1975: Wat een heerlijke zomer
Alleen 55-plussers zullen nog warme herinneringen kunnen hebben aan de zomer van 1975, volgend jaar een halve eeuw geleden. Wat was het heet. Zes dagen achtereen van meer dan 30 graden, en wat genoten we. De klimaathisterie was toen nog ver weg. Jong en oud genoten van het prachtige weer.
De stranden waren vol. De maximale kleding waren zwembroek en bikini. Er werd gesproken over ’tropische temperaturen’. ‘Code rood’ bestond toen nog niet. Alleen als je te lang in de zon had gelegen en je rood thuiskwam.
In plaats van CO2-reductie werd de warmte met liters frisdrank en bier onder controle gehouden. In Spakenburg peinsden ze er niet over om hun klederdracht in te ruilen voor een badpak: gewoon wat vaker drinken.
In het journaal van toen werd vermeld dat er voldoende drinkwater was, er dreigde geen tekort ondanks de enorme waterconsumptie.
Schiphol ondervond problemen. Onder invloed van de hitte werd het asfalt van de landingsbaan zacht. Geen paniek, met tankauto’s werden de banen met water besproeid zodat vakantiegangers uit andere zonnige gebieden veilig konden landen.
Mensen baadden in de zon. Natuurlijk werd er gesmeerd, want je weet maar nooit. Je had nog schaamteloze ‘zonne-aanbidders’. Een vorm van roekeloosheid die nu tot fronsende wenkbrauwen leidt.
Ook in de grote steden, die toen nog gewoon ‘hitte-eilanden’ hadden, dook de jeugd massaal de publieke fonteinen in. De ouders grepen hun kans om ongegeneerd in bikini bij hun kinderen de voeten in de fonteinen te steken. Er waren nog weinigen die zich aan deze ‘naaktheid’ in de openbare ruimte stoorden.
“En dan was het natuurlijk ook nog heerlijk toeven op het naaktstrand”, zegt de journaallezer, onder de beelden van naakte mensen, ja zelfs van poedelnaakte kinderen. Naakt zonnen was toen nog veilig, nu roept dat bij sommige groepen agressie op.
De zwembaden maakten topdagen mee. Hutje-mutje was het in het water. Wat een plezier.
Het werd alleen geen record. Daarvoor waren de 6 dagen van 30+ graden in augustus te weinig. In 1868 en 1911 was het nog warmer geweest.
Foto boven: Pixabay