Lezing over de CO2 mist: tickets

Duitse partij Alternative für Deutschland populairder dan ooit

Stemmen gaan op om de AfD te verbieden

Laatst bijgewerkt:

De Duitse media constateren dat de populariteit van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) groter is dan ooit. De Berliner Zeitung verzucht dat het ‘helaas geen misverstand is’. Waarom lijken steeds meer Duitsers zich over hun schroom heen te zetten en zeggen bij verkiezingen op de AfD te gaan stemmen?

Foto: De koepel van de Reichstag (EZAZ).

Uitvluchten die niet meer helpen

Het zou aan de gebrekkige communicatie van de andere partijen liggen dat steeds meer Duitsers er voor uitkomen de volgende keer op de Alternative für Deutschland te gaan stemmen. Het is ook in Nederland een veelgehoorde uitvlucht dat het beleid van de zittende partijen niet goed is overgekomen.

Maar in een commentaar stelt de Berliner Zeitung dat verklaringen zoals de onenigheid in het huidige kabinet van kanselier Olaf Scholz of de slecht gecommuniceerde energiepolitiek (sluiting kerncentrales en verbod op vervanging CV-installatie) niet toereikend zijn.

Het gaat niet om de verpakking, het gaat om de inhoud“, schrijft B-Z.

B-Z: “De gemeenten hebben geen ruimte meer in hun gebouwen voor migranten en vluchtelingen. Zelfs met miljarden extra kunnen er geen gebouwen uit de grond worden gestampt met het oog op de stijgende aantallen. Zelfs gemeenteraadsleden van de Groenen en de SPD hebben dit duidelijk gemaakt. Scholen hebben niet meer leraren, de klassen worden groter en groter. En wie zou serieus beweren dat de peilingen van de AfD lager zouden zijn als de FDP gewoon had ingestemd met de verwarmingswet en deze op 1 januari ongewijzigd in werking was getreden? Integendeel. En de FDP zou hierover verpletterd zijn.

Als het hoge woord wordt gesproken

Een incident met vijfvoudig Olympisch gouden medaillewinnaar, federaal politieagent en voormalig CDU-politica Claudia Pechstein deed veel stof opwaaien, maar maakte meteen de pijn duidelijk bij veel kiezers. Pechstein had op een CDU-evenement onder andere gezegd: “Als een rechter na onderzoek van alle feiten tot de conclusie komt dat een aanvrager geen recht heeft om hier te wonen, dan begrijpt niemand dat zulke mensen hier gewoon mogen blijven.

De oud politieagent deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat er “minder angstige blikken” van ouderen en vrouwen in het openbaar vervoer zouden zijn als de uitzettingen werden uitgevoerd. Dat zou voor meer veiligheid zorgen. Verbeteringen op dat gebied zouden belangrijker moeten zijn “dan nadenken over de vraag of we een sterretje moeten zetten bij het geslacht of dat een concert nog steeds Duits Liederabend mag heten of dat je nog steeds een zigeunerschnitzel mag bestellen“. Pikant detail was dat Pechstein de uitspraken in haar politieuniform had gedaan.

De Duitse politiek zit muurvast

De stijgende electorale belangstelling voor door media en andere politieke partijen als besmet weggezette AfD is dus niet te danken aan uiterlijkheden, maar aan de exorbitante kosten voor de oorlog in Oekraïne, de druk van migratie in gemeenschappen en een materiële achteruitgang in grote delen van de bevolking. Kleine correcties zullen niet kunnen verhinderen dat de AfD aan populariteit zal winnen. Er moeten grote veranderingen komen: bijvoorbeeld bij de duurzaamheidmanie die snel van realiteitszin moet worden voorzien, waarbij het sluiten van de laatste drie kerncentrales moet worden teruggedraaid.

Net zoals Forum voor Democratie in Nederland wordt ook de AfD achtervolgd door individuele partijleden die verbale uitglijders maken die voor media en politiek weer aanleiding zijn om de partij buiten het maatschappelijk debat te plaatsen. Ondanks deze regelmatige retorische ontsporingen blijken toch steeds meer Duitsers hier over heen te stappen omdat de onderwerpen die zij agenderen precies de zorgen betreffen waar veel Duitsers mee zitten: de mislukte energiepolitiek, de voor Duitsland onzinnige oorlog, het klimaatgedram, de genderpolitiek en de slinkende inhoud van de portemonnee.

De zittende partijen van links tot rechts willen, kunnen of durven deze thema’s niet aan te pakken, bang de AfD in de kaart spelen, zoals we dat ook vaak in de Nederlandse Tweede Kamer horen.

Politiek ligt op ramkoers met steeds meer Duitsers

De onmacht en onwil van de zittende politiek om naar de noden van de bevolking te luisteren, heeft eerder in de Duitse geschiedenis tot grote rampen geleid. Het antwoord op deze onmacht komt van CSU-politica Dorothee Bär die onlangs in Der Spiegel zei: “Als je de partij kon verbieden, als het zo makkelijk was, zou ik het natuurlijk doen“.

De economisch deplorabele toestand van Duitsland, haar gehechtheid aan de slopende ‘vriendschap’ met Washington in combinatie met het beschadigde democratisch gehalte na 3 jaar vernietigend Covidbeleid, maken onze oosterburen voor het eerst sinds 1945 tot een instabiel en onvoorspelbaar land. Dit keer zullen Duitse soldaten de Nederlandse grens niet overschrijden (het Nederlandse leger staat al onder Duits opperbevel), maar de kans op een financiële en politieke implosie is reëel. Als de Duitse machinekamer van Europa tot stilstand komt, zal Nederland en heel Europa er niet zonder kleerscheuren afkomen.

De Nederlandse politiek is gewaarschuwd. Ook hier wordt openlijk gezinspeeld op een verbod van Forum. Het geeft aan hoe vastgelopen ook de Nederlandse politiek is en niet meer in staat is de nodige wendingen te maken. Een groot maatschappelijk conflict loert …

Duitse partij Alternative für Deutschland populairder dan ooit
Uw oordeel over dit artikel15 Stemmen
9.1
9.1
image_printDownload PDF en print