Gebruik RSS om ons te volgen. 100% privacy en censuurvrij. Lees hoe.

D-Day. Wij herdenken alleen onszelf.

Hoe de geschiedenis naar de actuele belangen wordt herschreven

Laatst bijgewerkt:

Foto: Omaha Beach Normandië (Pixabay)

Vorige week was het 80 jaar geleden dat geallieerde troepen ten koste van veel levens de stranden van Noord-Frankrijk bestormden om een begin te maken met het terugdringen van de NAZI-troepen. ‘Vergeten’ is de rol van het Rode Leger bij diezelfde landing in Normandië. Oud-wapeninspecteur een US-marine Scott Ritter helpt ons herinneren aan wat en wie we ook zouden moeten herdenken.

Scott Ritter:

“Tachtig jaar geleden bestormden geallieerde troepen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Canada de stranden van Normandië.

Deze aanval was het begin van Operatie Overlord, de invasie van Frankrijk. Op D-Day leden de geallieerde troepen meer dan 15.000 slachtoffers, waaronder ongeveer 4.500 doden. Tegen de tijd dat Overlord klaar was, op 30 augustus, zou dit aantal groeien, met ongeveer 226.000 gewonden en 55.000 doden. Maar de geallieerden hadden Frankrijk bevrijd, en in het proces gevangen genomen 200.000 Duitse troepen, en gedood of gewond nog eens 200.000.

Een van de onvertelde verhalen over Operatie Overlord is de rol die het Sovjetleger speelde bij het veiligstellen van de geallieerde overwinning. Twee grote sovjetoffensiven werden gelanceerd ter ondersteuning van Operatie Overlord, ontworpen om de Duitse troepen aan het Oostfront vast te pinnen, waar meer dan 60% van de Duitse troepen vochten), waardoor de Duitsers niet konden worden afgeleid om hun troepen in Frankrijk te versterken. Deze twee offensieve operaties Bagration en Lvov—Sandomeirz doodden samen 520.000 Duitse troepen, verwondden nog eens 300.000, terwijl ze meer dan 192.000 gevangen namen, voor een totaal van meer dan 1 miljoen Duitse slachtoffers.

Maar het verlies voor de Sovjets was zwaar: bijna 250.000 doden en nog eens 800.000 gewonden.

Vandaag vieren we de verjaardag van de slag die de campagne begon die Frankrijk bevrijdde en uiteindelijk hielp bij de nederlaag van Nazi-Duitsland.

Maar we mogen nooit de rol vergeten die het Sovjetleger speelde om deze overwinning, en inderdaad de overwinning op Adolf Hitlers Derde Rijk, mogelijk te maken. Zonder het offer van het Sovjetleger zou de invasie van Frankrijk door de Allie een veel duurder campagne zijn gebleken.

Dat is de reden waarom, op deze verjaardag, het falen van de opvolgers van de grote alliantie die Nazi-Duitsland versloeg om vertegenwoordigers van de Russische Federatie uit te nodigen om deze plechtige gelegenheid te vieren bijzonder flagrant is.

De begraafplaatsen die de overblijfselen bevatten van die Amerikaanse soldaten die 80 jaar geleden hun leven gaven voor de vrijheid, zouden veel groter zijn dan ze al zijn zonder het soortgelijke massale offer van het leven door het Russische volk dat we ooit vriend en bondgenoot noemden.”

Bron Scott Ritter op Telegram

Commentaar

In Rusland heet de Tweede Wereldoorlog de Groot Vaderlandse Oorlog. De Sovjet Unie was door een niet-aanvalsverdrag van Hitler in slaap gesust. Ten onrechte bleek al snel. Sterker, geen land zou meer doden van de nazi-terreur te betreuren hebben als de Sovjet Unie: 26 miljoen!
In Rusland wordt wel gezegd: we hebben het Duitse leger verslagen, maar niet de nazi’s.
En dat klopt. In het westen van Oekraïne is de verering van de oude-nazi’s nog springlevend, evenzo de rabiate haat tegen ‘de Russen’. Maar ook in andere landen sluimeren nog nazisympathieën.

Ook nu breken de Westerse landen hun toezeggingen: geen uitbreiding van de NAVO richting oosten én geen bedreiging vormen voor het land.

Het Westen, onder leiding van de VS, heeft deze rabiate nazi-groeperingen in Oekraïne aangezet om opnieuw posities in te nemen in de Oekraïense politiek, definitief geholpen door de bloedige staatsgreep die alle vingerafdrukken van de CIA heeft. De Amerikaanse Victoria Nuland had namens de neocons de leiding over het omverwerpen van de gekozen zittende president Viktor Janoekovytsj. Na de Maidan ‘opstand’, lees staatsgreep, kregen de nazi-groeperingen de vrije hand om in het oosten flink huis te houden, om Oekraïne van Russen (lees Oekraïner met en Russische achtergrond) te zuiveren.

Europese leiders stonden in 2013/2014 Oekraïners op te stoken tegen hun eigen wettig gekozen regering. Wat als leden van de Russische Doema (parlement) op Times Square het toegestroomde publiek zouden opruien tegen president Biden? Vergeet deze gedachte, dat is gewoon ondenkbaar.

Het werd het begin van wat we nu de oorlog in Oekraïne noemen. De inval van Rusland, waarvan je alles kunt zeggen, was een nieuwe fase, niet het begin. Een fase die zo lang gewenst en geprovoceerd was door het Westen. Met succes. Nu kon het gewenste narratief worden verspreid: de Russen zijn begonnen. De meeste mediaconsumenten in het Westen hebben zich dit valse narratief helemaal eigen gemaakt en lijken zelfs bereid om een kernoorlog te riskeren om Poetin een lesje te leren.

We wisten het al uit de periode 1933-1940: elk volk kan door een vals, maar duizend maal herhaald narratief, een oorlog in worden getrokken. PR-man van de nazi’s Herman Göring wist het al: als je de leugen maar vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf voor waar aangenomen.

Normandië 2024, zonder Rusland.

image_printDownload PDF en print