WHO en EU werken samen aan een mondiale Covid-pas

Terwijl links en rechts nieuwe verwijsborden naar vaccinatiecentra en vacatures voor prikkers zijn opgedoken en fietsers in de Tour de France met mondkappen op rijden, gaan de WHO en EU samenwerken voor een mondiale Covid-pas “om bij te dragen aan wereldwijde mobiliteit en bescherming van burgers overal ter wereld”.

Foto: Pixabay

EU ‘voorbeeld’ voor de wereld

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie hebben de start aangekondigd van een “baanbrekend partnerschap” op het gebied van digitale gezondheid.

In een persbericht van de WHO stelt zij dat deze maand nog de WHO het systeem van digitale COVID-19-certificering van de Europese Unie (EU) zal overnemen. Het gaat volgens de WHO om een systeem “dat wereldwijde mobiliteit zal vergemakkelijken en burgers over de hele wereld zal beschermen tegen huidige en toekomstige gezondheidsbedreigingen, waaronder pandemieën.”

Dit is de eerste bouwsteen van het Global Digital Health Certification Network (GDHCN) van de WHO, dat een breed scala aan digitale producten zal ontwikkelen voor een betere gezondheid voor iedereen, alsdus de WHO.

Weer vaccineren?

In dienst van ieders gezondheid

Voortbouwend op het zeer succesvolle digitale certificeringsnetwerk van de EU, wil de WHO alle WHO-lidstaten toegang bieden tot een open-source digitaal gezondheidshulpmiddel, dat is gebaseerd op de principes van rechtvaardigheid, innovatie, transparantie en gegevensbescherming en privacy”, aldus Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Nieuwe digitale gezondheidsproducten in ontwikkeling hebben als doel mensen overal ter wereld te helpen snel en effectiever gezondheidsdiensten van goede kwaliteit te ontvangen“.

Voor de WHO is dit partnerschap “een belangrijke stap voor het digitale actieplan van de EU-strategie voor wereldwijde gezondheid“. Hierbij leunt de WHO op de “Europese best practices” die de EU tijdens Covid heeft opgedaan.
In het persbericht lezen we deels dezelfde termen als die destijds door de EU werden gebruikt: “bijdragen aan digitale gezondheidsnormen en interoperabiliteit wereldwijd – ten voordele van de meest behoeftigen.”
Volgens de WHO is deze samenwerking een “krachtig voorbeeld van hoe afstemming tussen de EU en de WHO kan leiden tot betere gezondheid voor iedereen, in de EU en overal ter wereld“.

EU drijvende kracht achter mondiale Covid-pas

Het heeft er alle schijn van dat de EU de drijvende kracht achter de Covid-pas is: “Als de leidende en coördinerende autoriteit op het gebied van internationale gezondheidswerkzaamheden is er geen betere partner dan de WHO om het werk dat we in de EU zijn begonnen voort te zetten en oplossingen voor wereldwijde digitale gezondheid verder te ontwikkelen,” aldus Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en voedselveiligheid.

De WHO is enthousiast over het werk van de Europese Unie tegen de COVID-19-pandemie, daarbij vooral wijzend op de digitale COVID-19-certificaten. En zoals de EU dat ook destijds verwoordde: “Om het vrije verkeer binnen haar grenzen te vergemakkelijken.”

Gebaseerd op open-source technologieën en standaarden maakte het EU-voorbeeld ook de “aansluiting mogelijk van niet-EU-landen die certificaten uitgeven, waardoor het wereldwijd de meest gebruikte oplossing werd“, aldus de WHO in haar persbericht.

Op Twitter waren de opmerkingen niet van de lucht:

We leven toch niet in de DDR?” schreef Hans van Tellingen.
Rot toch eens op met jullie nazi-praktijken“, twitterde huisarts Frank Peeters.
Weer een complottheorie die werkelijkheid wordt“, constateerde neuroloog Jan Bonte.