Julian Assange: Zonder leugens waren er geen oorlogen
Het gaat niet goed met de man die de grove leugens rondom de oorlogen in Irak en elders blootlegde. Julian Assange zit sinds 7 december 2010 in enigerlei vorm gevangen zonder vorm van proces. Zijn huidige eenzame opsluiting in het Engelse Belmarsh Prison is een vorm van psychologische marteling in de hoop dat zijn geest ook zijn lichaam zal breken.
Foto: Julia Assange (videofragment)
“Het is langzame moord”
De Griekse econoom en oud-minister Yanis Varoufakis heeft Assange nu twee maal bezocht in de zwaar bewaakte Belmarsh gevangenis in Londen. Volgens Varoufakis zit Assange hier nu al 3,5 jaar in eenzame opsluiting, 23 uur per dag. “Dit is een poging, niet om hem te breken, maar om hem te doden; het is een langzame moord.”
Julian Assange heeft de meest riskante vorm van onderzoeksjournalistiek bedreven: hij onthulde de geheimen, zeg maar leugens, achter Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan. Assange deed dit vanuit het principe dat oorlogen onmogelijk zouden worden als de waarheid achter die oorlogen aan het licht zou komen. “Vrede begint met de waarheid”, is een van zijn uitspraken.
Varoufakis stoort zich eraan dan vooral de ‘linkse’ media het werk van Assange, beter bekend onder ‘Wikileaks’, verdacht maakte. Kranten als The Guardian hebben volgens Varoufakis een rol gespeeld in zijn belastering en opsluiting.
Ofschoon Assange al die jaren zich mentaal overeind heeft weten te houden, gaat het nu niet meer goed met hem. Volgens Varoufakis is zijn geest door de langdurige eenzame opsluiting aangetast. “Van zijn persoonlijkheid is nog maar een kern over.” Daarmee lijkt de strategie om Assange langzaam te laten sterven te gaan slagen. Hiermee voorkomt de VS een controversieel proces waarbij mogelijk nog meer openbaar gemaakt zal worden. Tevens is het een signaal dat als een journalist de leugens van machtige belangen openbaart, marteling tot de dood aan toe, zal volgen.
Ook de populaire conservatieve ex-FOX presentator Tucker Carlson bracht onlangs een bezoek aan Assange. Carlson ging niet in op de reden van het bezoek aan Assange, die met uitzetting naar de VS wordt bedreigd op beschuldiging dat hij de Amerikaanse spionagewet zou hebben overtreden. Geruchten gaan dat Assange een mogelijke gast zal zijn in de show van de Carlson op X.
Free Assange Day
Inmiddels is een actie begonnen om 7 december tot ‘Free Assange Day’ te maken. Want zoveel is duidelijk: lichaam en geest van Assange zullen het niet meer lang volhouden.
Als Assange sterft, sterft voor velen ook de hoop op echte vrije media. De Main Stream Media hebben tijdens Covid bewezen geheel aangelijnd te zijn aan de macht en zonder gewetenswroeging het publiek om de tuin te leiden, ook met gezondheidsrisico’s tot gevolg.
Assange wordt met de mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten bedreigd met 175 jaar gevangenisstraf. Maar het lijkt erop dat de Amerikanen een dergelijk proces willen vermijden om niet nog meer aandacht op hun leugens en oorlogsmisdaden te vestigen. Een ‘stille’ en geleidelijke dood van de ‘dader’ die nooit is veroordeeld zou hen goed uitkomen.
Aanvankelijk arresteerde de Britse politie hem omdat Zweden zijn uitlevering had verzocht, in verband met een vermeende verkrachting, in 2010. Een aantijging waar volgens VN-mensenrechtenrapporteur Nils Melzer overigens niets van klopte. Assange kwam op borgtocht vrij en vluchtte in 2012 de Ecuadoriaanse ambassade in, waar hij asiel aanvroeg en zeven jaar ondergedoken bleef. In 2019 werd hij er alsnog door de Britse politie uitgesleept, en sindsdien zit hij dus in de gevangenis. (Bron 2Doc)
Vrije media staat op het spel
Als Julian Assange sterft, sterft ook de vrije journalistiek. Dan kunnen nieuwe oorlogen op basis van leugens worden gevoerd en miljoenen nieuwe slachtoffers vallen.
Assange: “Iedere oorlog in de laatste 50 jaar is een gevolg van de leugens in de media.”
De jacht op het leven van Julian Assange is daarmee ook een jacht op de vrije media. Met alle onlangs in de gehele Westerse wereld aangenomen of voorgestelde censuurwetten, staat ons nog een lange strijd te wachten. Maar de grootste bedreiging voor vrije journalistiek zijn de goedgelovige burgers zelf. Die willen overheid en media kunnen vertrouwen, hoeveel indicaties van het tegenovergestelde er ook zijn.
Langzamerhand dringt bij velen door dat ons mediale en politieke landschap sterke overeenkomsten begint te vertonen bij de toenmalige DDR. Met Julian Assange moeten we strijden voor de toekomst van kritische journalistiek en vrije media.