Saudische prins Mohammed bin Salman wil Trump in 2024 als president
Dat de verhoudingen tussen Saudi Arabië en de VS, en dan in het bijzonder president Biden, bijzonder slecht zijn mag geen geheim meer heten. Maar dat de Saudische prins Mohammed bin Salman openlijk op de website van het Saudische koningshuis een stemadvies voor de verkiezingen in 2024 geeft, is een regelrecht affront voor de zittende president. Het lijkt erop dat president Biden de geschiedenis in zal gaan als de president die de petrodollar ten val bracht. De Saudi’s verlangen terug naar het tijdperk Trump.
De Amerikaanse sancties tegen Rusland raken niet alleen het beoogde land, maar meer nog Europa en de aanjager van de sancties zelf. President Biden toog in oktober jl. naar Jeddah in Saudi Arabië waar de Arabische top plaatsvond. Zijn pleidooi, bijna eis, aan het adres van de olieproducerende landen om de productie op te voeren was tegen dovemansoren gericht. Sterker, de top besloot tot reductie van de olieproductie, ondanks hevig verzet van de VS.
Volgens Reuters probeerden Amerikaanse functionarissen “het te positioneren als ‘wij versus Rusland’“, en vertelden Saoedische functionarissen dat ze een keuze moesten maken. Maar Rusland ligt minder slecht bij de oliebaronnen dan de VS hadden gehoopt. De Saoedi’s zeiden dat als de Verenigde Staten meer olie op de markt wilden, zij zelf meer moesten gaan produceren.
Biden, die door de Saudische prins Mohammed bin Salman koeltjes en zonder ceremonieel werd ontvangen, dreigde na deze als vernedering ervaren besluit van de OPEC-landen met “gevolgen“. De Democratische senator Bob Menendez, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat, zei dat de Verenigde Staten onmiddellijk alle samenwerking met Saudi-Arabië moeten bevriezen, inclusief de verkoop van wapens.
Kort hierop liet het Saudische koningshuis weten dat de kloof met president Biden verder was gegroeid. In een verklaring op de website van het koningshuis stelde de prins:
“De Amerikaanse president Biden heeft gewaarschuwd dat Saudi-Arabië gevolgen zal ondervinden omdat het vorige week tegen Washington is ingegaan met het verlagen van de olieproductie, waardoor de kloof tussen de leiders en de landen nog dieper wordt. Biden hield dinsdag een soms wijdlopig interview met CNN, waarbij hij steeds meer sprak over zijn cognitieve achteruitgang, en verklaarde dat “wanneer het Huis en de Senaat terugkomen, er consequenties zullen zijn.” (accentuering, red.)
Volgens de website is Biden ervan overtuigd dat kroonprins Mohammed bin Salman opzettelijk tegen de belangen van de VS heeft gehandeld door de kant van Rusland te kiezen op een moment dat hij hoopte dat de Saudische bondgenoot hem “rugdekking” zou geven. “Het verlagen van de olieproductie om de prijzen op te krikken is de laatste in een reeks moedige stappen van MBS (afkorting van Mohammed bin Salman). De prins heeft tijdens zijn ambtstermijn aan de top blijk gegeven van een bereidheid om het op te nemen tegen de VS, op een manier die geen enkele andere Saudische leider tot nu toe heeft aangedurfd.”
Het zijn ondiplomatieke bewoordingen die niet meer kunnen verhullen dat de breuk tussen de Saudi’s en de VS voorlopig onoverbrugbaar is.
Tot overmaat van ramp liet prins Mohammed bin Salman weten graag Donald Trump in 2024 weer als president terug te zien. Kort op bovenstaande bericht plaatste de website deze voor Biden provocerende mededeling. De website: “Een paleisinsider heeft onthuld dat kroonprins Mohammed bin Salman er voorstander van is dat Trump president wordt bij de Amerikaanse verkiezingen van 2024, om redenen van een nauwere “gedeelde visie” voor toekomstige samenwerking, inclusief een harde opstelling tegen de Iraanse macht en regionale invloed.”
Het bericht kwam voorafgaand aan de Amerikaanse ‘midterm elections’. Een voor Biden en de democraten uiterst slecht moment, al zullen weinig Amerikanen de website van de Saudi’s dagelijks raadplegen.
De opbloeiende band met China’s Xi Jinping kreeg door de opstelling van president Biden een extra impuls. Tijdens een recent bezoek van Jinping aan Saudi Arabië verklaarden beide landen de handel in olie steeds meer in hun eigen munt te gaan verrekenen. Een eventueel overschot zal in goud worden geparkeerd, en niet meer in de wereldreservemunt de Amerikaanse dollar. China is de grootste verbruiker van olie en de betekenis van deze ommezwaai kan niet onderschat worden. Het zal de VS een gevoelige klap geven, haar status in de wereld aantasten en haar beleid om dollars naar behoefte bij te kunnen printen beperken. Mogelijk dat de waarde van goud een opwaartse trend te zien zal geven.
De dreiging van de VS om geen wapens meer aan Saudi Arabië te leveren stelt de Saoedische Koninklijke familie voor een dilemma. Hun in de VS gebouwde wapensystemen zijn niet compatibel met soortgelijke systemen uit China, waardoor zij in feite gebonden zijn aan een voortdurende tegenprestatie met de VS, die met de dag minder wordt onder Biden’s ‘geen onderhandelingen stijl’ van internationale politiek. Echter ook de VS zal met het verlies van bondgenoot Saudi Arabië invloed in het Midden-Oosten verliezen en China in dat deel van de wereld voor moeten laten gaat.
Rusland lijkt de lachende derde, vooralsnog worstelend met de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen het land, maar haar positie via de BRICS-landen in de wereld ziet groeien.
De geopolitieke kaarten worden opnieuw geschud.