Wat herdenken wij 4 mei?

President Zelensky van Oekraïne wordt vandaag officieel in Nederland ontvangen. De timing zal niet toevallig zijn. De ongevoeligheid voor de kern van deze herdenking ontgaat de premier totaal. Als een land geregeerd wordt door een premier zonder sensibiliteit en zonder ‘actieve herinnering’ gebeuren er ongelukken.

Foto: Fragment uit onderstaande video.

Het onvoorstelbare is in het Nieuwe Normaal van onze premier voorstelbaar: een man die 20 minuten over de huidige situatie wilde praten (en in slangen schijnt te geloven), wordt voor 2 jaar in alle EU-landen als ongewenst burger verklaard: David Icke. Icke werd er ook van beschuldigd antisemitisch te zijn. Maar het lijkt niet mogelijk om daarvoor bewijzen te vinden.

Die bewijzen stapelen zich op als het gaat om het land dat president Zelensky vertegenwoordigt: Oekraïne. Nergens in Europa is het fascisme zo levendig en openlijk als in het land dat we nu ten koste van honderdduizenden doden zeggen te verdedigen. We hoeven niet de hele geschiedenis van fascisme in Oekraïne hier uit de doeken te doen. Dit artikel kan een begin van een verkenning zijn.

Op 4 mei herdenken wij toch eerst en vooral de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Later zijn de herdenkingsgronden verder opgerekt en volgens sommigen verloor de herdenking daardoor aan betekenis. Maar 4 mei kan ook niet zonder het herdenken van de moord op de Joden, afgevoerd, in dodelijke arbeid te werk gesteld om daarna op industriële wijze te worden vermoord.

Nederland moet zich dat zeer bewust zijn: relatief zijn in ons land de meeste Joden afgevoerd, vanwege de ‘uitstekende’ medewerking van de Nederlandse autoriteiten en de ‘vlekkeloze’ transporten door de Nederlandse Spoorwegen.

De 4-mei-herdenking vindt plaats in Amsterdam, de stad waar zoveel Joden een leven in vrijheid en veiligheid doorbrachten. Dachten zij.
Deze stad en haar bestuur zou moeten waken over de zuiverheid van deze herdenking. Daar kunnen geen vertroebelingen bij worden toegestaan. Een vertegenwoordiger van een land dat nog een zo openlijke vorm van fascisme kent is meer dan een vertroebeling, het is een affront naar de Joodse oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden.

Het geeft aan hoe gewetenloos de Nederlandse regering deze herdenking naar haar politieke hand zet. In die zin blijkt Nederland niet veel geleerd te hebben van de verschrikkingen van Tweede Wereldoorlog.
De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk; het land wordt steeds verder vernietigd, beroofd van haar jonge generatie. De schuldvraag laten we hier achterwege. We kennen de verschillende gezichtspunten. Echter één zaak zou voorop moeten staan: iedereen heeft de plicht om te streven naar vrede en de beproevingen van het Oekraïense volk zo snel mogelijk te beëindigen.

Als de Nederlandse regering daarover met president Zelensky, die waarschijnlijk ook niet weet dat hij politiek wordt misbruikt, wil spreken, zijn er nog vele andere data mogelijk, alles behalve 4 mei.

BBB-leider Caroline van der Plas twitterde:


Ondertussen luisteren we nog even naar de woorden van Willem-Alexander, 4 mei 2020.
Oorlog werkt generaties lang door. Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin.