Boek nu uw rondleiding in Berlijn. Vroegboekkorting tot 1 juni. Lees meer ...

Ga mee met EZAZ naar Berlijn

Een nieuwe activiteit voor EZAZ, maar niet voor de ervaren stadsgids Paul de Bruijn die vóór Corona 10 jaar rondleidingen in Berlijn verzorgde. Een rondleiding voor iedereen die belangstelling heeft in de Duitse geschiedenis in relatie tot Europa en haar verhoudingen met Rusland en de VS.

Foto: Humboldt Forum (Foto: EZAZ)

Berlijn is veruit de stad met de meeste turbulente gebeurtenissen in de recente Europese geschiedenis. Ooit hoofdstad van het militaristische Pruisen, hart van de Duitse oorlogsmachine die over Europa walste, toen vernietigd, bezet en 28 jaar opgedeeld tussen Oost en West.

Met de huidige oorlog in Oekraïne is Duitsland weer verwikkeld in een confrontatie met Rusland. Hoe zit dat precies die Duits-Russische geschiedenis? Wat is daarvan in het Berlijn van vandaag terug te vinden?
Berlijn was ook de hoofdstad van de DDR, het door het Russische Rode leger bezette oostelijk deel van Duitsland. Na de NAZI-tijd gingen de inwoners direct over in een nieuw onderdrukkend regiem waarvan de STASI wel de meest bekende organisatie werd.
Hoe zat met deze veiligheidsdienst? Hoe ging zij te werk? Momenteel wordt in het westen vaak naar STASI-praktijken verwezen. Is dat terecht?

De VS heeft na haar eerste voet op Duitse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog dit land nooit meer verlaten. Hoe worden de Amerikanen herinnerd door de Berlijners? Hoe zat dat met de luchtbrug en de Russische blokkade? Klopt het dat in 1953 de Derde Wereldoorlog bijna in Berlijn begon?

Vragen die in de huidige context weer nieuwe relevantie hebben, vragen die ons kunnen helpen om onze kijk op deze complexe en verwarrende tijd te verhelderen.

In een rondleiding van 3 dagdelen zult u antwoord krijgen op deze vragen. Met bezoeken aan historische locaties zul je gevoel krijgen voor de complexe Duits-Russische-Amerikaanse geschiedenis. En natuurlijk krijg je veel van Berlijn te zien.

Informatie

De rondleiding beslaat 3 dagdelen en vindt plaats op zaterdag 9 en zondagochtend 10 september 2023.
Voor groepen kunnen aparte data worden afgesproken.

Meld je aan voor deze onvergetelijke rondleiding door Berlijn.

De kosten van de rondleiding bedragen €119,00 incl. BTW per persoon.
VRIENDEN van EZAZ betalen €89,00. Ben je VRIEND van EZAZ? Vraag dan de kortingscode aan via redactie [@] ezaz.nl.

Ben je nog geen VRIEND? Meldt je dan alsnog aan, dan heb je al 75% van je jaarlidmaatschap terugverdiend.

EZAZ is geen reisbureau en mag dus geen vervoer of accommodaties boeken. De kosten van de reis van/naar Berlijn, vervoer in Berlijn, consumpties en overnachtingen zijn niet in de prijs inbegrepen.