werk nodig hebben om voor de deur te parkeren, is de wijk minder geschikt”, schrijft de NOS. Voor 1 op de 3 bewoners is er een parkeerplek, in de parkeergarage aan de rand van de 24 ha grote wijk. Kosten: €200,- per maand. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Er is wel een probleem. Eigenlijk is er door ‘verduurzaming’ van de energie te weinig stroom voor de wijk. Het Utrechtse elektriciteitsnet is overbelast door de snelle groei van duurzame energie en het elektrificeren van de warmtevoorziening in gebouwen. Woningbouw dreigt daardoor in de knel te raken. Het volle stroomnet vraagt om een andere manier van denken en nieuwe slimme oplossingen, stelt wethouder Eelco Eerenberg bij RTV-Utrecht.

Normaal gesproken zou er volgens de gemeente een piekbehoefte zijn van 8 megawatt, maar voor Merwede is dat dus minder. “Bewoners merken hier niks van en genieten het comfort zoals in elke woning het geval is”, beloven de gemeente en netbeheerder Stedin. “Bouwpartijen hebben de ruimte om zelf oplossingen te bedenken. Zo lang ze maar binnen de limiet van 5 megawatt blijven.”

De bewoners zullen er weinig van merken, aldus de de gemeente en Stedin. Alhoewel, auto’s van bewoners zullen later op de avond en in de nacht worden volgeladen en er komt een wijkbatterij. Ook wordt gekeken naar energiezuinige kookplaten en de inzet van batterijen voor liften.

Het geeft aan dat het verschuiven van het verwarmen van het huis met hoogcalorisch gas naar elektra een ongekende extra belasting voor het bestaande net is, dat niet geschikt is voor hoge afnamen en onvoorspelbare weersafhankelijke stroom. Voorlopig is er landelijk €200 miljard extra nodig om dat probleem op te lossen.

Foto boven: EZAZ

image_pdfDownload