Abonneer je via RSS | Lees hoe.

Elke vrijdag Radio Moddergat #147

De vrije radio van EZAZ

Laatst bijgewerkt:

Het is vrijdag 4 oktober 2024 en dit is aflevering 147 van Radio Moddergat.

(foto: Pixabay)

In deze uitzending:

Het is vrijdag 4 oktober 2024 en vanuit Berlijn is dit aflevering 147 van Radio Moddergat.

In deze uitzending is Radio Moddergat in Berlijn en beleefde 3 oktober, de Dag van de Duitse hereniging.
Ook ruime aandacht voor een eerste goed bezochte vredesdemonstratie tegen de oorlog in het Midden-Oosten en in Oekraïne.

Radio Moddergat is de wekelijkse podcast van EZAZ met actuele ontwikkelingen en achtergronden.

Andere platforms waarop Radio Moddergat te beluisteren is

 

De vredesdemonstratie in Berlijn

Op de Dag van de Duitse Eenheid, 3 oktober, vond er in Berlijn ook een grote vredesdemonstratie plaats. Misschien wel de eerste van deze omvangen. De schattingen van het aantal deelnemers lopen uiteen van 10.000-30.000 (politie vs. organisatie).

Ze gaven gehoor aan een landelijke oproep van het initiatief “Nooit meer oorlog”. Velen waren met de bus uit andere deelstaten gekomen. In de oproep stelde het initiatief onder andere dat de Duitse regering zich bewapent als nooit tevoren. “We moeten allemaal geschikt gemaakt worden voor oorlog. Een ‘nieuwe’ dienstplicht ligt op de loer. Het geld voor de wapenopbouw ontbreekt in ziekenhuizen en zorg, pensioenen en sociale uitkeringen, onderwijs en kinderdagverblijven, spoorwegen en lokaal vervoer.”

Het was een zeer gemengde demonstratie. Zo liepen er mensen mee onder de leus ‘Free Libanon’. Andere riepen ‘Free Palestine’. Hier en daar ook een verdwaalde Israëlische vlag.

Opvallend was dat iemand met een Oekraïense vlag zonder problemen door de demonstratie liep. Ook hield een persoon een bord voor zich ‚Wie vrede wil moet oorlog ondersteunen‘. Er vonden gesprekken plaats, maar iedereen werd gerespecteerd.

De hoofdspreker van Sahra Wagenknecht, die met haar partij zo goed heeft gescoord in de afgelopen deelstaatverkiezingen.

In haar toespraak uitte zij opnieuw kritiek op het Oekraïnebeleid van de coalitieregering. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) is een “veiligheidsrisico voor Duitsland”. Mensen zoals zij slepen het land steeds verder mee in oorlogen. Elke politicus die een oorlog begint is een crimineel, zegt Wagenknecht over de Russische president Vladimir Poetin. Tegelijkertijd bekritiseert ze de “dubbele moraal” in de omgang met de VS, die ook oorlogen zijn begonnen. Het verdoezelen van de “verschrikkelijke oorlogsmisdaden in de Gazastrook” is hypocrisie.

Aan het einde van haar toespraak citeert Wagenknecht de schrijver Erich Maria Remarque: “Ik dacht altijd dat iedereen tegen oorlog was, totdat ik erachter kwam dat er mensen zijn die ervoor zijn, vooral degenen die niet hoeven te gaan.” Wagenknecht’s citaat verwijst naar politici van de regeringscoalitie, zoals de groene politicus Anton Hofreiter en Marie-Agnes Strack-Zimmermann van de FDP. Ze heeft het over “oorlogszuchtigen” die een bataljon zouden moeten vormen en zich in een oorlog zouden moeten bewijzen.

Boegeroep en een fluitconcert viel de SPD-er Ralf Stegner ten deel. Hij sprak van de “Russische aanvalsoorlog” en het recht op zelfverdediging van Oekraïne. De hulp van Duitsland is humanitair, inclusief militaire hulp, zegt Stegner, voordat zijn toespraak kort wordt onderbroken vanwege het gefluit. De SPD blijft deel uitmaken van de vredesbeweging, aldus Stegner. Er moet een diplomatieke oplossing worden gevonden voor het einde van de oorlog in Oekraïne. Stegner had moeite boven het tumult uit te komen.

Al met al een eerste signaal vanuit de samenleving dat deze oorlog een einde moet nemen. Niet alleen in Oekraïne, maar ook in Gaza en Libanon. Oorlog is een misdaad.

Meer in de Berliner Zeitung

image_pdfDownload